Soruşturma açılan 103 emekli amiralden ilk tepkiler: Utanç duyacaklar

Soruşturma açılan 103 emekli amiralden ilk tepkiler: Utanç duyacaklar
Amiraller, bildirinin ifade özgürlüğü ve Anayasa çerçevesinde olduğunu belirtti.

103 emekli amiralin, son dönemde gündeme gelen tekkedeki amiral ve Montrö'nün tartışmaya açılmasına ilişkin yaptığı ortak açıklama ardından iktidarın verdiği tepki sonrası imzacı amiraller de konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu 'Mavi Vatan' kavramını ortaya atan Emekli Amiral Cem Gürdeniz, "Algı operasyonu" derken, Emekli Koramiral Kadir Sağdıç "Anayasal hakkımız" yorumu yaptı. İmzacılardan Atilla Kıyat da, "Bir daha okurlarsa yaptıkları suçlamalardan utanç duyacaklardır" dedi.

‘MAĞDURİYET ÇIKARMAK TAMAMEN ALGI OPERASYONU’

Konuya ilişkin Veryansın Tv’ye konuşan emekli Amiral Cem Gürdeniz, suçlamaları  'algı operasyonu ve vicdansızlık' olarak değerlendirdi.

Gürdeniz "Masum anayasal bir fikir beyan hakkından, çok yumuşak yazılmış bir metinden mağduriyet çıkarmak tamamen algı operasyonu. Ömrünü FETÖ ile mücadeleye ve Mavi Vatan çıkarlarını korumaya adamış, bu uğurda hapis yatmış amirallere vicdansız suçlamada bulunmak çok yanlış." ifadelerini kullandı.

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMELİDİR'

Cumhuriyet gazetesine de konuşan Gürdeniz, "Son dönemde çıkan Montrö tartışmaları ve medyada tasvip edilmeyen fotoğrafları ortaya çıkan Deniz Kuvvetleri mensubu beni üzmüştür. Bir emekli amiral olarak, amirallerimizin ortak gündeme getirdiği böyle bir metni açıklamanın ve bu metne benim de imza koymamın sakınca olmadığını değerlendirdim. Bu en azından ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir.

Yıllarca Türkiye’nin menfaatleri için hareket edip, Mavi Vatan’a sahip çıktık. Dolayısıyla yapılan açıklama, Türkiye’nin menfaatleri ve Mavi Vatan’ı korumak içindir. Açıklama yapma özgürlüğüne sahibiz ve buradan bir mağduriyet oluşturulmamalı. Yapılan bir açıklamadır bunu bir ‘Darbe çağrısı’ olarak yorumlamak son derece yanlıştır. Kaldı ki biz FETÖ’nün kumpaslarında hapis yatmış kişileriz. Amacımız Mavi Vatan’a sahip çıkmaktır" dedi.

‘UYKU SERSEMİ İKEN OKUMUŞLAR’

Bildirinin imzacılarından Atilla Kıyat da sosyal medya hesabından "103 Amiral imzalı bildirimize tepki verenler, belli ki uyku sersemi iken okumuşlar. Sabahleyin, uykularını aldıktan sonra bir daha okurlarsa yaptıkları suçlamalardan utanç duyacaklardır" ifadelerini kullandı.

Bildiriye imza atan Emekli Amiral Mustafa Özbey ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un açıklamalarına tepki göstererek "Okuduğunu anlamamış (!) İfade özgürlüğünün ne olduğunu ise, hiç bilmiyor" ifadelerini kullandı.

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz da iktidarın açıklamalarına tepki göstererek şunları kaydetti:

Amiraller bildirisi üzerinden darbe, vesayet vb ifadelerle mağdur rolünü oynamaya çalışanlara önemli hatırlatma: 15 Temmuz’da aranızdan birileri sessizliğinizi korurken, amirallerin bir kısmı fiziki olarak, geri kalanı ruhen darbeye karşı direnmekteydi. Mağdur edebiyatı boşunadır.

‘AÇIKLAMA YAPMAK ANAYASAL HAKKIMIZ’

Emekli Koramiral Kadir Sağdıç da "Her şey kamuoyu önünde oldu. Açıklama yapmak Anayasal hakkımız. Biz de bu hakkımızı kullandık. Soruşturmaya ilişkin bir şey söylemeyeceğim. Biz yayımladığımız açıklamayla görüşlerimizi halkımızla paylaştık" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar