Almanak 2020: Emeğin salgına ve sermayeye karşı mücadele yılı

Almanak 2020: Emeğin salgına ve sermayeye karşı mücadele yılı
Emekçilerin zorlu yılı ilk Coronavirus vakasının açıklandığı mart ayında başladı!

ARTI GERÇEK- 2020 yılında işçiler ve kamu emekçileri bir yandan sermayeye karşı iş ve insanca yaşayabilecek bir ücret mücadelesi verirken diğer yandan Coronavirus salgını ile mücadele etti. Grev yapması yasaklanan, kıdem tazminatı hakkına el konulmaya çalışan emek kesimi bu yıl da önlenebilir nedenlerden dolayı iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Pandemi 3 milyonu aşkın yeni işsiz yaratırken, çalışma şansı bulanlara yılsonunda brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş sefalet ücreti reva görüldü.

Emek güçlerini satarak kendileri ve ailelerini geçindirmek için mücadele edenlerin yılı adeta Coronavirus’ün resmi olarak Türkiye’de görüldüğünün açıklandığı mart ayında başladı. Emek dünyasından öne çıkan başlıkları derledik:

'BENİ BU VİRÜS ÖLDÜRMEZ, SENİN DÜZENİN ÖLDÜRÜR'

Pandemi de işçiler Coronavirus’e karşı savunmasız bırakıldı. Yaklaşık iki bin beş yüz inşaat işçisinin çalıştığı İstanbul Kadıköy’de bulunan Emaar inşaatın üstlendiği otel şantiyesinde vakaların görülmesi üzerine İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) şantiyenin kapatılmasını istedi. Emaar İnşaat ve birçok şantiyede sokağa çıkma yasaklarında dahi çalışma izni alındı. Kalabalık yatakhane ve yemekhanelerde çalışan işçilere yetersiz önlemler dahi çok görüldü. 23 Mart’ta patron yetkilileri ile görüşme gerçekleştirmiş, işçilerin can güvenliğinin sağlanması için şantiyenin kapatılması ve işçilerin ücretli izne çıkartılması talebini sunmuşlardı.

Coronavirus tedbirleri kapsamında yapılan "Evde Kal" çağrılarına, bir sosyal medya platformundan yayınladığı videoyla, "Emekli, memur, zengin değilim. İşçiyim. TIR şoförüyüm. Çalışmasam ekmek yok. Beni bu virüs öldürmez, senin düzenin öldürür" diyen ve sözleriyle gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan TIR şoförü Malik Baran Yılmaz, işinden atıldı. Yılmaz, 8 ay boyunca da iş bulamadı.

HASAN OĞUZ İŞ CİNAYETİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ

3 Nisan’da Galatoport inşatında üç işçide Coronavirus çıkmasına rağmen çalışma durdurulmadı.  13 Nisan’da  Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası Avrupa yakası Temsilcisi Hasan Oğuz geçirdiği kalp krizi sonucu hastanede yaşamını yitirmesinin ardından gelen tepkiler üzerine inşaat durduruldu.

DİSK BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI

2020 1 Mayıs’ına da polis müdahalesi ve gözaltılar damgasını vurdu. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun gözaltına alınması dünya gündeminde yer aldı.

1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele Ve Dayanışma Günü nedeniyle Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı önüne çiçek bırakmak isteyen DİSK üyelerine, Beşiktaş'taki genel merkezlerinin önünde polis müdahale etti ve aralarında Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu ve Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu’nun da bulunduğu sendika yöneticileri gözaltına alındı. Uluslararası sendikalar müdahaleye sert tepki gösterirken Uluslararası Çalışma Örgütü ILO da konu ile ilgili çalışma başlattı.

Öte yandan DİSK üyeleri birçok ilde 1 Mayıs eylemleri örgütledi. Türkiye’de ilk kez 1 Mayıs pandemi nedeniyle sanal ortamda yapılan konserle kutlandı.

65 YAŞ ÜSTÜ KISITLAMALARIN KALKTIĞI SAATLERDE DAHİ ÇALIŞTI

21 Mart’ta ilk kez 65 yaş üstüne sokağa çıkma kısıtlaması başladı. Emekli olduğu halde çalışmak zorunda kalan veya emekli olamadığı için çalışan yurttaşlar hem gelirlerinden hem de sağlıklarından oldu. Mayıs ayında 4 saatlik sokağa çıkma izni verildiğinde boya sandığıyla sokağa çıkan 82 yaşındaki Kadir Kayak’ın, "2 aydır evdeyim. Bu işi 60 yıldır yapıyorum. Ramazan’da davul çalarım, düğünlerde davul çalarım, boyacılık yaparım. Bugün de akmasa da damlar dedim ama iş olmadı" sözleri durumu özetledi.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI VE KOD-29, KOD-25

Coronavirus ekonomik etiklerini azaltmak için uygulanan işten çıkma yasağı ilk olarak 17 Nisan’da 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca yürürlüğe alındı. Ancak patronlar istisna kapsamında olan yüz kızartıcı suç kapsamındaki haklı fesih gerekçelerini düzenleyen Kod-29 ve Kod-25 maddelerini ileri sürerek başta sendikalı işçiler olmak üzere haklarını arayan işçileri işten çıkarmanın yöntemi olarak kullanmaya başladı.

'GÖREVDEN AFFEDİLEN' BERAT ALBAYRAK'IN MİRASI: KIDEM TAZMİNATI VE ESNEK ÇALIŞMA

15 Haziran 1936 yılında 3008 sayılı iş kanunu ile çalışma hayatına giren ve işçilerin en köklü hakkı olan kıdem tazminatına yönelik iktidarın hamleleri 2020'de de devam etti.

2019'da fona devri ve Bireysel Emeklilik Sistemi entegrasyonu ile gündeme gelen kıdem tazminatı bu kez de 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara yönelik belirsiz süreli sözleşmeler adıyla Meclis’e taşındı. Torba yasa içerisinde yer alan bu madde tepkiler üzerine geri çekildi. Ancak kayıt dışı işçi çalıştırma da dahil, işverene yeni teşvikler içeren maddeler kabul edilerek yasalaştı.

"Görevden affedilen" eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Orta Vadeli Plan’da sinyalini verdiği işçilerin en köklü kazanımına yönelik saldırı, DİSK, HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ’in ortak tutumuyla geri püskürtüldü. Bu süreçte DİSK işyerleri ve sokaktayken diğer iki konfederasyon siyasilerle temas halindeydi.

DİSK- AR’ın hazırladığı rapora göre ise Covid-19 etkisiyle geniş tanımlı işsiz sayısı ve iş kaybı Ağustos 2020’de 10,5 milyon olarak gerçekleşti. Coronavirus salgını nedeniyle 2020’de en az 2 milyon 159 bin yeni işsiz ortaya çıktı.DİSK-AR'ın "Covid-19 işçileri nasıl etkiledi" saha araştırmasına göre ise pandemi nedeniyle çalışanların yüzde 36’sı gelir kaybı yaşadı. 

SAKARYA’DAKİ İŞÇİ KATLİAMI VE MÜSİAD’IN PATRONA MORAL YEMEĞİ

Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da saat 11.15 sularında meydana gelen ve yaklaşık 50 kilometre mesafeden, kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda 7 işçi hayatını kaybetti, 127 kişi yaralandı.

Patlamanın olduğu akşam işçilerin aileleri yakınlarına ulaşmaya çalışırken MÜSİAD’ın fabrika sahiplerine ‘moral yemeği’ vermesi büyük tepki topladı.

DEZENFEKTAN ÜRETİMİNDE BİR ÖĞRETMEN ÖLDÜ

Mersin’in Toroslar ilçesindeki Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 4 Temmuz'da yaşanan patlamada Ramazan Şahin ve Hasan Satırlı isimli öğretmenler yaralandı. Ağır yaralı Şahin, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Patlama, okulun kimya bölümünde dezenfektan üretimi sırasında meydana gelmişti.

ÇALIŞMA KAMPI: DARDANEL

‘Kapalı Devre Çalışma Sistemi’ salgında en çok konuşulan konular arasında yer aldı. Özellikle Çanakkale’de konserve ton balığı üreten Dardanel fabrikasında uygulanan sistem büyük tepki çekti. Çalışma Kampı olarak nitelendirilen uygulama için İl Hıfzısıhha Kurulu’nun aldığı kararla, aralarında Covid-19 teşhisi konulanların da olduğu işçiler 14 gün boyunca evlerine gitmeden fabrikada zorla çalıştırıldı. Kararın altında CHP’li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve çok sayıda hekimin imzası da yer aldı.

Manisa’da kurulu bulunan Vestel fabrikasında en az 7 işçinin Coronavirus nedeniyle hayatını kaybettiği iddia edildi. Yaşanan ölümlerin ardından fabrika yönetimi de salgının işçiler arasında yayıldığını kabul etti ve 350’ye yakın işçinin pozitif olduğunu açıkladı. Bu duruma rağmen fabrikada üretim durdurulmazken TSE tarafından Vestel’e ‘Covid 19 güvenli üretim belgesi’ verildiği açıklandı.

Tiyatrolar Yaşasın İnisiyatifi, 7 maddelik sorun ve taleplerin altına imza atarak, 11 Temmuz’da Turizm ve Kültür Bakanlığı ile kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Çağrılarına dönüş olmayınca tiyatro emekçileri bu sefer 30 Temmuz’da Kadıköy’deki Moda Sahnesi önünde "Susuyoruz" eylemi başlattı.  "Susuyoruz" eylemlerini sürdüren emekçiler, 13 Ağustos'a kadar eylemlerini sürdürdü.

YÜKSEL DİRENİŞÇİLERİ TUTUKLANDI

8 Ağustos'ta İdil Kültür Merkezi’ne yapılan polis baskını sırasında orada bulundukları gerekçesiyle gözaltına alınan Nuriye Gülmen ve Rıdvan Akbaş tutuklandı.

Ankara'da dört yıla yakın süredir işe dönme mücadelesi veren 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen KHK'lerle işten çıkarılan, kamuoyunda Yüksel direnişçileri olarak bilinen Acun Karadağ, Alev Şahin, Nazan Bozkurt, Mehmet Dersulu, Armağan Özbaş ve Mahmut Konuk 22 Ağustos'ta tutuklandı. Gözaltılardan sadece Gülnaz Bozkurt serbest bırakıldı.  Mahmut Konuk 9 Aralık'ta serbest bırakıldı. 

Müşterilerin doldurması gereken memnuniyet anketlerini yöneticilerin zorlamasıyla doldurmak zorunda kalan fakat durum açığa çıkınca işten çıkartılan çağrı merkezi işçileri aylar sonra işlerine geri dönme mücadelesini kazandı. 

Batman’daki Tempo Çağrı Merkezi işçileri de İş Kanunu’nun 25. Maddesi’nin e fıkrası gerekçe gösterilerek işten atılmıştı. Bir dizi eylemin ardından seslerini duyutan işçiler 18 Eylül'de işe geri döndü.

GREV YASAĞI

Ekim ayında Petrol-İş Sendikası'nın Şişecam Kimyasallar Grubu'na bağlı Soda Sanayii A.Ş.'de başlatacağı grev, Cumhurbaşkanı Kararı ile ‘milli güvenliği ve genel sağlığı bozucu’ nitelikte olması gerekçe gösterilerek yasaklandı.

SAĞLIKÇILARA İSTİFA YASAĞI

Sağlık Bakanlığı tarafından 27 Ekim'de yayımlanan "Personel işlemleri" konulu Genelge’nin 1. maddesinde yer alan "Her ne sebeple olursa olsun bu süreçte görevinden çekilme (istifa) talebinde bulunan personelin mezkur talebi kabul edilmeyecektir" denildi.

NE KADRO NE TAŞERON 

Uzun yıllar boyunca kadro mücadelesi veren taşeron işçilere 3 yıl önce Aralık ayında yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya alınacağı söylendi. Ancak yeni durum ne kadro ne taşeron olarak tanımlanabilecek yeni-taşeronlaşmayı getirdi.  Yaklaşık bir milyon emekçiyi ilgilendiren merkezi idarelerde kamuya geçirilen işçilere, kendi iş yerlerinde geçerli olan toplu iş sözleşmesi hükümlerinin 31 Ekim 2020’den sonra uygulanması kararı alındı.Yerel idarelerde ise bu tarih 30 Haziran 2020 olarak belirlendi.

METAL YÜRÜYÜŞÜ

Sendikalı oldukları için işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan Birleşik Metal İş üyesi işçilerin Gebze’den Ankara’ya başlattıkları yürüyüşe polis müdahale etti. Aralarında DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu’nun da bulunduğu 109 kişi darp edilerek gözaltına alındı. Ertesi gün 20 kişi ile gerçekleştirilen yürüyüşün ardından Ankara’ya ulaşan heyet ILO ve Çalışma Bakanlığı temsilcileriyle görüştü. Görüşmenin sonucunda Özer Elektrik işçileri işlerine geri döndü. Diğer 2 fabrikadaki direniş ise sürüyor.

'MADENCİYE YOLU AÇ'

Tazminat mağduru madencilerin direnişi 2020 yılına da damgasını vurdu. Bağımsız Maden İş Sendikası öncülüğünde 2019 yılının sonlarında yapılan Ankara yürüyüşünün sonuç vermesi üzerine, Uyar Madencilik mağduru işçiler de aynı gerekçelerle harekete geçti. Soma’dan Ankara’ya yürümek isteyen madencilerin önü sık sık kesildi, engellendiler, gözaltına alındılar. Salihli’deki jandarma müdahalesi sırasında Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal’ın tepkisi ile de yürüyüş tüm Türkiye’nin gündemine oturdu. 

Yürüyüşün 36. gününde Süleyman Soylu da katılımıyla yapılan görüşmede madencilere tazminatlarının 15 Ocak 2021’e kadar ödeneceği sözü verildi. 

Öte yandan Somalı madencilerle aynı tarihte Ermenekli madenciler de Ankara yürüyüşü başlattı. Madenciler maaşlarının ve tazminatlarının ödenmesini, işten atılan işçilerin geri alınmasını ve madenlerde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını istiyor. Madencilere destek olan birçok yurttaş sosyal medyada 'Madenciye Yolu Aç' tagıyla emekçilere destek oldu.

OHAL KOMİSYONU'NUN GÖREV SÜRESİ UZATILDI

KHK ile ihraç edilen veya açığa alınan kişilerin şikâyetlerinin incelenmesi için kurulan OHAL İnceleme Komisyonu'nun süresi 1 yıl uzatıldı. 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından kurulan Komisyon, 126 bin 300 başvurudan 110 bin 250 başvuruyu karara bağladı, 16 bin 50 başvurunun incelemesi ise sürüyor. 

Aile ve Çalışma Bakanlığı ise pandemi de kısa çalışma ödeneği alan 3,5 milyon çalışana Covid döneminde yapılan tüm desteklerin nakdi ücret desteği, normalleşme desteği, işsizlik ödeneği harcamalarının tutarı 45,5 milyar TL olduğunu açıkladı.

KADIN İŞÇİLERİN ÜÇTE İKİSİ KAS İSKELET SORUNU YAŞIYOR

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), kadınların yoğun çalıştığı bir elektrik-elektronik fabrikasında, toplumsal cinsiyet rollerinin kadın işçilerin sağlığına etkilerini araştırdı.


 

PANDEMİDE EN AZ 3 MİLYONA YAKIN KİŞİ İŞSİZ KALDI

DİSK- AR'ın araştırmasına göre geniş tanımlı işsiz sayısı 9,5 milyon. İş aramayıp çalışmaya hazır işsizlerin sayısı 4 milyon 136 bin Ümitsiz işsiz sayısı 1,4 milyon. Pandemi de ücretsiz izne çıkarılan veya işten çıkarılan çalışan sayısı 3 milyonu aştı.

CORONAVİRUS İŞÇİ SINIFI HASTALIĞI HALİNE GELDİ

Emek ve meslek örgütlerinin sıklıkla dile getirdiği üzere Coronavirus’ün işçi hastalığı haline geldiği verilere yansıdı. Covid-19 kaynaklı ölümlerin oranı yüzde 54’ü ve ölümlerin çoğu sağlık çalışanları arasında yaşandı. Yılın ilk on bir ayında ise en az 2032 işçi hayatını kaybetti. 600 emekçi Coronavirus nedeniyle yaşamını yitirdi.

7 Aralık'ta Çorum’da bulunan Ekmekçioğlu Metal’de sendikalı oldukları için işten atılan işçiler yeni yıla direnişle girecek.

CARGİLL İŞÇİLERİ DE ANKARAYA YÜRÜYECEK

Direnişteki Cargill işçilerinin sendikal gerekçelerle işten atıldıkları hukuken de kabul edildi. 2 yıl süren davanın sonucunda mahkeme işçilerin sendikal gerekçelerle işten çıkarıldıklarına, işe iade edilmelerine ve eğer edilmezlerse sendikal tazminat ödenmesine hükmetti. İşçiler ise işe iade konusunda ısrarlı. Sendika hakkının tanınması için 1000 günde Ankara’da olacaklarını açıkladı.

PANDEMİNİN İLK GREVİ

Kocaeli'deki Baldur Fabrikası işçileri 25 Aralık’ta greve çıktı. Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan işçiler bir yandan işe iade mücadelesi verirken diğer yandan tıkanan Toplu İş Sözleşmesi sürecini grevle aşmaya çalıştı. Salgın döneminin başından itibaren ilan edilen grevler çeşitli gerekçelerle yasaklanıyordu. Baldur grevi bu anlamda yılın ilk grevi olma özelliği taşıdı. Greve saatler kala polis 1’i sendika yöneticisi toplamda beş işçiyi gözaltına aldı.

MADENCİYE DEĞİL KATİLLERE TAZMİNAT

Soma'daki 301 madencinin katledildiği katliamın ardından 6 yılı aşkın sürenin geçmesine rağmen sağ kalan maden işçilerine kıdem tazminatı ve diğer ödemeleri verilmedi. Tazminatlarını alabilmek için yıl boyu direnen madencilerin bir kısmının 'ahlaki nedenleri' öne süren haklı fesihle işten çıkarılma gerekçesiyle kanuni düzenlemeye rağmen hakları hala verilmedi. Ödeme yapılacakların listesi içerisinde ise katliamdan sorumlu olanların isimlerinin de yer aldığı öğrenildi.

PTT’nin yılbaşı öncesi başlattığı indirim kampanyası, iş yükü artan çalışanların salgına yakalanma riskini de büyüttü. Yüzde 25 indirim yapılan kargo gönderilerine karşı PTT çalışanları yurttaşlara ‘Kargo göndermeyin’ çağrısı yaptı.

Pandemi ile birlikte ücretsiz izin ve ve Kod-29 nedeniyle işten çıkarmalar işçiler üzerinde bir sopa olarak kullanılmaya devam etti. Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası'na (DGD-Sen), üye oldukları için ücretsiz izne çıkarılan Migros işçileri, direnişe geçti. Aynı nedenle PTT emekçileri de sendikaya üye oldukları için mağdur edildi.

DİSK- AR, TÜİK'in Aralık ayı işsizlik oranını yalanladı. Yapılan araştırmada işsizlik oranı yüzde 12,7 değil, yüzde 26,4 olduğu ortaya konuldu.

EMEKLİLER, İŞSİZLER VE EV İÇİ EMEĞE SENDİKALAŞMA HAKKI

Tüm Emekliler Sendikası'nın verdiği mücadele sonucu  Ankara 34. İş Mahkemesi'nde görülen dava ile emekliler, işsizler ve ev içi emeğe sendikalaşma hakkı kazanılmış oldu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının başlamasıyla birlikte işçi sendikaları konfederasyonları işveren ve hükümete karşı ortak tutum almayı kararlaştırdı. DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ masada pandemide daha da yokşullaşan işçiler için insanca yaşayabilecek bir ücret istedi. DİSK işyerleri ve alanlarda askeri ücretin net 3 bin 800 TL olmasını isterken, TÜRK-İŞ teklifin ilk başta hükümetten gelmesini istedi. 

BİMEKS'ten 4 yıldır tazminatlarını ve içeride kalan maaşlarını alma mücadelesi veren işçiler eylemlerini sürdürdü.

OLAY TV KAPANDI, 180 BASIN EMEKÇİSİ İŞSİZ KALDI

HDP'nin grup toplantısını canlı veren OLAY TV'nin patronu Cavit Çağlar kanalı kapatma kararı aldı. Meselenin siyasi boyutu daha çok konuşulurken 180 basın emekçisi işsiz kaldı.

DİSK Basın-İş'in araştırmasına göre basın emekçilerinin yüzde 6'sı işsiz kaldı. Salgın nedeniyle bir çok işyeri evden çalışmaya geçti fakat çalışma esnasında kullanılan enerjinin faturasını patronlar ödemeye yanaşmadı. Çalışanlar işyerlerinde verilmesi zorunlu olan yemek haklarından da mahrum edildi.

Haber yaptıkları ve düşüncelerini ifade ettikleri için yüzlerce gazeteci ifadeye çağrıldı. Hapishanelerde yıl sonunda 56 basın emekçisi çeşitli gerekçelerle tutuklu veya hükümlü durumda.

80 BİN ÖĞRETMEN ASGARİ ÜCRETTEN AZ GELİRİ VAR

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, 'Öğretmenin ücretlisi olmaz, sözleşmelisi olmaz; öğretmen sadece sadece kadrolu olur,' dedi. Öğretici, 80 bin öğretmenin asgari ücretin altında geliri olduğu bilgisini verdi.

Kısıtlamalarla birlikte çoğunluğu güvencesiz çalışan hizmet sektörü çalışanları ikinci kapanma dönemi ile birlikte açlığa mahkum edildi. Kafe Bar Çalışanları Dayanışması tüm sektör çalışanlarını sendikalaşmaya çağırdı.

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN HAKKI ÖDENMEDİ

Pandeminin başından itibaren olağanüstü çaba gösteren sağlık emekçileri ülke genelinde Covid-19 salgınının siyasi ve ekonomik kaygılarla, akıldan ve bilimden uzak yönetimi sonucunda hayatını kaybeden binlerce insan ve yüzlerce sağlık emekçi için bütün illerde "Öfkeliyiz; Çünkü Tükendik! Çünkü Ölüyoruz!" diyerek anmalar ve basın açıklamaları gerçekleştirdi. Pandemi de Aralık ayının sonuna yaklaşırken 322 sağlık emekçisi Coronavirus nedeniyle yaşamını yitirdi.
 

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası’na (TOMİS) üye oldukları için işten çıkarılan ve işten çıkarıldıktan sonra Sinbo firmasına ait Haramidere fabrikası önünde çadır direnişinde bulunan işçilerin eylemi sonuç verdi. 11 Eylül’den bu yana ücretsiz izne çıkarılan 6 işçi 18 Kasım’da başladıkları eylemlerinin 31’inci gününde taleplerinin karşılanması üzerine direnişlerini sonlandırdı.

İMAMOĞLU'NA ÖĞLE YEMEĞİ TEKLİFİ

DİSK Enerj-Sen üyesi işçiler sendika Genel Merkez binasında yaptıkları açıklamada pandemi koşullarında elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerine son verildiğini ve bunun halk sağlığı için tehdit oluşturduğunu dile getirdi. İkinci sokağa çıkma yasağında dahi çalışan işçiler, İBB’nin kamuyu gözeterek hareket etmesi gerektiğini söyleyen DİSK Enerji- Sen yöneticilere sadece bir gün sahada beraber çalışmalarını teklif etti.  Enerji işçileri Mart ayında olduğu gibi kıyasen fatura okuma dönemine geçilmesini ve zorunlu olmayan işlerin durdurulmasını talep etmeyew devam ediyorlar. İşçiler, son olarak CHP İstanbul İl Binası önünde basım açıklaması yaptı.

SEFALET ÜCRETİ: ASGARİ ÜCRET

İşçileri temsilen TÜRK-İŞ, işveren ve hükümeti temsilen ise TİSK ve Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un masaya oturduğu toplantıda işçilere 2021 yılında asgari ücret brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş ücret verileceği açıklandı.

Bakan Zehra Selçuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dördüncü toplantısının ardından yaptığı konuşmada, 2021 yılı asgari ücretini enflasyonun yüzde 7 puan üzerinde belirlediklerini söyleyerek; "Asgari ücret geçen yıla göre 500 lira artmıştır, yüzde 21,56 oranında yükselmiştir" ifadelerini kullandı.

İşçi TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise, "2021 yılında geçerli olacak asgari ücret işveren ve hükümet kesimi tarafından kesimi olarak alınan karara katılmıyoruz. Net 3 bin liranın üzerinde bir rakam vermelerini bekledik. Bu rakam işçilerin beklentilerini karşılamakta yetersizdir. İnsan onuruna yaraşır bir ücret bizim de taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerin en önemli maddelerinden biridir. Yine fedakarlığın ücretlilerden beklendiğini görüyoruz. Hükümetin tercihini dar gelirlilerden yana kullanmadığını görüyoruz" dedi.

ATALAY: İŞVEREN İLE HÜKÜMET BİR OLUNCA İSTEDİKLERİ KARARLARI ALMA İMKANLARI VAR
Türk-İş Genel Başkanı Atalay asgari ücret görüşmelerinde söz hakkı olan 15 kişilik yapı içerisinde işçilerin 5 temsilcisinin yer aldığını belirterek, "Şimdi gelinen rakam 2 bin 825 lira oldu. Yani 3 bin lira kamuoyunun büyük bir bölümünü tebessüm ettirecek bir rakamdı, olmadı. Orada da sayımız yetmedi. Biz orada 5 kişiyiz. İşveren ile hükümet bir olunca istedikleri kararları alma imkanları var. Şimdi bu ücret başında başlangıç ücretiydi. Şimdi öyle bir noktaya geldi ki bu ücret geçim ücreti oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Atalay, 7 milyon civarında olan asgari ücretlinin yüzde 80'inin bu ücretle geçinemediğini aktararak "İşçilerin Ocak ayında aldığı ücretleri Aralık ayında alamıyoruz. 4 bin lira Ocak ayında alan işçi, Aralık ayında 3 bin 400 lira civarında bir ücret alıyor. Bu vergi sistemi ile ilgili düzenleme yapılarak az alandan az, çok alandan çok almak lazım " diye konuştu.

Kadıköy'de bir araya gelen DİSK üyesi işçiler, geçinebilecekleri bir asgari ücret belirlenmezse, kararı tanımayacağını belirtti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan bir işçinin ailesiyle beraber geçinebileceği bir ücret çıkmazsa, bu kararı tanımayacağız" ifadelerini kullandı.

Çerkezoğlu, "İşçiler bir kez daha açlığa, sefalete mahkum ettiniz. Bu mu adaletiniz? Bu mu, bu ülkenin tüm değerlerini üreten işçiye, emekçiye reva gördüğünüz asgari ücret. Bu asla kabul edilemez. Bu adaletli değildir. Hakkaniyetli değildir, insaniyetli değildir. Ticaret Odası Başkanı’nın sözünü bir kez daha teyit ettiniz. Bu ülkenin işçisine emekçisini açlığa mahkum ettiniz. Ama bilin ki asgari ücreti sizin keyfiyetinize bırakmayacağız. Bilin ki bu dava burada bitmez. Bilin ki bu hesap burada bitmez. Biz net bir şekilde söylüyoruz: 1 Ocak’tan itibaren başta asgari ücret ve civarın da ücret alan sendikalı ve sendikasız işçilerle beraber bu ücreti değiştirmek, yükseltmek ve insan onuruna yaraşır bir ücret haline getirmek için mücadeleye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Asgari ücret 2020 yılı için brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirlenmişti. TÜRK-İŞ asgari ücretin 3 bin TL'den az olmamasını talep ederken, DİSK net 3 bin 800 TL olmasını talep etmişti. Asgari ücret konusunda DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ortak tutum alma kararı almıştı.

Öne Çıkanlar