Almanak 2020: Coronavirus salgınından en çok kültür ve sanat etkilendi

Almanak 2020: Coronavirus salgınından en çok kültür ve sanat etkilendi
'Parazit' bir ilke imza attı, Cannes'in yanında festivaller, konserler, eğlenceler ve sergiler iptal edildi. 2020 yılında yaşanan kültür ve sanat gelişmelerini derledik.

ARTI GERÇEK - Coronavirus salgını tüm dünyaya yayılması ile 2020 yılına damgasını vurup, ekonomik ve sosyal dengeleri altüst etti. Salgından en çok etkilenen alanların başında kültür ve sanat alanı geldi. Önlem olarak başvurulan yasaklar ve kısıtlamalarla insanların bir araya geldiği diğer tüm ortamlar gibi kültür sanat aktiviteleri, festivaller, konserler, eğlenceler ve sergiler iptal edildi. 

2020 yılında, kültür ve sanat alanına  Coronavirus gölgesi düşmüş olsa da pek çok yeni denebilecek gelişme yaşandı. 2020'ye damga vuran  gelişmelerin bir kısmını şu şekilde sıraladık:

'PARAZİT' BİR İLKE İMZA ATTI

2020 yılının Oscar ödülleri 10 Şubat’ta yapılan törenle sahiplerine sunuldu. Güney Koreli yönetmen BongJoon-ho, "Parazit" adlı filmiyle bir ilke imza attı. "Parazit"; hem "en iyi uluslararası film" hem de "en iyi film" Oscar’ını kazanan ilk yapım olarak tarihe geçti.

CANNES İLK KEZ İPTAL EDİLDİ

Salgının tüm dünyada etkili olmasının ardından, mayıs ayında yapılması planlanan 73. Cannes Film Festivali tarihinde ilk keziptal edildi.

‘ONLINE ETKİNLİKLER’ 2020'YE DAMGA VURDU

Fiziki koşullarda gerçekleşemeyen etkinlikler yıl boyunca çevrimiçi ortama taşındı. Filmlerin çevrimiçi yayımlanması sinema salonlarının geleceğini tartışmaya açarken; kimi online buluşmalar, covid salgınının sembol anları olarak hafızalara kazındı.

GRUP YORUM ÜYELERİ DİRENDİ: 'ÇİÇEKTE TOHUM BİTER Mİ?'

Grup Yorum’a yönelik yasaklara karşı 324 gün ölüm orucu sürdüren İbrahim Gökçek, 7 Mayıs’ta, orucu bıraktıktan iki gün sonra hayatını kaybetti. Yine Grup Yorum üyelerinden Helin Bölek, 3 Nisan’da, eyleminin 288. gününde vefat etti.

SİNEMA VE KONSER SALONLARI YILIN BÜYÜK BÖLÜMÜNDE KAPALI KALDI

Sinema salonlarının, tiyatroların ve konser mekânlarının yılın büyük bölümünde kapalı kalması, kültür alanına devlet desteğini gündeme taşıdı. Bazı ülkeler ayırdıkları bütçeyle takdir toplarken, Türkiye hükümeti kültür emekçilerine beklenen desteği sunmadı. Kültüre salgın engeli, Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde protesto edildi.

AYASOFYA MÜZESİ İBADETE AÇILDI

Bizans döneminin en önemli yapılarından Ayasofya, 24 Temmuz’da devlet töreniyle ibadete açıldı. Tarihi, mimarisi ve içindeki eşsiz mozaikler nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ayasofya, 1934’te müzeye dönüştürülmüştü. 
Geç Bizans döneminin bir diğer önemli yapısı, İstanbul’daki Kariye Müzesi’nin de müze statüsü kaldırıldı, ibadete açılmasına karar verildi. Ayasofya ve Kariye’deki fresklerin kapatılması yılın önemli tartışmalarından biri oldu. 

KADINLAR KÜLTÜR SANAT ALANINDA YAŞANAN TACİZE KARŞI İSYAN BAŞLATTI: ME TOO HAREKETİ

Kültür alanından kadınların, tacize uğradıkları erkekleri sosyal medyada ifşa etmesiyle, Türkiye’de, özellikle edebiyat alanında somut kazanımlar elde edildi. Taciz eden, cinsel saldırıda bulunan erkek yazarların yayınevleriyle ilişkileri kesildi, projeleri iptal oldu. PEN Yazarlar Derneği, Çevirmenler Birliği ve Türkiye Yazarlar Sendikası, cinsel saldırılara karşı bir komisyon kurulmasına için harekete geçti. 

TİMUR SELÇUK, ADALET AĞAOĞLU, BİROL ÜNEL GİBİ İSİMLER ARAMIZDAN AYRILDI

2020 yılında birçok usta sanatçı, geride ürettikleri mirası bırakarak bu dünyadan ayrıldı. Adalet Ağaoğlu 14 Temmuz’da, Türkiye’nin Huysuz Virjin’i Seyfi Dursunoğlu 17 Temmuz’da yaşamını yitirdi. Oyuncular Meral Niron ve Birol Ünel’in yanı sıra, sesi 1 Mayıs Marşı’yla özdeşleşen Timur Selçuk da 6 Kasım’da hayata veda etti. 

 

2020 yılında kültür ve sanat alanında yaşanan diğer gelişmeler ise şu şekilde:

OCAK

4 Ocak:  Fazıl Say'dan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na: Hadi canım sen de, sanatı olmayan memleketle kim niye gurur duysun?

13 Ocak: Sinemanın en prestijli ödülü olarak bilinen Oscar Ödülleri adayları açıklandı. Joker filmi 11 dalda aday olurken, Once Upon a Time In Hollywood ise 10 dalda aday gösterildi. 

14 Ocak: Oyuncu Recep Aktuğ 65 yaşında hayatını kaybetti. 

21 Ocak: İngiliz Krallık Darphanesi, efsanevi rock grubu Queen için madeni hatıra para bastı.

22 Ocak: Orta Çağ'ın en önemli eserlerinden biri restore edildi, sonuç herkesi korkuttu
Orta Çağ Avrupası’nın en önemli sanat eserlerinden biri olarak kabul edin Ghent Altar Panosu’nda yer alan ve uzun çalışmalar sonra tekrar gün yüzüne çıkarılan kuzu figürü, yapılan restorasyon sonucu sanat dünyasını şoka uğrattı. Kuzunun, insan gözüne aşırı derecede benzeyen gözleri 'kabus gibi' yorumlarına yol açtı.

26 Ocak: Balıkesir’deki Ören sahilinde deniz çekilince 2500 yıllık antik limanın kalıntıları su yüzeyine çıktı.

27 Ocak: 62. Grammy Ödülleri sahiplerini buldu: Geceye Billie Eilish damga vurdu
Müzik dünyasının 'Oscar'ı olarak bilinen Grammy Ödülleri'nin sahiplerini bulduğu törende 18 yaşındaki Billie Eilish, yılın kaydı, yılın albümü, yılın şarkısı başta olmak üzere 5 dalda ödül aldı.

ŞUBAT

1 Şubat: Yeşilçam'ın 'Ömercik' lakabıyla tanınan oyuncusu Ömer Dönmez hayatını kaybetti.

4 Şubat: Çin’deki Coronavirus salgını nedeniyle Oscar adayı JoJo Rabbit, Little Women ve 1917 filmleri başta olmak üzere pek çok filmin gösterimi ertelendi.

6 Şubat: Efsanevi Hollywood yıldızı Kirk Douglas 103 yaşında hayatını kaybetti

10 Şubat: Gecenin en büyük sürprizi, en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi uluslararası film ödülünü Bong Joon Ho'nun yönettiği Güney Kore yapımı Parazit filminin alması oldu. Böylece Oscar tarihinde ilk defa İngilizce olmayan bir film en iyi film Oscar'ını kazandı.

13 Şubat: Anadolu kökenli ve milattan önce 3000-2000 tarihine dayanan, iki boğalı kağnı heykeli ile üç parçalı Sidamara tipi bir lahit, 15 Şubat'ta İngiltere'den Türkiye'ye getirilecek. Eserler, Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde sergilenecek.

-Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı, Dekahliye ilinin kuzeyinde bulunan Kum el Hilcan bölgesinde ilk defa keşfedilen kil tabutların içinde olduğu 83 antik mezar alanının bulunduğunu açıkladı. Bölgede ilk defa kilden tabutların keşfedildiği belirtildi.

14 Şubat: ‘Fransa’nın Oscarları’ olarak adlandırılan sinema ödüllerini dağıtan César Akademisi’nin tüm üyeleri, tecavüzle suçlanan Roman Polanski'nin yeni filmini birçok kategoride aday göstermesinin ardından gelen tepkiler üzerine istifa etti.

25 Şubat: ‘Görevimiz Tehlike’ (Mission: Impossible) serisinin yedinci filminin İtalya’da yapılacak çekimler Coronavirus endişesi nedeniyle durduruldu.

26 Şubat: Müzik eserleri sahiplerinin telif haklarını korumak üzere kurulan MESAM'ın (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) başkanı olan Arif Sağ, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte 109 sahte üyenin oy kullandığı seçimler için açılan dava sonucunda görevinden alındı.

MART

9 Mart: Ünlü şarkıcı Madonna Fransa'da artan koronavirüs salgını sebebiyle alınan önlemler kapsamında Paris'te gerçekleşecek olan gösterilerini iptal etti.

10 Mart: Tüm zamanların en iyi besteleri arasında gösterilen Led Zeppelin'in 'Stairway to Heaven' adlı şarkısının çalıntı olmadığına hükmeden karar yüksek mahkeme tarafından da onandı.

11 Mart: ABD'de yeni tip Coronavirus salgını nedeniyle Kaliforniya eyaletinin Riverside şehrinde düzenlenen, 2019'da 250 bin kişinin katıldığı Coachella Müzik ve Sanat Festivali ertelendi.

12 Mart: Berlin flarmoni Orkestrası konseri Coronavirus nedeniyle seyircisiz olarak gerçekleştirildi ve konser internet üzerinden ücretsiz yayınlandı.

13 Mart: 10-21 Nisan 2020 tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan İstanbul Film Festivali, yeni tip Coronavirus  salgını nedeniyle ertelendi.

16 Mart: Yeni tip Coronavirus dolayısıyla alınan önlemler çerçevesinde yurt dışındaki konserleri iptal olan dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay'ın, dün akşam gerçekleştirdiği Twitter konseri 24 saatten kısa sürede, 800 bin kişi tarafından izlendi.

18 Mart: Hollanda’nın Rotterdam kentinde 12 ve 16 Mayıs tarihlerinde yapılması planlanan Eurovision Şarkı Yarışması Coronavirus salgını nedeniyle iptal edildi. Yarışma, 64 yıldır kesintiye uğramamıştı.

19 Mart: Cannes Film Festivali, yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle haziran ayının sonuna ertelendi.

27 Mart: Alman metal müziğin dünyaca ünlü grubu Rammstein'ı da Coronavirus pandemisi vurdu. Rammstein solisti Till Lindemann'ın Coronavirus nedeniyle yoğun bakımda olduğu, hayati tehlikesinin bulunduğu bildirildi. 

-Kadıköy’ün sembol yapıları arasında yer alan Rexx Sineması gösterim faaliyetlerine son verdi. Sinemanın tahliyesine başlandı.

30 Mart: Tüm dünya Coronavirus salgını nedeniyle evlerinden çıkmaya korkarken, Hollanda’da ünlü ressam Vincent van Gogh’a ait bir tablo müzeden çalındı. Müze, salgın önlemleri kapsamında kapalı bulunuyordu.

NİSAN

3 Nisan: Grup Yorum'a yönelik yasaklara karşı açlık grevi sürdüren Yorum üyelerinden Helin Bölek eylemin 288. gününde hayatını kaybetti.

12 Nisan: İtalyan tenor Andrea Bocelli, koronavirüs salgını nedeniyle kapalı olan Milano'daki Duomo Katedrali'nde konser verdi. Bocelli'nin Youtube kanalında canlı yayınlanan 'Umut İçin Müzik' başlıklı konseri 2.6 milyon kişi izledi.

18 Nisan: Rolling Stones'dan Paul McCartney'ye, Billie Eilish'ten Elton John'a dünyaca ünlü yüzü aşkın müzisyenin katılımıyla düzenlenecek online etkinlik düzenledi ve etkinlik gelirleri Coronavirus'le mücadeleye aktarıldı.

MAYIS

1 Mayıs: Efsanevi İngiliz rock grubu Queen,koronavirüse karşı mücadele eden sağlık çalışanları yararına para toplamak için ünlü şarkıları ‘We are the Champions'ı (Biz Şampiyonuz) yeniden kaydetti. Grup, şarkının bir bölümünde sözleri ‘You are the Champions’ (Siz Şampiyonsunuz) olarak değiştirdi.

-Dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet'in 'İstanbul’da 1 Mayıs' şiiri ilk kez yayınlandı. Banu İşlet, şiiri arşivlerde bularak Latin harflerine çevirdi.

3 Mayıs: Metallica'dan hayranlarına karantina sürprizi: 'Blackened 2020' ücretsiz yayınlandı

7 Mayıs: Grup Yorum’a yönelik yasaklara karşı 324 gün ölüm orucu sürdüren İbrahim Gökçek, orucu bıraktıktan iki gün sonra hayatını kaybetti.

23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin açılışı video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Açılışta Nükhet Duru evinden canlı yayına katılırken Ece Dizdar ve Yetkin Dikinciler törenin sunuculuğunu yaptı.

18 Mayıs: Avrupa sinemasında 70 yıl boyunca tüm büyük yönetmenlerin en önemli filmlerindeki performansıyla sinefillerin gönlüne taht kuran Fransız aktör Michel Piccoli'nin 94 yaşında hayata gözlerini yumduğu açıklandı.

20 Mayıs: Roger Waters ve David Gilmour arasındaki kan davası yeni bir videoyla alevlendi. Gilmour tarafından grubun web sitesinde ve sosyal medya kanallarında ‘yasaklandığını’ duyuran Waters, "David, Pink Floyd'un sahibi olduğunu düşünüyor" dedi.

22 Mayıs: Dünyaca ünlü Gineli müzisyen Mory Kante, 70 yaşında hayata veda etti.

26 Mayıs: Antalya'nın Kaş ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Patara Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında, yüzlerce yıl öncesine ait iki heykel daha ortaya çıkartıldı. Yeni bulunan heykelllerden birinin parçasının üstünde Eros'un mini ayak parmakları olduğu açıklandı.

29 Mayıs: Aydın'ın Kuşadası ilçesinin simgesi Güvercinada Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmeye hak kazandı.

31 Mayıs: Türkiye’nin önemli düşünürlerinden Oruç Aruoba 72 yaşında hayatını kaybetti. 

HAZİRAN

6 Haziran: Dünyanın en geniş kapsamlı tematik film festivali olan Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin bu yılki jüri başkanlığını Nuri Bilge Ceylan üstlenecek.

7 Haziran: ABD'de George Floyd cinayeti sonrası yeniden alevlenen ırkçılık karşıtı harekete destek veren sanatçılar arasına BTS grubu da katıldı. Grup ve şirketi Big Hit Entertainment, 'Black Lives Matter' hareketine 1 milyon dolar bağışladı. BTS bu akşam da konuşmacıları arasında Obama'nın da olduğu çevrimiçi bir etkinlikte yer aldı.

8 Haziran: Sinemanın önemli isimlerinden Kemal Sunal adına hatıra parası basıldı. 5 bin adet basılan '0 Euro' Avrupa'da ve Türkiye'de satışa sunulacak.

9 Haziran: Tiyatro ve sinemanın usta oyuncularından Ayşegül Atik, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 72 yaşında vefat etti.

11 Haziran: Coronavirus salgını nedeniyle ileri bir tarihe ertelenen dünyaca ünlü Coachella festivali tamamen iptal edildi.

15 Haziran: 2021 yılının şubat ayında düzenlenecek olan Oscar ödül töreni, nisan ayına ertelendi.

16 Haziran: Kültür ve Turizm Bakanlığı, pandemi nedeniyle yaklaşık üç aydır kapalı olan Devlet Tiyatroları’nın, 2 Temmuz’dan itibaren yeniden faaliyete geçeceğini duyurdu.

19 Haziran: Fransa’da koronavirüs salgını nedeniyle ara verilen öpüşme sahnesi çekimleri yeniden başladı. Kültür Bakanı Franck Riester, salgına rağmen ‘aşkın ölmediğini’ vurguladı.

21 Haziran: Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye'de güvenli turizm sezonunun açılışını, Aspendos Antik Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen ‘Yabancı Misyon Özel Konseri’yle taçlandırdı. Türkiye’nin en ünlü opera sanatçılarının aynı sahnede buluştuğu konserde, ‘Yeniden Keşfet’ etkinliğine katılan Büyükelçilere müzik ziyafeti yaşatıldı.

23 Haziran: İspanya’nın Barcelona kentinde üç aylık karantinanın sonunda kapılarını açan opera binası Liceu, ilk konserini farkındalık yaratmak adına bitkilere verdi.

-Arkeologlar, dünyaca ünlü tarihi anıtlardan biri olarak gösterilen İngiltere’deki Stonehenge'in yakınında Taş Devri'nden kalma, dev bir anıt keşfetti. Anıtın neolitik dönemin yaşam ve inançlarına dair yeni kanıtlar sunduğu açıklandı.

28 Haziran: Niğde’de koronavirüs nedeniyle çalışamayan bir grup müzisyen, enstrümanlarını yere bırakarak eylem yaptı.

30 Haziran: Nâzım Hikmet'in şu ana kadar hiçbir yerde yayımlanmayan beş şiiri, Yapı Kredi Yayınları editörlerinin TÜSTAV Komintern Arşivi’nde yürüttüğü çalışmalarla ortaya çıkarıldı. Şiirler 'kitap-lık' dergisinin son sayısında yayımlandı.

TEMMUZ

6 Temmuz: İtalya’nın dünyaca ünlü bestecisi Ennio Morricone, 91 yaşında hayatını kaybetti.

-Dengbêjlik deyince akla ilk gelen isimlerden biri olan Seyidxanê Boyaxçî, 87 yaşında yaşama veda etti.

10 Temmuz: UNESCO, Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesine ilişkin 'Üzüntü duyuyoruz' açıklamasını yaptı.

-Türk klasik batı müziği piyanisti ve dünyaca ünlü piyano virtüözü Fazıl Say, Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin olarak, "Bu nedir, 'intikam' mı alıyoruz? 'Dünya mirası', korunması, müze olarak kalması felsefi olarak doğru olandı" ifadelerini kullandı.

13 Temmuz: Duayen foto muhabiri Ara Güler'in ilk röportaj fotoğrafı, 20 bin 532 liraya alıcı buldu.

14 Temmuz: Türkiye edebiyatının önemli isimlerinden Adalet Ağaoğlu vefat etti. Ağaoğlu, bir süredir yoğun bakımda tedavi görüyordu.

-Huysuz Virjin olarak gönüllerde taht kuran Seyfi Dursunoğlu hayatını kaybetti

29 Temmuz: Dünyaca ünla oyuncu Jennifer Aniston, Jessica Biel ve şarkıcı Christina Aguilera, ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ kampanyasına destek verdi: "Kadınlar kadınları destekliyor. Türkiye'deki kadınlar, sizinleyiz."

-Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy’nin, sığınmacı krizine dikkat çekmek amacıyla yaptığı ‘alışılmadık’ üç parçalı tablosu, açık artırmada 2.2 milyon sterline satıldı. Satıştan elde edilen gelir, Filistin’de Beytüllahim kentindeki bir hastaneye bağışlanacak.

AĞUSTOS

6 Ağustos: Ünlü İranlı sanatçı Cavit Murtezaoğlu, yeni tip Coronavirus tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

9 Ağustos: İBB'nin yaklaşık 6,5 milyon liraya satın aldığı Fatih Sultan Mehmet portresi İstanbul'a getiriliyor. İBB Kültür Daire Başkanı Mahir Polat, portreyi getirmek üzere Londra'ya yola çıktığını duyurarak, "540 yaşında bir rönesans hakikati başladığı yere, yuvasına dönüyor" dedi.

31 Ağustos: MTV Video Müzik Ödülleri'nde sahne alan ve geceden iki ödülle ayrılan Kanadalı R&B yıldızı The Weeknd, polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren Jacob Blake ve Breonna Taylor için adalet çağrısında bulundu.

EYLÜL

1 Eylül: Ünlü oyuncu Haldun Boysan, kaldığı otelde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

4 Eylül: Fatih Akın'ın ünlü filmi Duvara Karşı'da canlandırdığı rol ile tanınan Birol Ünel, kansere yenik düştü.

-Dostoyevski’nin baş yapıtı sayılan Suç ve Ceza romanı, ilk kez Kürtçe’ye çevrildi.

5 Eylül: TÜYAP, 39. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ile 25. İzmir Kitap Fuarı'nın koronavirüs salgını nedeniyle ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı.

20 Eylül: Oyuncu Rasim Öztekin, Kel Hasan Efendi'nin kavuğunu, oyuncu Şevket Çoruh'a teslim etti.

24 Eylül: Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Ödül Töreni'nde onur ödülü verilen Rutkay Aziz, Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) ve tüm sağlık emekçilerine adadığı ödülünü TTB Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman'a teslim etti.

-İtalya'da yaşayan Türk yönetmen Ferzan Özpetek, İtalyan sinemasının prestijli FICE Ödülü'ne layık görüldü.

EKİM

3 Ekim: -Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı, ülkede 2 bin 500 yıllık 59 tabut bulunduğu açıkladı.

7 Ekim: Rock müziğin ünlü gitaristlerinden Eddie Van Halen, 65 yaşında gırtlak kanserinden yaşamını yitirdi.

8 Ekim: Nobel Edebiyat Ödülü'nü 'yalın bir güzellikle, bireysel varoluşu evrenselliğe ulaştıran şaşmaz şiirsel sesi' nedeniyle bu yıl ABD'li şair Louise Glück kazandı.

10 Ekim: 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, En İyi Film ödülü Azra Deniz Okyay'ın yönettiği 'Hayaletler' filmine gitti. Filmin yapımcısı Dilek Aydın, ödülü tüm kadınlar için aldıklarını söyledi.

KASIM

6 Kasım: Piyanist, besteci, yorumcu Timur Selçuk, 74 yaşında yaşamını yitirdi.

10 Kasım: Türkiye'nin 'en iyi uluslararası film' Oscar adayı, Mehmet Ada Öztekin'in yönetmenliğini yaptığı '7. Koğuştaki Mucize' filmi oldu.

13 Kasım: Avustralyalı hard rock efsanesi AC/DC, 17. albümü ‘Power Up’ı yayınladı.

18 Kasım: Avustralyalı şarkıcı ve söz yazarı Tones and I’ın Mayıs 2019'da çıkardığı ‘Dance Monkey’, tüm zamanların en fazla Shazam'lanan şarkısı oldu.

23 Kasım: Amerikan Müzik Ödülleri, Taraji P. Henson'ın ev sahipliğinde düzenlenen bir törenle verildi. Gecede Yılın Sanatçısı Ödülü Taylor Swift'in oldu.

ARALIK

1 Aralık: Dünyanın en çok kullanılan müzik platformu Spotify, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının damga vurduğu 2020'de en çok dinlenen sanatçı, albüm, şarkı, çalma listesi ve podcast’lerini açıkladı. Türkiye'de zirveye Ezhel oturdu.

4 Aralık: Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, pandemi döneminde geliri olmayan müzisyen, yorumcu ve eser sahiplerine destek verileceğini belirterek, "Seyyanen kişi başı 1000 lira net ödeme olacak. Toplamda da 20-30 milyon civarında proje bedeli olacak" dedi.

14 Aralık: Türk Rock müziğinin ilk temsilcilerinden Erkut Taçkın 78 yaşında hayatını kaybetti. Taçkın'ın uzun zamandır kanser tedavisi gördüğü biliniyordu.

15 aralık: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu edebiyat dünyasında tartışılan taciz iddialarıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Açıklamada, Hasan Ali Toptaş'a verilen Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nün iptal edildiği duyuruldu.

27 Aralık: İtalya'nın Napoli kenti yakınında MS 79 yılında Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu lavlar altında kalan antik Roma kenti Pompeii'de fast food restoranın atası ortaya çıkarıldı.

Öne Çıkanlar