İran’ın Dünya Kupası’na katılımı tartışılıyor; FIFA Genel Sekreteri İstanbul'a geliyor
İran Futbol Federasyonu Başkanı Mehdi Taj’ın Kanada’ya girişine izin verilmemesi soru işaretlerini artırırken, FIFA’nın bugün İstanbul’da İranlı yetkililerle görüşeceği belirtildi
Artı Gerçek - İran’ın 2026 Dünya Kupası grup maçlarının tamamını Amerika Birleşik Devletleri’nde oynaması planlanırken, ABD ve İsrail’in İran ile 28 Şubat’ta başlayan savaşı sonrası takımın turnuvaya katılımı tartışılmaya devam ediyor.
İran Futbol Federasyonu (FFIRI) Başkanı Mehdi Taj’ın, İslam Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlantıları gerekçesiyle bu ayın başında Kanada’nın Vancouver kentinde düzenlenen FIFA Kongresi’ne girişine izin verilmemesi tartışmaları büyüttü.
Dünya Kupası’na ABD ile birlikte ev sahipliği yapan Kanada, İran Devrim Muhafızları’nı “terör örgütü” olarak sınıflandırıyor. ABD ve Kanada, bu yapıyla bağlantılı kişilerin ülkeye girişine izin vermeyeceklerini açıklamıştı.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazem Karibabadi ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, takımların ve delegasyonların ev sahibi ülkelere girişini sağlamanın FIFA’nın sorumluluğu olduğunu söyledi.
Karibabadi, “İran milli futbol takımı FIFA kurallarına uygun olarak sahaya çıkma hakkını kazanmıştır. Oyuncuların, teknik ekibin, federasyon yetkililerinin veya İran heyetinin önemli üyelerinin girişine herhangi bir engel getirilmesi, Dünya Kupası’nın ruhuna ve amacına aykırı olacaktır” dedi.
Reuters’a göre FIFA, Dünya Kupası’na katılan tüm takımların güvenli bir ortamda yarışabilmesi için ilgili makamlarla temaslarını sürdürüyor. Bu kapsamda FIFA Genel Sekreteri’nin bugün İstanbul’da İran Futbol Federasyonu yetkilileriyle bir araya geleceği belirtildi.
ABD Başkanı Donald Trump ise iki hafta önce yaptığı açıklamada, yaşanan savaş ve gerilime rağmen İran’ın Dünya Kupası’nda yer almasının “tamam” olduğunu söylemişti.
İran, Dünya Kupası maçlarının Meksika’da oynanmasını talep etmişti ancak FIFA Başkanı Gianni Infantino, tüm maçların önceden planlanan sahalarda oynanacağını açıkladı.
İran Milli Takımı’nın hazırlık kampı için pazartesi günü Tahran’dan Türkiye’ye geleceği, ardından haziran ayı başında ABD’nin Arizona eyaletindeki Tucson kentinde bulunan Kino Spor Kompleksi’ndeki kampına geçeceği bildirildi.
İran, Dünya Kupası’ndaki ilk maçını 15 Haziran’da Los Angeles’ta Yeni Zelanda’ya karşı oynayacak.