BAE yeni Katar mı oluyor? Erdoğan şubatta Abu Dabi'ye ziyaret gerçekleştirecek

BAE yeni Katar mı oluyor? Erdoğan şubatta Abu Dabi'ye ziyaret gerçekleştirecek
BAE'nin yatırım fonu başkanının Varlık Fonu'ndaki şirketlere talip olduklarını söylemesi, Erdoğan'ın şubatta bu ülkeye yapacağı ziyaret, 'BAE, yeni Katar mı oluyor' sorusunu gündeme getirdi.

ARTI GERÇEK - Türkiye’nin uzun süredir mesafeli olduğu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ilişkileri yeniden tazeleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14-15 Şubat tarihlerinde bu ülkeye bir ziyaret gerçekleştirecek.

Ziyaret öncesinde, BAE'nin devlet varlık fonu olan Abu Dabi Kalkınma Holdingi'nin (ADQ) Başkanı Muhammed Muhammed Hasan el Suwaidi, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamalar dikkat çekti. Muhammed Hasan el Suwaidi'nin, "Uzun vadeli düşünüldüğünde, TL'nin zayıf olması nedeniyle Türkiye'de alım yapmak için harika bir zaman olduğunu" söylemesi tartışma yarattı.

Muhammed Hasan el Suwaidi, Türkiye'de ekonominin içinde bulunduğu durum kendileri için mükemmel bir zaman olduğunu belirterek, Varlık Fonu'ndaki şirketleri almak için görüşmelerde bulunduklarını da açıkladı.

Türkiye'nin uzun süre dış politikada gerilim yaşadığı ve iktidar yanlısı medyanın 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olmakla suçladığı, kasım ayında ise TL'nin rekor seviyede değer kaybetmesiyle eş zamanlı olarak ilişkilerin yumuşadığı ve 10 milyar dolarlık anlaşma imzalanan Birleşik Arap Emirlikleri'nden, "Zayıf TL büyük yatırım fırsatı" açıklaması bugün gündemde geniş yer buldu.

Bu açıklamalar, BAE'nin AKP iktidarları döneminde ekonomik anlamda önemli bir aktör olan Katar'ın yerine geçip geçmeyeceği sorusunu da gündeme taşıdı.

FINANCIAL TIMES: ADQ HARCAMA ÇILGINLIĞI İÇİNDE

Financial Times'ın haberinde, ADQ'nun geçen Getir ve Trendyol'a yatırım yaptığı, BAE'nin fiili yöneticisi olan Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed'in geçen ayki ankara ziyaretinde de ADQ ile Türkiye Varlık Fonu arasında mutabakat imzalandığı hatırlatıldı. Financial Times, üç yıl önce kurulan ADQ'nun dünya çapındaki büyük yatırımlarını 'harcama çılgınlığı' olarak nitelerken, BAE'li yetkililerin bu duruma 'ekonomik diplomasi' dediğini yazdı.

ERDOĞAN ŞUBAT AYINDA BAE'YE GİDECEK 

Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed, 24 Kasım 2021'de Ankara'yı ziyaret etmiş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılanmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erdoğan’ın da şubat ayında BAE’yi ziyaret edeceğini açıklamıştı.

10 MİLYAR DOLARLIK FON AYIRDIKLARINI AÇIKLAMIŞLARDI

Kasım ayında gerçekleşen ziyaret esnasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan'ın huzurunda imzalanan 10 anlaşmanın ardından Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Suwaidi, Abu Dabi Veliahtı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetine icabetle Türkiye geldiğini belirterek, "Bu resmi ziyaret ve görüşmeler neticesinde Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye'de yatırım yapmak üzere 10 milyar dolarlık bir fon ayırmış ve tahsis etmiştir" demişti.

Türkiye ile BAE arasında imzalanan 10 anlaşma içerisinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile BAE Merkez Bankası arasında işbirliğine yönelik Mutabakat Zaptı da yer almıştı.

Ziyaretin gerçekleştiği günlerde Reuters, adı belirtilmeyen iki kaynağa dayandırdığı haberde, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu olası bir swap anlaşması için bugün Cumhurbaşkanlığı'nda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yetkilileriyle ön görüşme yürüttüğünü duyurmuştu. Kavcıoğlu'nun BAE'li yetkilileri kapıda karşılaması dikkat çekmişti.

Öte yandan, Katar ve BAE’nin gözünü diktiği Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ) kamuya olan borçlarının silinmesini öngören "torba teklif" geçen ay Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Son olarak, TVF portföyünde yer alan bir kamu iktisadi teşebbüsü olan BOTAŞ’ın ithalattan doğan vergilerinden, Hazine’nin vazgeçmesine dair düzenleme yapılacağı bildirilmiş, bunun için ‘özelleştirmeye hazırlık’ yorumları yapılmıştı.

Hükümetin BOTAŞ’ın doğalgaz ticareti ve iletim bölümlerinin ayrılması, daha kârlı iletim bölümünün ileride hisse satışına uygun hale getirilmesini amaçladığı sektör kaynaklarınca ifade edilmişti. BOTAŞ, doğalgaz ve petrol ticareti, depolaması ve taşımacılığı gibi konularda faaliyet gösteriyor.

Öte yandan, TVF, Türk Telekom’un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak amacıyla LYY Telekomünikasyon A.Ş.’yle görüşmelere başladığı duyurmuştu.

Daha önce, yönettiği 110 milyar dolarlık varlıkla BAE’nin en büyük üçüncü fonu olan ADQ’nin sağlık ve finansal teknoloji sektörlerinde yaklaşık 1 milyar dolar yatırıma hazırlandığı bildirilmişti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar