Ekonomistler, Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi: Yine model mi değişti niye indirmedik faizi?

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi: Yine model mi değişti niye indirmedik faizi?
Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 14'te sabit tutma kararının ardından bu kararı değerlendiren ekonomistlere göre, enflasyondaki yükseliş durdurulamayacak...

+GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 14’te sabit tutma kararı aldı. Karar öncesinde 13,43 seviyesinde olan dolar//TL, karar sonrası 13,26’ya kadar geriledikten sonra tekrar 13,40’un üzerine yükseldi.

Banka, eylül, ekim, kasım ve aralık toplantılarında politika faizini toplamda 500 baz puan düşürmüştü.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında yapılan açıkalamada, aralıkta yüzde 36,08’e yükselen resmi yıllık tüketici enflasyonuna da değinilerek, "Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; döviz piyasasında yaşanan sağlıksız fiyat oluşumlarına bağlı döviz kurlarına endeksli fiyatlama davranışları, küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır" denildi.

Açıklamada ayrıca "enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir" ifadesi dikkat çekti.

Ekonomistlerin Merkez Bankası'nın kararıyla ilgili değerlendirmeleri şöyle:

Mahfi Eğilmez, "Hani faizi indirerek kuru yükseltecektik de ihracat artacak cari açık düşecek sonra da enflasyon inecekti? Yine model mi değişti ne oldu niye indirmedik faizi?" diye sordu.

Uğur Gürses, "Enflasyonu patlatıyorsun, faizi enflasyonun üçte birinde tutup, sonra "enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir" diyorsun. Çok bekleriz. Bu kadar kötü bir metin okumamıştım..." dedi.

Ümit Akçay, "Faiz indirimi bekleyen treader mı vardı, TL bu kadar güçleniyor" diye yazdı.

Mustafa Sönmez, "Değişmedi işte faiz. İki ay daha orada durur. Enflasyon da silindir gibi ezecek, çığ gibi geliyor. Kifayetsiz muhteris Saray yönetimi inletecek herkesi. Getirin sandığı denmeli" dedi.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "TCMB başka bir paralel evrende gibi; 1) Gelişmiş ülke merkez bankaları tahvil alımlarına son veriyor,sıkılaşmaya gidiyor. 2) Enflasyon dört aydır ivme kazanıyor. Baz etkisi ancak ekimde devreye girecek. 3) Dövizdeki artışın enflasyona yol açtığı itiraf ediliyor" tespitinde bulundu.

Evren Devrim Zelyut, "Yahu Nas vardı niye faizi indirmediniz? Enflasyon 50'ye yürürken faizi 14'de tutmak politika yapmak demek midir?" dedi.

Prof. Dr. Refet Gürkaynak, "TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir." Devam edecektir derken?" sorusunu yöneltti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar