Yılmaz gündeme getirdi, Kavcıoğlu açıkladı: 500 liralık banknot ve 5 liralık madeni para basılacak mı?

Yılmaz gündeme getirdi, Kavcıoğlu açıkladı: 500 liralık banknot ve 5 liralık madeni para basılacak mı?
Merkez Bankası eski Başkanı Yılmaz'ın 500 TL'lik banknot basma hazırlığı olduğu iddiasına ilişkin Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

+GERÇEK - Enflasyonun yükselmesiyle birlikte bazı ekonomistler, 500 liralık banknotlar çıkarılacağını ve madeni 5 lira için de  çalışma yürütüldüğünü aktarmıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade ederken şu ifadeleri kullandı:

"Böyle bir şey konuşulduğunu zannetmiyorum. Bir tane arkadaşın tweet'iyle gündemi bu kadar ciddiye almak doğru değil. Bizim böyle bir beklentimiz, hazırlığımız yok. Ciddiye alınacak bir tarafı yok. Bu işi çok bildiğini düşünen arkadaşların kendilerini gündemde tutmak için attığı bir tweet."

Eski TCMB Başkanı ve İYİ Parti Millet­vekili Durmuş Yılmaz, 200 liralık banknotun alım gücünün yüksek enflasyon karşısında iyice eridiğini, daha büyük kupürlü bank­notun artık ihtiyaç haline geldiğini söylemişti. 200 TL ile 100 TL'lik banknotların toplam emisyon hacmi içindeki payının yüzde 88'e ulaştığına işaret eden Yıl­maz, bu durumun 500 TL'lik banknotun zamanının gel­diğini gösterdiğini, ancak iktidarın seçim öncesi oy kaybetmemek için bir üst kupürlü banknota sıcak bakmayabileceğini söyledi.

Yılmaz, 500 TL'lik banknot basımı geciktikçe para bas­ma maliyetinin artacağı uyarısında bulunurken, "Aklı başında kurum ted­biri alır, banknotu basar" dedi.

Hükümetin 500 liralık banknot basma ha­zırlığı yaptığına ilişkin iddi­aları değerlendiren Durmuş Yılmaz, "Büyük kupürlü pa­raların basılacağı yönünde bana ulaşmış bir bilgi yok. Varsa da ben bilmiyorum. Bu işin matematiksel bir formülü olmamakla bir­likte, eğer en büyük kupür değer olarak toplam emis­yon hacminin yüzde 50'si­ne yaklaşmışsa genellikle üst kupür basılır. 200 TL'lik kupür martta toplam emis­yonun yüzde 42'sini aşı­yordu, şu günlerde yüzde 46'nın üzerinde. 100 TL'lik ikinci büyük kupürü de eklediğinizde oran yüzde 88'i aşıyor. 5 liralık kupü­rün payı yüzde 5'lere indi. Enflasyon bu şekilde devam ederse üst kupür kaçınılmaz ola­cak" dedi.

AKP'DE 500 TL'LİK BANKNOTU DUYAN YOK

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, konuyla ilgili bilgi veren bir kaynak, ekonomi yönetimi içerisin­de yeni kupürlü paranın hiç gündeme gelme­diğini belirtirken, "Her kademeden partili ekonomi tartışmalarına gir­memeleri konu­sunda sürekli uya­rılıyor. 500 TL'yi basmak demek enflasyonu kabul etmek, ‘başarısız oldum, ekonomi­yi yönetemedim' demek olur. Se­çim öncesi böyle bir hata herhalde yapılmayacaktır" dedi.

Yılmaz, enflasyonun bu haliyle devam etmesi halinde para basma maliyetinin olağanüstü düzeylerde artarak üst kupü­rü zorlayacağını ifade etti. Yılmaz, "TL'ye geçtiğimizde bir banknotu basmanın maliyeti 17-19 kuruştu. Şimdi 5 lira karşılamıyor, belki 10 lirayı buluyor. Ancak para basmak başarısızlık demektir. ‘500 lirayı basmak siyaseten negatif algı yaratır, oy kaybettirir' denilerek iş geciktirilirse maliyet çok daha ağır olur" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar