İklim Uzmanı Önder Algedik anlattı: Neden Türkiye Avrupa’nın 'Çöplüğü' oldu?

İklim Uzmanı Önder Algedik anlattı: Neden Türkiye Avrupa’nın 'Çöplüğü' oldu?
İklim ve Enerji Uzmanı Önder Algedik depozito ve geri dönüşümün önemine değinirken yapılması gereken başlıca işin çöplerle mücadele etmek değil, çöp çıkarmamak olduğunu söylüyor.

Bilgehan Uçak


+GERÇEK- Gündemin Gerçekleri’nde İklim ve Enerji Uzmanı Önder Algedik ile Türkiye’nin çöp meselesini konuştuk. Algedik, depozito ve geri dönüşümün önemine değinirken yapılması gereken başlıca işin çöplerle mücadele etmek değil, çöp çıkarmamak olduğunu söyledi.

Türkiye’nin değil dünya adlı gezegenin en büyük sorunu çevre ve iklim. Aklınıza gelen istisnasız diğer bütün sorunlar tali aslında. Eğer iklim krizini durduramazsak insan denen tür için yolun sonu bir hayli yakın gözüküyor.

"Yukarı Bakma" filmindeki gibi kapsüllere binip uzaya da kaçamayacağımıza göre -ya sadece yaşamaya devam etmek için uzaya mı gidilir allaşkına?!- yüzbinlerce türle birlikte yok olacağız.

Biliminsanları yıllardır geri dönülemez noktaları işaret ediyor, karbon salınımının durdurulması gerektiğini, bunun hayati olduğunu vs söylüyor. Öte yandan, işte Brezilya’dan Türkiye’ye ormanlar kesilip biçiliyor, Avustralya’dan Yunanistan’a ormanlar yanıyor…

Ama iklim krizi sadece ormanlarla ilgili değil. Büyük bir zihniyet değişimi gerekiyor. Doğayla uyum içinde yaşamak, doğayla uyum içinde üretmek ve tüketmek… Yani, Sanayi Devrimi’nden bugüne öğrendiğimiz birçok şeyden acilen vazgeçmek.

İyi de onun yerini neyle ikame edecekin? İşte bir sorun da bu: Petrolü hayatından çıkarınca üretim devam edemiyor, üretim olmayınca istihdam çöküyor, al sana yepyeni bir sosyal sorun. Evet, fosil yakıtlar dünyayı öldürüyor fosil yakıtların yerini hemen alabilecek bir şey bulamadığımız için mecburuz da. Geçen sene Karadeniz’de bulunduğu iddia edilen doğalgazın ülkede ne büyük mutluluk yarattığını hatırlayın.

Türkiye de doğayla uyumlu bir ekonomiye -üretim ve tüketim- sahip değil. Sadece iktidarın değil muhalefetin de canalıcı gündemi iklim değil. O kadar çok sorun var ki iklim krizine sıra gelmiyor çünkü seçimler dört ya da beş yılda bir yineleniyor ama küresel ısınmanın etkisini hemen görmüyoruz. Bu da siyasetçileri daha popülist kararlarla günü kurtarmaya itiyor.

En son örneklerden biri İngiltere’nin çöpünün Adana’dan çıkmasıydı. Bir gazeteci çöpüne çip takmış, çipli poşeti takip etmiş, poşet gelmiş Adana’ya. Bu bize ne anlatıyor? İngiltere’nin çöpünü neden ithal ediyoruz?

İklim ve Enerji Uzmanı Önder Algedik ile Türkiye’nin çöp meselesini konuştuk. Önder Algedik, depozito ve geri dönüşümün önemine değinirken yapılması gereken başlıca işin çöplerle mücadele etmek değil, çöp çıkarmamak olduğunu söyledi.

Çöp yakmanın korkunç bir hata olduğunu söyleyen Algedik, Avrupa’nın en büyük çöp yakma tesisini kurmakla övünmenin de nasıl bir çevre ve iklim sorunu bilmezlik olduğunu vurguladı.

Yakılan çöpün kaybolmadığını, havaya karıştığını, o havayı da gene bizlerin soluğunu hatırlatırken insanın kanında varolduğu günden beri ilk kez mikrop plastiklere rastlanmasının da tesadüf olmadığını ifade etti.

Çöpten elektrik üretilmemesi gerektiğini, bunun iklim krizini daha da tetikleyeceğini belirten Önder Algedik, herkesi kendi belediyelerin çevre politikalarıyla ilgilenmeye ve onları bu konuda başıboş bırakmamaya çağırdı.

İklim ve Enerji Uzmanı Önder Algedik ile Türkiye’nin çöp meselesinin detaylarını dinlemek isterseniz, buyrun:

Öne Çıkanlar