Özlem Bayraktar Gökşen: Büyük bir belirsizlik var

Özlem Bayraktar Gökşen: Büyük bir belirsizlik var
Gerçek Ekonomi’de Güldem Atabay’ın ikinci programında bu hafta ekonomist Özlem Bayraktar Gökşen ile 'Seçime nasıl bir ekonomik ortamda gidiyoruz?' sorusuna yanıt arandı.

Merkez Bankasının yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda enflasyon beklentisini %23,2’den %42,8’e çekmesinin arkasındaki dinamikleri anlatan Bayraktar Gökşen, liralaşma kavramının ters dolarizasyondan farkına değiniyor.

Bayraktar Gökşen, 2023 enflasyon beklentisi olan %12,9’a işaret ederek merkez bankasının ne yaparak %43’e varmasını beklediği 2022 enflasyonun bir sene içinde %13 civarına gerileyeceğini sorguluyor. Baz etkisine dayanması gereken bu düşüşe bankanın çıktı açığının halen pozitifte kalarak elde etmeyi planladığını vurguluyor.

Ultra gevşek para politikasına destekleyici maliye politikasının eşlik ettiğini, para politikasının bilinen şekilde kullanılmadığının altını çizerek enflasyondaki düşüşün nasıl elde edileceğini sorguluyor.

Resmin olumlu kısmının daha seçici kredi politikası izlendiğini, bu sayede verilen kredilerin dövize kaymasının engellenmeye çalıştığına işaret eden ekonomist Özlem Bayraktar Gökşen, aşırı mikro düzeyde alınan önlemlerin etkinliğini tartışıyor. 

Ekonomist Özlem Bayraktar Gökşen’e göre, mevcut adımlara sermaye kontrolü demek doğru değil. Verilen kredilerin dövize kaçmasını engelleyecek birçok adım atmak yerine güvenilir bir ekonomi politikası uygulamanın bu adımlara olan ihtiyacı kaldıracağını ekliyor.

Bakan Nebati'nin uzun vadeli ve çok düşük faizli kredi müjdesinin sanayicilerde niye heyecan yaratmadığı sorusuna, cevap olarak yüksek enflasyona işaret ediyor. 

Yurtdışı ekonomik gelişmeleri, yükselen enflasyon eşliğinde Fed’den beklenen adımları değerlendiren Bayraktar Gökşen, TL’de baskıların her türlü negatif sürprize açık bir dönemde arttığını ve seçime bu belirsizlik eşliğinde ilerlediğimizi vurguluyor.

 

Öne Çıkanlar