Kapatılan kamu hastanelerinin çalışan malzemeleri kiloyla hurda fiyatına satılmış

Kapatılan kamu hastanelerinin çalışan malzemeleri kiloyla hurda fiyatına satılmış
Sayıştay raporlarının açıklanmasının ardından her geçen gün yeni usulsüzlükler gün yüzüne çıkıyor.

Sayıştay, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin açılması nedeniyle kapatılan hastanelerdeki malzemelerin ‘Ekonomik ömrü tamamlanmamasına rağmen’ hurdaya ayrıldığını tespit etti. İki, üç yıllık elektronik malzemelerin dahi kiloyla satıldığı da rapora yansıdı.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Döner Sermaye İşletmeleri 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda, Bilkent Şehir Hastanesi’nin açılması nedeniyle kapatılan hastanelerde, üretim yılı 2016 ve 2017 olan bilgisayar ve televizyon gibi elektronik malzemelerin hurdaya ayrıldığı belirtildi. Sayıştay raporunda, "Ekonomik ömrünü tamamlamamış iki - üç yıllık dayanıklı taşınabilir malzemelerin ‘Kullanım sonucu yıpranmış ve hurdalaşmış olduğu’ gerekçesiyle hurdaya ayrıldığı görülmüştür" denildi.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla Ankara Numune Hastanesi, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Dışkapı Çocuk Hastanesi, Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ile Ulus Devlet Hastanesi kapatılmıştı.

Sayıştay denetçileri, hurdaya ayrılmasına karar verilen malzemelerin satışı ve tesliminde, malzemelerin kod, sicil numarası, ad ve miktar üzerinden değil; kilo üzerinden takip edildiğini de belirledi. Raporda, "Malzemenin yalnızca ‘kilo’ üzerinden takibinin yapılması, kaybolma ya da çalınma gibi kamu zararına yol açacak riskleri ortaya çıkarmaktadır" denildi.

MALZEMELERİ ÇÜRÜMEYE TERK ETTİLER

Sayıştay denetçileri, Ankara Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla 2019 yılının Şubat ayında kapatılan hastanelerde hurdaya ayırma işlemlerinin büyük çoğunluğunun 2019 yılının Aralık ayında gerçekleştirildiğini de tespit etti. Sayıştay denetçileri, malzemelere ilişkin işlemlerin 10 ay boyunca yapılmadığına da dikkat çekti.

Bazı hastanelerde malzemelerin hurdaya ayrılabilmesi için, cihazın onarımının güvenilir veya ekonomik olamayacağını kanıtlayan teknik servis raporlarının da sonradan düzenlediği vurgulanan Sayıştay raporunda, "Ekonomik ömrünü tamamladığı kararının verilebilmesine delil teşkil edecek kanıtlayıcı belgelerin, sonradan düzenlenmesi hurda iş akış sürecine aykırıdır. Bu durumda, teknik raporun düzenlenmesinin anlamı kalmamaktadır. Raporların sadece belge eksikliğini gidermek amacıyla, teknik rapor düzenlendiği anlaşılmaktadır" denildi. (BirGün)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar