Polis tarafından öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan için Meclis Araştırma Komisyonu talebi

Polis tarafından öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan için Meclis Araştırma Komisyonu talebi
HDP milletvekilleri, 2015'te Cizre'de polis tarafından öldürülen Kazanhan'ın ölümünün daha detaylı araştırılması için Meclis'te komisyon kurulmasını talep etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş ve Hüseyin Kaçmaz 14 Ocak 2015'te Cizre'de polis tarafından öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın ölümünün daha detaylı araştırılması için komisyon kurulmasını talep etti. Meclis Başkanlığı'na verilen araştırma önergesinin gerekçesinde, Kazanhan’ın katledilmesine ilişkin yürütülen davanın 11 Kasım 2016’da karara bağlanarak sanıklardan Mehmet Nurbaki Göçmez’e "olası kasıtla çocuğu öldürme" suçundan 13 yıl 4 ay, diğer sanıklar O.Ç, U.I, G.T. ve H.V.’ye ise, "kamu görevlisinin suçu bildirmemesi" gerekçesiyle 6’şar ay hapis cezası verildiği hatırlatıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Kazanhan’ın katledilmesinde sorumluluğu bulunanların tespit edilmesi ve yeniden yargılanmalarının önünün açılması amacıyla verilen önergede şöyle denildi: "Nihat Kazanhan’ın öldürülmesi olayında verilen kararın Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’nde 2017 Haziran’da onanmasıyla Kazanhan ailesinin avukatları, söz konusu kararı temyiz için Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi de Temmuz 2019’da, ‘Kararda isabetsizlik görülmemiştir’ diyerek itirazı reddetmiş, açılan tazminat davasında ise Mardin 1’inci İdare Mahkemesi, olayın ‘haksız tahrik altında’ yaşandığına hükmederek, aileye 134 bin 202 liralık tazminat miktarını uygun görmüştür. Nihat Kazanhan’ın katledilmesinde sorumluluğu bulunanların ve aynı şekilde zırhlı araçların çektiği görüntüleri, polislerin telsiz konuşmaları ve telefon kayıtlarının soruşturma dosyasına dâhil edilmesine engel olan tüm kolluk kuvvetlerinin yeniden yargılanmalarının önünün açılması amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını talep ederiz."

NE OLMUŞTU?

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, 14 Ocak 2015 tarihinde evinin önünde oyun oynayan 12 yaşındaki Nihat Kazanhan, kolluk kuvvetleri tarafından açılan ateş sonucu vurularak, öldürüldü. Olayın ardından Kazanhan’ın birlikte oyun oynadığı arkadaşları ve mahalle sakinleri, cinayetin polis tarafından gerçekleştiği yönünde ifade verdi. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu cinayetin emniyet görevlisi tarafından işlenmediğini söylese de olaydan bir süre sonra Kazanhan’ın polisler tarafından vurulduğuna ilişkin çekilen görüntüler ortaya çıktı.

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ise yaşanan cinayetin ardından Kazanhan’ın emniyetin tarafından öldürülmediği söyledi. Ancak olaydan bir süre sonra Kazanhan’ın polisler tarafından vurulduğuna ilişkin çekilen görüntüler ortaya çıktı. Resmi açıklamaları boşa çıkaran bu görüntüler üzerine İçişleri Bakanlığı olayın soruşturulması için müfettiş görevlendirdi.

POLİS İTİRAF ETTİ

Olaya ilişkin başlatılan soruşturma sonrası, özel harekat polisi H.V. "olası kasıtla çocuğu öldürme" suçundan tutuklandı. H.V., bir ay tutuklu kaldıktan sonra mahkemeye bir mektup göndererek cinayetin polis memuru Mehmet Nurbaki Göçmez tarafından işlendiğini itiraf etti. H.V., suçu arkadaşı için kabul ettiğini ancak daha fazla dayanamadığını belirtti. H.V., olay sonrası tüm polislerin karakolda toplantı aldığını ve kolektif bir şekilde olayı gizleme kararı aldığını da mektubunda aktardı.  

Olayın gizlenmesinde tüm amirlerin haberdar olduğunu kaydeden H.V., olay yerindeki deliler ve görüntülerin de yok edilmeye çalışıldığını itiraf etti. Ancak, H.V.’nin tüm itiraflarına rağmen cinayeti işleyen Mehmet Nurbaki Göçmez dışında olayı organize eden herhangi bir yetkilinin üzerine gidilmedi.

Daha sonra, olaya ilişkin tutuklu Mehmet Nurbaki Göçmez ile tutuksuz sanıklar komiser yardımcısı U.İ. ve özel harekat polisleri H.V., O.Ç. ve G.T. hakkında Cizre 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Yargılama 11 Kasım 2016 tarihinde karara bağlandı. Sanıklardan Mehmet Nurbaki Göçmez hakkında "olası kasıtla çocuğu öldürme" suçunda önce müebbet hapis cezası veren mahkeme, verdiği bu cezayı sanığın suçu 'haksız tahrik altında olası kasıt ile suçu işlediği" gerekçesiyle önce 16 yıla, sonrasında da sanığın yargılama süresi boyunca "olumlu" davranış sergilediği kanaatiyle 13 yıl 4 aya düşürdü.

Tutuksuz sanıklar olan O.Ç., U.I., G.T. ve H.V. hakkında ise, "kamu görevlisinin suçu bildirmemesi" suçundan 6’şar ay hapis cezası veren mahkeme, polislerin yeniden suç işlemeyeceğine kanaat getirilerek, hükmün açıklanması erteledi.

Kazanhan ailesi avukatları, karara Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz etti. Mahkeme, yerel mahkemenin verdiği kararı 2017 yılının haziran ayında onadı. Verilen onama kararı üzerine dosya Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi ise Temmuz 2019’da, ‘Kararda isabetsizlik görülmemiştir’ diyerek itirazı reddetmiş, Mardin 1’inci İdare Mahkemesi’nde açılan tazminat davasında ise olayın ‘haksız tahrik altında’ yaşandığına hükmedilerek, aileye 134 bin 202 liralık tazminat miktarı verilmesi uygun görüldü.

Yargılama boyunca dosyanın avukatı olan dönemin Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi öldürüldü. Dosyanın diğer avukatları da tehdit edilip darp edildi. Dosyada tanıklık yapan ve Kazanhan’ın yakın arkadaşı olan Davut Yanar da 17 Aralık 2015’te polisler tarafından açılan ateşle ağır yaralandı. Gözaltına alınan Yanar, bir süre sonra serbest bırakıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar