Müzik yasağının kaldırılmamasına tepki gösteren avukat Yücetürk: Tamamen yasaya aykırı

Müzik yasağının kaldırılmamasına tepki gösteren avukat Yücetürk: Tamamen yasaya aykırı
Salgın dönemi kısıtlamaları kaldırılırken müzik yasağı devam ediyor. Bir taraftan Valilik ve emniyet yeni yasaklar uygulamaya başladı.

Salgın nedeniyle Türkiye’de uygulanan kısıtlamalar kaldırılırken, Adana Emniyeti ve Eskişehir Valiliği yeni yasaklar uygulamaya başladı. İktidar, salgın sonrası birçok kısıtlamayı kaldırdığı halde müzik yasağı devam ediyor. Adana Emniyet Müdürlüğü, 9 Mayıs’ta yaptığı duyuruyla "yürüyüş, basın açıklaması, eylem, bildiri dağıtma" gibi tüm faaliyetleri 24 Mayıs’a kadar yasakladı. Eskişehir Valiliği de bugün başlaması planlanan kentin en büyük festivali olan Anadolu Fest’i de kapsayacak şekilde "yürüyüş, eylem, stant, çadır kurma, pankart asma, konser, şenlik ve festival" gibi etkinliklerin 25 Mayıs’a kadar yasaklandığını duyurdu. Hukukçu Bülent Yücetürk, iktidarın Türkiye’yi, "anayasayı askıya alarak yönettiğini" belirterek "Bu kararlar da anayasasızlık uygulamasının bir başka örneği. Talimatın yasa olduğu bir dönem yaşıyoruz. Yasak, kişilerin özgürlüklerini sınırlandıran bir uygulama, tamamen yasaya aykırı" dedi.

‘YAŞAM TARZINA MÜDAHALE’

Cumhuriyet’te yer alan habere göre bazı dernekler festivalin yasaklanmasını desteklerken, yurttaşlar ise "yaşam tarzına müdahale" olarak nitelendirerek tepki gösterdi. Rize Valiliği de dün yaptığı açıklamayla bugünden itibaren beş gün boyunca yürüyüş ve eylemlerin yasaklandığını açıkladı. Kararın, "çay üreticilerinin taleplerine ilişkin topladığı imzaları ÇAYKUR ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletmek için bugün yapacağı basın açıklaması" öncesi alınması dikkat çekti.

İllerdeki yasakların yanı sıra salgın gerekçesiyle getirilen gece müzik yasağı, normalleşme dönemine geçilmesine karşın kaldırılmadı. İçişleri Bakanlığı, yasağı, kaldırmak yerine saat 01.00’e çekti. Peş peşe gelen eylem ve kültür-sanat yasakları, tepkiyle karşılandı.

BEN TALİMAT VERDİM, HERKES UYMAK ZORUNDA’

Hukukçu Yücetürk, "Bu kararlar da yine bir anayasasızlık uygulamasının bir başka örneği. Anayasamıza göre toplantı ve gösteri yürüyüşü, bir hak. Yani şiddet içermediği sürece barışçıl bütün toplantı ve gösteri yürüyüşleri yapılabilir. Bunların yasaklanması, anayasaya açıkça aykırı. Tamamen bir kişinin ‘Ben yaptım oldu’, ‘Ben talimat verdim, herkes uymak zorunda’ sözleriyle, işin yasal ve anayasal karşılığına hiç bakılmadan doğrudan kişinin iradesinin, yani talimatı verenin talimatının yasa olduğu bir yeni dönem yaşıyoruz. Yasaklar da bunun devamı" ifadesi kullandı.

‘KİŞİLERİN ÖZGÜRLÜKLERİNİ SINIRLANDIRAN BİR UYGULAMA, TAMAMEN YASAYA AYKIRI’

Müzik yasağının kaldırılmamasına da tepki gösteren Yücetürk, "İktidar, hastalık gerekçesiyle değil tamamen kişilerin yaşam biçimine müdahale olarak bir yasak getiriyor ve devam ettiriyor. Yasak, kişilerin özgürlüklerini sınırlandıran bir uygulama, tamamen yasaya aykırı. Çevreye gürültüyle zarar veriliyorsa, yasal mevzuat yeterli. Toptancı bir yaklaşımla yasak getirildiğinde anayasal hakka, yaşam biçimine müdahale etmiş oluyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar