Sur’da mağduriyet sürüyor: Hak sahipleri dükkânlarının ihalesine bile alınmadı

Sur’da mağduriyet sürüyor: Hak sahipleri dükkânlarının ihalesine bile alınmadı
Diyarbakır’da tarihi Sur içinde tamamlanan iş yerleri için düzenlenen ihaleye hak sahipleri alınmadı.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK- Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2015 yılı sonunda ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve yaşanan çatışmaların ardından 2016 yılında 6 mahallenin neredeyse tümü yıkıldı. 10 binlerce Sur sakini göç etmek zorunda kaldı. Tamamen imarsızlaştırılan 6 mahallede TOKİ'nin yaptığı evler, 600 bin lira borçlandırılarak hak sahiplerine verildi.

Sur’da sadece ev değil, çok sayıda iş yerleri de inşa edildi. Ancak bu iş yerleri hak sahipleri yerine emlak şirketleri aracılığı ile ya satışa çıkarıldı, ya da kiraya verildi. 2015 öncesi yasaklı mahallelerde dükkanı bulunan hak sahipleri ise mahallelerine dönemediği gibi, iş yerlerini de alamadı.

İHALE SALONUN ETRAFINDA POLİS YIĞINAĞI

Sur sakinlerinin mağduriyeti sürerken Sur Yenikapı Sokak’taki 52 dükkânın kiraya verilmesi ile ilgili  ihale Diyarbakır Sezai Karakoç Konferans Salonunda gerçekleşti. Emlak Yönetim Hizmetleri ve Ticaret A.Ş’nin düzenlediği  ihalenin yapıldığı salonun etrafında polisin yoğun önlem alması dikkatten kaçmadı. Salonunun etrafında çok sayıda polis otobüsü, zırhlı araç ve çevik kuvvet polisleri konuşlandırıldı. İhaleye girecekler dışında kimse salona alınmadı.

İHALEYE HAK SAHİPLERİ ALINMADI

Basının da alınmadığı ihale salonuna hak sahipleri polis tarafından engellendi. Hak sahiplerinin salona girmesine izin verilmedi. Sur’da dükkânı olan ve ihaleye giremeyen hak sahipleri bu duruma tepki gösterdi.  İhalenin yapıldığı konferans salonun önünde bekleyen Veysi Ersek, Sur’da evini ve dükkânı kaybettiğini söyledi.  Evinin yıkılmasının ardından TOKİ’ye gitmek zorunda kaldıklarını ifade eden Ersek, ancak dükkanının kendisine verilmediğini söyledi.

ERSEK: TAPUSU OLAN DÜKKÂNIMI İSTİYORUM

Kendisini "Sur çocuğu" olarak tanıtan Ersek, "Sur’da demirciyim. Çocukluğum Sur’da geçti. Dükkânım vardı yıkıldı.   Tapum olmasına rağmen bana dükkan vermiyorlar, başkasına veriyorlar. Dün valiliğe dilekçe verdim, dilekçem sonuçlanmadığı gerekçesi ile ihaleye almadılar. Mağdurum. Tapusu olan dükkanımı istiyorum" dedi.

'SADECE ZENGİNLERE VERİYORLAR'

Sadece kendisi değil, bu durumda çok fazla kişinin mağdur olduğunu anlatan Ersek, "Mağdur çoktur. Hiç kimseyi almadılar. İhaleye zenginleri alıyorlar, onlara verecekler. Bu haksızlığı kabul etmeyeceğim. Sonuna kadar mücadele edeceğim. Dükkânımı almayana kadar bu işin peşini bırakmam" diye konuştu. 

Öne Çıkanlar