1 Ekim Yaşlılar Günü: Yaşlıların, emeklilerin sorunları politiktir

1 Ekim Yaşlılar Günü: Yaşlıların, emeklilerin sorunları politiktir
'Toplumsal ilişkilerde sevgiyi, dayanışmayı, paylaşmayı,güveni, eşitliği,  yaşlıya saygıyı yeniden inşa etmek gerekmektedir.'

Emekliler Dayanışma Sendikası ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi '1 Ekim Yaşlılar Günü’ kapsamında, İHD İstanbul Şubesi'nde bir açıklama gerçekleştirdiler.  

"Sorunların çözümü için 'yardım' değil yasalarla güvence altına alınmış hak temelli bir sosyal güvenlik sisteminin hayata geçirilmesi  gerekmektedir" denilen açıklamada şunlar dile getirildi:

"Her insan gibi 'onurlu bir yaşam hakkı' olduğu halde haklarını kullanamayan, 'yaşları nedeniyle aile ve toplum içinde yeterli düzeyde desteklenmeyen, cinsiyet, ırk, etnik köken ya da diğer konumları nedeniyle de hayatın içinde negatif ayrımcılığa tabi tutulan, temel gereksinimlerini karşılamakta zorlanan, üretme potansiyelini kullanamayan, bilgi- birikim-beceri-deneyimlerinden yararlanılmayan yaşlıların,  evrensel insan haklarına erişimi sağlanmalıdır. 

Toplumsal ilişkilerde sevgiyi, dayanışmayı, paylaşmayı,güveni, eşitliği,  yaşlıya saygıyı yeniden inşa etmek gerekmektedir. 

Yoksulluğu yönetmekten vazgeçilmeli, yoksulluğun ortadan kaldırılması hedeflenmelidir. 

Dünyada ve bizde toplumların hızla yaşlandığı günümüzde, yaşlanma olgusunu görmezden gelmek yerine sorunu dünya ve ülkemiz çapında fark etmek, ayrımcılık yerine eşitliğin sağlandığı ve bütün yaş gruplarını kapsayan barışın egemen olduğu bir toplum yaratmak için yaşlı haklarının geliştirilmesi, yaşlılara yönelik hizmetlerin çeşitlendirilmesi gerekmektedir. 

Yaşlıların emeklilerin sorunları politiktir. Ülkeyi yöneten, yönetmeye aday olan siyasilerin, yaşlılarla emeklilerle ilgili duruşlarını politikalarını bakış açılarını gözden geçirmelerini öneriyoruz. 

Kuşaklararası dayanışmanın önemini vurgulayarak, demokrasiden, insan haklarından söz eden herkesi, her kurumu ve kuruluşu yaşlılar ve yaşlı hakları konusunda duyarlı olmaya, sorumluluk almaya davet ediyoruz."

Öne Çıkanlar