1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nda öldürülen işçiler anıldı

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nda öldürülen işçiler anıldı
Taksim Meydanı'nın yasaklanmasının nafile olduğunu vurgulanan anmada, 1 Mayıs’ta meydanlarda olma çağrısı yapıldı.

Yağmur Kaya


+GERÇEK- 1 Mayıs Tertip Komitesi öncülüğünde çok sayıda siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşların katılımıyla 1 Mayıs 1977'de Taksim'de, 1 Mayıs 1989'da Şişhane'de ve 1 Mayıs 1996'da Kadıköy'de katledilen işçileri için anma etkinliği düzenlendi. 

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin çağrısı ile 1 Mayıs’ta yaşamını yitiren işçiler katledildikleri yerde anıldı. Yaşamını yitiren isimlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunan kitle, işçilerin isimleri okuyarak "Gezideydi" diye hep bir ağızdan haykırdı. 

Polis, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nda öldürülen işçileri anmak üzere bir araya gelen kitleye, slogan atmanın 2911 sayılı kanuna göre yasak olduğu ve anmaya katılanlar hakkında yasal işlem yapılacağı yönünde uyarıda bulundu. Polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen kitle  işçilerin öldürüldüğü her bir noktaya gelip alkış ve sloganlarla anma etkinliğini gerçekleştirdi. Anmada, Maltepe Meydan'da pazar günü yapılacak 1 Mayıs kutlamalarına katılım çağrısında bulundu.

ÇERKEZOĞLU: 'SON SÖZÜMÜZÜN DAHA SÖYLEMEDİK

Tertip komitesi adına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "45 yıl önce emeğin ülkesini kurma iradesinin Taksim'de yaşandığına vurgu yaptı. Çerkezoğlu, 1977 yılından bu yana kadın, işçi emeğinin katlanarak sömürüldüğüne vurgu yaptı. İşçilere, emekçilere, kadınlara, gençlere yönelik son dönem saldırılara değinen Çerkezoğlu, "Hiçbir şeye benzemez halkını satanların korkusu" dedi. Taksim Meydanı yasaklanmasının nafile olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu 1 Mayıs’ta meydanlarda olma çağrısı yaptı. Konuşmasını Mücella Yapıcı’nın mahkemede söylediği son sözlerle tamamladı ve "son sözümüz henüz söylenmedi" dedi.

Konuşmanın ardından anmanın yapılacağı Şişhane'ye İstiklal Caddesinde slogan, alkış ve türküler söylemek isteyen kitleye polis yer yer müdahale etti. Slogan ve türkü söylemesinin yasak olduğu ve yasal olmadığını belirtildi. Ancak plisin tüm engelleme girişimlerine rağmen kitle,"Yaşasın 1 Mayıs, bijî yek Gulan" sloganı eşliğinde Taksim İstiklal Caddesi'nden Şişhane'ye yürüdü. 

1989 1 Mayısı’nda Şişhane’de polis tarafından katledilen Mehmet Akif Dalcı için anma gerçekleştirildi. Yapılan saygı duruşunun ardından söz alan KESK Eş  Başkanı Mehmet Bozgeyik tertip komitesi adına yaptığı konuşmada 12 Eylül askeri faşist darbe ve sonraki süreçte yaşanan baskı ortamına değindi. 1986da faşizme karşı yükselen eylemleri hatırlatarak 1989 Zonguldak Maden Yürüyüşü ve 1989 1 Mayıs'ına değindi. Hedef gösterilerek katledilen 17 yaşındaki tekstil işçisi Mehmet Akif Dalcı’yı anan Bozgeyik "Mücadelemiz daha güçlü şekilde devam ediyor" dedi. 

Taksim ve Şişhane'deki anma programının ardından kitle Kadıköy Söğütlüçeşme'de 1 Mayıs 1996'da katledilen işçileri için anma düzenledi. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, faillerin hala ortaya çıkarılmadığına dikkat çekti. 

Akçelik, "Türkiye bu karanlık sarmalının içinde düzenini devam ettirmekte. Bu karanlık düşen içinde Türkiye'nin emekçileri, işçileri ağır ekonomik kriz altında hayatta kalma mücadelesi veriyor" dedi.

Anma karanfil bırakılarak sona erdi.

Öne Çıkanlar