10 Ekim anıtı için Mansur Yavaş’tan yanıt bekleniyor

10 Ekim anıtı için Mansur Yavaş’tan yanıt bekleniyor
10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler için Belediyesi Meclisi’nde alınan karara rağmen anıt yapılmadı. ABB Başkanı Mansur Yavaş ile yapılacak görüşme talebine ise yanıt verilmedi.

Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD tarafından üstlenen canlı bomba saldırılarında 103 kişi yaşamını yitirmişti. Dönemin AKP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 15 Ekim 2015 tarihinde yapılan Meclis toplantısında, katliamda yaşamını kaybedenler anısına Gar önünde anıt yapılması kararı alınmıştı. Aradan geçen 4 yıllık süreçte anıta dair tek bir adım atılmadı.

‘19 GÜN GEÇTİ ANCAK HALA DÖNÜŞ YAPILMADI’

Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da göreve geldiği günden bu yana anıta dair hiçbir açıklama yapmadı. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, 10 Temmuz için Mansur Yavaş’tan randevu talep etti. Yavaş ile anıta dair görüşmek istediklerini belirten 10 Ekim-Der Eşbaşkanı Mehtap Sakinci Coşgun, "Talebimizi değerlendirip, geri döneceklerini söylediler ama üzerinden 19 gün geçti" diye belirtti.

‘KARARIN UYGULANMASINI BEKLİYORUZ’

Kendi çabalarıyla yapılan sembolik anıtın sürekli saldırıya uğradığını ve yakınlarını kaybeden ailelerin artık bir anıt yapılması noktasında talepleri olduğunu hatırlatan Coşgun, "Bizim muhatap alınacağımız, öznesi olacağımız bir anıt yapılmasını istiyoruz. Oraya yapılacak anıtın yaşamını kaybedenlerin değerlerini temsil eden bir anıt olması gerekiyor. Anıtın kapsamı ve mahiyeti noktasında bizim esas alınmamız gerekiyor. Zaten alınmış bir karar var uygulanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

‘DEĞİŞECEK BELEDİYEDEN UMUDUMUZ VARDI’

Meclis kararının uygulanmamasının şehre bir borç olduğunu dile getiren Coşgun, yaşanan sürece dair şu bilgileri paylaştı: "Bu karar uygulanmadığı takdirde menfaat sahibi olarak uygulanmaması halinde talep edeceğiz. 60 gün içerisinde cevap verilmediği takdirde zımnen reddedilmiş demektir. Hakim müdahalesi talep edip, idare mahkemesine gidebiliyoruz. Biz bu süreci Melih Gökçek döneminde işlettik, bize cevap verildi. İlk 60 gün içerisinde bu kararı 2019 faaliyet planlaması içerisine aldık denildi. Bunu da siz basından takip edersiniz diye yanıt geldi. Sonrasında Melih Gökçek görevden alındı. Dava açılması sürecinde yerel seçimler oldu, bizde bekledik çünkü yerel seçimlere dair umutlarımız vardı. Partisinin değişeceği belediyeden umutlarımız vardı. Biz alınan mevcut kararın uygulanmasını istiyoruz."

‘HUKUKEN DEVAM EDECEĞİZ’

Randevularına olumlu yanıt almadıkları takdirde hukuki mücadele yöntemine yeniden başvuracaklarını vurgulayan Coşgun, "Biz Melih Gökçek’ten aldığımız cevabı Mansur Yavaş’tan da görürsek hukuken nerde kaldıysak oradan devam edeceğiz. Biran önce yaşamını yitiren arkadaşlarımız için anıt yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

Coşgun, aynı zamanda anıtın durumuna dair CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile de 9 Temmuz'da görüşmek üzere randevu talep ettiklerini kaydetti. (M.A)

Öne Çıkanlar