10 Ekim Davası’nda verilen cezalar onandı

10 Ekim Davası’nda verilen cezalar onandı
Yargıtay, 10 Ekim Davası’nda yargılanan IŞİD’lilerin cezalarını onayladı; mitinge katılan kurumların temyiz başvurusunu ise 'doğrudan zarar görme' olmadığı gerekçesiyle reddetti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, IŞİD'in gerekleştirdiği 10 Ekim Ankara Garı Katliamı davasında,dokuz sanığa verilen 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararını onadı. Yargıtay, 19 sanıklı davada, dokuz sanığa 391 kez öldürmeye teşebbüs suçundan verilen hapis cezalarının bir bölümünü ise eksik inceleme gerekçesiyle bozdu.  Yargıtay, mağdur avukatlarının kamu görevlilerinin görevlerini ihmal ederek katliama neden oldukları yönündeki temyiz gerekçesini ise kararında ele almadı.10 Ekim Katliamı'nda üyeleri ölen sendika ve partilerin temyiz başvurusunu reddetti. 

CEZALARI DÜZELTEREK ONADI

Ankara’da 10 Ekim 2015’de, Barış Mitingi için Ankara Garı önünde toplanan kalabalığa IŞİD’in iki canlı bombayla düzenlediği saldırıya ilişkin davanın temyiz incelemesi tamamlandı.

Sanıklar Abdülmubtalip Demir, Burak Ormanoğlu, Hacı Ali Durmaz, İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Talha Güneş ve Yakub Şahin, sanık İbrahim Halil Alçay’ın eşi hakkında teknik bir düzeltme yapıldı. Yargıtay, "kasten öldürmeye teşebbüs etme suçundan mahkûmiyet hükmü kurulurken tayin edilen temel ceza üzerinden 3713 sayılı Kanunun 5/1. maddesi gereğince yarı oranında artırım yapıldıktan sonra TCK’nın 35/2. maddesi uyarınca indirim yapılması gerektiğinin gözetilmemesi" nedeniyle "Sanıkların eylemi teşebbüs aşamasında kaldığından TCK’nın 35/2. maddesi uyarınca takdiren ve teşdiden sanıkların ayrı ayrı 379 kez 18 yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarına" ibaresinin eklenmesiyle kararı onadı.

TAHLİYE TALEBİNİN REDDİNE KARAR VERİLDİ

Örgüt yöneticiliğinden ceza alan ve firari sanıkların yönünden devam eden dosyada "insanlığa karşı işlenen suçlar"dan yargılanmaya devam eden Erman Ekici hakkında verilen karar ise "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan yargılanması gerektiği oldu. Bu yönde bozma kararı veren Yargıtay, Erman Ekici hakkındaki diğer dosyaların "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla birleştirilmesi yönünde karar verdi. Kararda sanık Erman Ekici hakkında verilen ceza miktarı, mevcut delil durumu ve tutuklulukta geçirilen süre dikkate alınarak tahliye talebinin reddine karar verildi.

‘FAİLLERİN BİR KISMI SERBEST KALABİLECEK’

Karara ilişkin 10 Ekim Ankara Katliamı Davası sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Taleplerimizin hepsinin reddine karar veren Yargıtay, sanık Erman Ekici yönünden, firari dosyadaki yargılamasıyla birleştirilmesi gerektiğini ifade ederek kararı bozdu. Diğer sanıklar yönünden ise karar onandı. Şartlı salıverme hükümleri uygulanacak olursa #10EkimAnkaraKatliamı faillerinin bir kısmı çok yakında serbest kalacak. Bu dava, bizler bitti demeden bitmeyecek" ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

IŞİD’in KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlediği Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi’ne yönelik bombalı saldırısında 104 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi 3 Ağustos 2018 tarihli kararında 9 sanığa "Anayasal düzeni ihlal" suçundan birer kez, "kasten öldürme" suçundan da 100'er kez olmak üzere toplam 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti. Müebbet hapis cezası verilen sanıklar Abdulmubtalip Demir, Talha Güneş, Metin Akaltın, Yakup Şahin, Hakan Şahin, İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Hüseyin Tunç ve Hacı Ali Durmaz ayrıca patlamada yaralanan 391 kişiyi "öldürmeye teşebbüs" suçundan toplam 10 bin 557'şer yıl hapisle cezalandırılmıştı.

Sadece katliam sorumlusu IŞİD’li sanıkların bir kısmının yargılandığı, kamu görevlilerinin ve devletin sorumluluğunun üzerinin örtüldüğü dava firari sanıklar yönünden tefrik edildi. Dosyada sadece hakkında "insanlığa karşı suç"tan dava açılan tutuklu IŞİD’li Erman Ekici yargılanıyor. Dava verilen ceza ardından Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşınmıştı. Ankara BAM tarafından kararın onaylanması ardından dava avukatları kararı Yargıtay’a taşımıştı. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar