12 aylık cari işlemler açığı 32 milyar 737 milyon dolar olarak gerçekleşti

12 aylık cari işlemler açığı 32 milyar 737 milyon dolar olarak gerçekleşti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yayımladığı nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerine göre cari açık 1,71 milyar dolarla beklentinin altında kaldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yayımladığı nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerine göre cari açık 1,71 milyar dolarla beklentinin altında kaldı. Bu gelişmede dış ticaret açığındaki düşüş ve hizmetler sektörü kaynaklı girişlerin etkisi oldu. Verilerde dört aylık net hata noksanın 7,2 milyar dolar seviyesine çıkması da dikkat çekti.

Nisan ayında cari açık 1,71 milyar dolar olarak kaydedildi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi cari açığın nisanda 2,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesi yönündeydi. Mart ayında cari açık 3,3 milyar dolar olmuştu.

Merkez Bankası verilerine göre, 12 aylık cari işlemler açığı 32 milyar 737 milyon dolar oldu.

TCMB'nin değerlendirmesine göre, nisanda cari açığın 1,71 milyar dolar seviyesinde kalmasında ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2,33 milyar dolar azalarak 1,5 milyar dolara gerilemesi ve geçen yılın nisan ayında 339 milyon dolar net çıkış kaydeden hizmetler dengesi kaleminin bu ayda 811 milyon dolar net giriş kaydetmesi etkili oldu.

ÇEKİRDEK DENGEDE FAZLA KAYDEDİLDİ

Verilere göre, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın Nisan ayında 3,54 milyar dolar açık vermişken, Nisan 2021'de 942 milyon dolar fazla verdi.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 596 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 110 milyon dolar artarak 1,3 milyar dolar olarak kaydedildi.

İkincil gelir dengesinden kaynaklanan net girişler bir önceki yılın aynı ayına göre 212 milyon dolar artarak 248 milyon dolar oldu.

DÖRT AYLIK NET HATA NOKSAN FAZLASI 7,2 MİLYAR DOLAR

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 56 milyon dolar oldu. Nisanda portföy yatırımları ise 1,53 milyar dolar net çıkış kaydetti. Resmi rezervler 1,18 milyar dolar azaldı.

Net hata noksan kalemi nisanda 198 milyon dolar fazla verdi, 4 aylık net hata noksan 7,2 milyar dolar fazla olarak gerçekleşti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar