12 yaşındaki öğrenciye ‘ahlaka aykırı’ davranıştan nakil cezası

12 yaşındaki öğrenciye ‘ahlaka aykırı’ davranıştan nakil cezası
12 yaşındaki M.K. isimli öğrenci, arkadaşı ile gördükleri bir haber nedeniyle yaptıkları konuşma sonucu okuldan nakledilme cezası aldı.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan Kızıltepe Koleji’nde öğrencilerin kendi aralarında yaptığı konuşmalar nedeniyle okul idaresi nakil kararı aldı.

BirGün’den Sercan Sinecan’ın haberine göre, 12 yaşındaki M.K. isimli öğrenci ve arkadaşı gördükleri bir haber nedeniyle aralarında geçen konuşma nedeniyle idareye çağırıldı. Öğrencilerin ‘genel ahlaka aykırı davranış’ iddiasıyla başka bir okula nakledilmesi kararlaştırıldı. Okul idaresi velinin itirazına rağmen bu konuda geri adım atmadı. Üstelik M.K.’nin amcası Mehmet K.’nin iddiasına göre okul idaresi kendisini tehdit etti.

‘KARARINIZI GÖZDEN GEÇİRİN’

Aynı zamanda Klinik Psikolog olan Amca Mehmet K. Konuya ilişkin şunları söyledi: "Yeğenim 12 yaşında. Okuduğu okuldan beni aradılar, çok mühim bir mesele var diye. Telefonda anlatamayacaklarını söylediler. Ben aynı zamanda çocuk ve ergen uzmanıyım. Dolayısıyla 12 yaşındaki bir çocuk ne yaparsa yapsın çocuktur. Gittim, okul sahibi olan Abidin Bey’le görüştüm. Bana anlatılana göre yeğenimle arkadaşı bir haber okumuş. Haberde bir kadının 97 kez doğum yaptığı yazıyormuş. Ders sırasında arkadaşıyla kâğıtlara yazarak kadının yaşını hesaplamaya çalışmışlar. Kadının ikiz, üçüz veya dördüz doğum da yapmış olabileceğini düşünerek kendilerince bir hesap yapmaya çalışmışlar. Bu sırada öğretmenleri bunu fark etmiş. Kağıdı ellerinden almış, fotoğrafını çekmiş ve çocukları şikâyet etmiş. Daha sonra idare çocuklardan bu durumu dinlemiş. Beni çağırdılar. Çocukların naklinin başka bir okula alınmasını istediler. Okulda idareciyle yaptığım görüşmede ruhbilimci olduğumu, uzmanlığımı bu alanda yaptığımı ve çocuğa bu durumu anlatmanın zor olduğunu anlattım. Bu yaş grubunda çocuklar için bu konuşmaların doğru olduğunu söyledim. Lütfen bu kararınızı gözden geçirin dedim. Kendilerine yardımcı olmak istediğimi söyledim, bu durumu birlikte aşmayı önerdim. Tekrardan toplanıp karar vereceklerini söylediler."

‘HERHANGİ BİR ÜCRET İADESİ DE YAPMADILAR’

"Eve geldiğimde abimi aradıklarını ve çocuğun naklinin alınması kararını verdiklerini öğrendim" diyen Mehmet K. şöyle devam etti: "Daha sonra okul müdürünü arayıp bu meseleyle psikolog kimliğimle uğraşacağımı söyledim. Okulun sahibi bunu yaparsanız farklı kimliğimle senin karşısında dururum diyerek beni tehdit etti. Daha sonra diğer ortağı arayıp Abidin Bey’in hata yaptığını söyledi. Bize çocuğunuzun naklini alın, nereye götürüyorsanız götürün dediler. Bize herhangi bir ücret iadesi de yapmadılar."

Nakil işlemini doğrulayan okulun sahibi Abidin Aslan ise şunları aktardı: "Sadece amcanın dediği gibi bir durum değil. Çocuklar arasında buna benzer başka konuşmalar da oldu. Rehber öğretmenlerimiz de görüştü. Bir türlü biz çocuğu kazanamadık. Başka bir okula giderse ortam değişikliği olur diye düşündük ve bunu da velimize izah ettik. Sonuçta da basit bir nakildir başka bir şey yoktur. Ama ben tehdit etmedim. Amca okulu karalamak istiyor. Öğrencimizin geçen yıldan da borcu var. Olmasa da biz ücret iadesi yaparız.

Öne Çıkanlar