15. Ağır Ceza da Enis Berberoğlu kararını tanımadı

15. Ağır Ceza da Enis Berberoğlu kararını tanımadı
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi kararının tanınmamasına yapılan itirazı reddetti.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu hakkında verdiği yeniden yargılama kararını kabul etmeyen 14. Ağr Ceza Mahkemesi'nin kararına yapılan itirazı reddetti.

15. Ağır Ceza Mahkemesi, "karar verilmesine yer olmadığına" diyerek itiraz için istinaf mahkemesine gidilmesini işaret etti. Dosya yeniden 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Hakim Oktay Açar başkanlığındaki 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Beberoğlu’nun avukatlarının yaptığı başvuruyu reddederek, "karar verilmesine yer olmadığı"na hükmetti. Heyet kararında yeniden yargılama ile ilgili kararı vermekte görevli mahkemenin ihlal kararının kaynağı olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi olduğu bildirildi.

Mahkeme kararında; "İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'ne dosyanın gönderilmesi, dosyanın istenmesi ve Anayasa Mahkemesi'nin kararının gereğinin yapılması hususunda İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinden talepte bulunabilmeleri konularında ilgililerin muhtariyetlerine, dosyanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iadesine" denildi.

Anayasa Mahkemesi, milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu ile ilgili "hak ihlali" kararı vermişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise Anayasa Mahkemesi'nin kararının "yerindelik denetimi kapsamında kaldığı" iddiasıyla, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar vermişti.

Ağır Ceza Mahkemesi kararında Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunu'na atıf yaparak şu ifadeleri kullanmıştı: "Anaysa Mahkemesi esas inceleme sonunda başvurucunun hakkının ihlal edildiğine ya da edilmediğine karar verilir. İhlal kararı verilmesi halinde ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere hükmedilir. Ancak yerindelik denetimi yapılamaz, idari eylem ve işlem niteliğinde karar verilemez."

Enis Berberoğlu'nun avukatları bu karara bir üst mahkeme olan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde itiraz etmişti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar