16 saat konuştular: Euro Bölgesi maliye bakanları anlaşmaya varamadı

16 saat konuştular: Euro Bölgesi maliye bakanları anlaşmaya varamadı
Euro Bölgesi maliye bakanları 16 saatlik toplantının ardından koronavirüse karşı alınacak önlem ve desteklerde anlaşamadı. Haberin ardından euro ve İtalya tahvilleri düştü.

Euro Bölgesi maliye bakanları koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini telafi etmek için ortak bir strateji üzerinde anlaşma sağlayamadı. Euro Bölgesi maliye bakanları, 16 saatlik görüşmenin ardından koronavirüs salgınına karşı alınacak önlemler konusunda bir anlaşmaya varamadı.

Konuyla ilişkin açıklama Portekiz Maliye Bakanı ve Eurogroup Başkanı Mario Centeno'dan geldi. 

Centeno, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "16 saatlik müzakerelerin ardından anlaşmaya yakınız ancak henüz orada değiliz. Eurogroup toplantısına yarın devam etmek üzere ara verdim. Amacım aynı kalmaya devam ediyor: Koronavirüse karşı güçlü bir AB güvenlik ağı (çalışanları, firmaları ve ülkeleri korumak için) ve güçlü bir toparlanma paketi ortaya koymak" ifadelerini kullandı. 

SALGININ EN SERT VURDUĞU ÜLKELERDEN İTALYA TEPKİLİ

Avrupa Birliği, özellikle İtalya tarafından üye ülkelere yeterince yardımcı olmamakla suçlanıyor. Salgının en sert vurduğu ülkelerden İtalya'da birçok üst ve alt düzey politikacı Avrupa Birliği'ne ülkelerindeki drama kayıtsız kaldığı için tepki göstermişti.

Toplantıda atılacak ortak adımlar konusunda anlaşmaya varılamaması Euro Bölgesi'nin krizle mücadele kabiliyetini sorgulattı, İtalya tahvilleri düştü. 

Konuya yakın iki kaynak toplantıda İtalya ve Hollanda arasında kredi hatları konusunda anlaşmazlık olduğunu belirtti. Bir sonraki toplantının yarın gerçekleşmesi bekleniyor. 

Koronavirüs salgını konusunda her ülke kendi destek paketini açıklasa da henüz Avrupa Birliği genelini kapsayan bir destek paketi oluşturulmuş değil. 

HABERİN ARDINDAN EURO VE İTALYAN TAHVİLLERİ DÜŞTÜ

Euro ve İtalya tahvilleri, Avrupa Birliği (AB) maliye bakanlarının koronavirüs krizinin etkisine karşı bölge ekonomisine tampon oluşturmak için ortak tedbir konusunda uzlaşamamaları sonrasında düştü.

Geçen yılın sonunda Çin'de ortaya çıkan koronavirüs salgını Avrupa'ya da yayılmış ve bölge ekonomileri durma noktasına gelmişti. Haber sonrası 10 yıllık İtalya tahvilleri 16 baz puan artışla yüzde 1,77 oldu, bu 19 Mart'tan beri görülen en yüksek seviye oldu.

Euro, G10 paralarının çoğu karşısında gerilerken -pandemi karşısında en kırılgan ekonomi olarak görülen- İtalya'da 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi üç haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.

Güvenli varlık olarak kabul edilen Almanya Hazine tahvilleri, 16 saatten fazla süren telekonferansın başarısız olmasına karşın yükseldi.

Piyasalar, Avrupa İstikrar Mekanizması, Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Komisyonu desteğini de içeren yaklaşık yarım trilyon euro tutarında bir teşvik paketi bekliyordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar