Bakanlar, en önemli denetim mekanizmalarından olan soru önergelerinden 'kaçıyor'

Bakanlar, en önemli denetim mekanizmalarından olan soru önergelerinden 'kaçıyor'
17 bakana yöneltilen aynı içerikteki önergelere bir ayı geçen süre içinde sadece 6 bakandan yanıt geldi.

İktidar milletvekillerinin büyük bölümünün Meclis çalışmalarına katılmaması üzerine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bakanlar Kurulu sıralarına giderek bakan veya hükümet görevlisi aramıştı.


Soru önergelerine zamanında yanıt vermeyen bakanlara bunun nedeni soruldu. 17 bakandan 11’i yine zamanında yanıt vermedi. Gelen 6 yanıtta ise kimi link verdi, kimi ise Meclis sitesini adres gösterdi.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, milletvekillerinin en önemli denetim araçlarından biri olan yazılı soru önergelerinin cevaplanma durumu hakkında bilgi alabilmek için tüm bakanlıklara ayrı ayrı soru önergesi verdi. 17 bakana yöneltilen aynı içerikteki önergelere bir ayı geçen süre içinde sadece altı bakandan yanıt geldi.

Karaduman, 17 bakana ayrı ayrı gönderdiği soru önergesinde, bakanlara soru önergelerinden kaçının yasal süre içinde cevaplandırıldığını, soru önergelerinin zamanında cevaplandırılmamasının nedenini ve kaç soru önergesinin cevapsız bırakıldığını sordu.

YANIK LİNK, KARAİSMAİLOĞLU SAYI VERDİ

Duvar’dan Ogün Akkaya’nın haberine göre soru önergesini ilk yanıtlayan bakan Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı Derya Yanık oldu. "Milletvekillerince Bakanlığımıza yöneltilen soru önergelerinin Anayasa ve TBMM İçtüzüğü hükümlerine göre cevaplandırılmasına devam edilmektedir" yanıtı veren Bakan Yanık, Meclis internet sitesinin ‘Yazılı Soru Önergeleri’ sayfasının linkini paylaştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise Karaduman’ın yazılı soru önergesini "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtiğimiz 25.06.2018 tarihinden 15.09.2021 tarihine kadar sayın milletvekilleri tarafından bakanlığımıza yöneltilen 2 bin 536 adet yazılı soru önergesinin 2 bin 346 adedi cevaplandırılmış olup, diğer önergelerin cevaplandırma süreci devam etmektedir" diyerek cevapladı.

HAZİNE BAKANI ELVAN ADRES GÖSTERDİ, DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU BAKANLIĞINI ÖVDÜ

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ise cevabında "Soru önergesinde yer alan hususlara ilişkin veriler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin internet sayfasında ‘Yazılı Soru Önergeleri’ başlığı altında yer almaktadır" derken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yanıtında soru önergelerinin azami titizlikle yanıtlandığını savunarak "TBMM Başkanlığı’nın 5 Temmuz 2021 tarihli verilerine göre bakanlığım, toplam cevaplanma oranı itibariyle bakanlıklar arasında ilk sıradadır" yanıtını verdi.

EĞİTİM İLE TEKNOLOJİ BAKANLARI DA MECLİS SİTESİNİ İŞARET ETTİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de Bakanlar Elvan ve Yanık gibi meclisin internet sitesini işaret etti, cevabında "Geçmiş dönemler de dahil soru önergelerine ilişkin bilgiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin internet sayfasında yer almaktadır" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da "Bakanlığıma yöneltilen yazılı soru önergelerine ilişkin verilere TBMM'nin denetim sayfasından erişilebilmektedir" dedi.

‘SORU ÖNERGELERİ EN ÖNEMLİ DENETİM MEKANİZMALARINDAN BİRİ’

Bu tabloyu değerlendiren Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman, yazılı soru önergelerinin denetim mekanizmasının en önemli unsurlarından biri olduğuna dikkat çekti. Soru önergelerinin 15 gün içerisinde cevaplandırılmasına ilişkin zorunluluk bulunduğunu belirten Karaduman, yasal süre içerisinde cevaplandırılan soru önergesinin ise neredeyse hiç olmadığını söyledi. Bir aylık sürede yanıtlanan soru önergelerinin en erken yanıt verilen önergeler arasında yer aldığını sözlerine ekleyen Karaduman şunları kaydetti:

‘ZAMANINDA YANITLANAN SORU ÖNERGELERİ İKİ ELİN PARMAĞINI GEÇMİYOR’

"Geçtiğimiz aylarda cumhurbaşkanlığı ve bütün bakanlara yazılı soru önergelerinin cevaplandırılma süreci, kaçının yasal süre içerisinde cevaplandırıldığını sormuştuk. Gelen birkaç cevapta gerekli bilgilerin TBMM resmi sitesinde yer aldığı söyleniyor. Ancak siteye girdiğinizde kimin kaç soruya yasal süre içerisinde cevap verdiğini, hangi bakanlığa toplamda ne kadar soru yöneltildiğini, soru önergelerine neden geç cevap verildiği ve bazı önergelerin neden cevapsız bırakıldığı ile ilgili bilgilere ulaşmanız mümkün değil. Şu ana kadar cumhurbaşkanlığına ve bütün bakanlıklara 350’den fazla soru önergesi yönelttik. Bu önergelerden zamanında cevaplandırılanların sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor."

‘ÖNERGELERE VERİLEN CEVAPLAR DA YÜZEYSEL VE GEÇİŞTİRMELİK’

"Uzun vadede çoğu önergemiz cevaplandı ancak ifade ettiğimiz sorunlar içinden çıkılmaz hale geldikten sonra ya da vatandaşın mağduriyeti katmerleştikten sonra cevaplandı. Birçok cevap da ne yazık ki geçiştirme, yatıştırma kastıyla kurulmuş yüzeysel cümlelerden oluşuyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar