1930'lardan günümüze rumbalar 'Kırıta Kırıta' ile geliyor

1930'lardan günümüze rumbalar 'Kırıta Kırıta' ile geliyor
Dramalı Hasan Hasgüler'in bestelediği rumbalar, kantolar, fokstrotlar günümüzün queer performans sanatçıları tarafından 'Kırıta Kırıta' adlı video projesiyle bir araya getirildi.

Türkiye'nin ilk queer&feminist güncel sanat derneği Dramaqueer/İstanbul Sanat Derneği, 1930'lu yılların rumbalarını günümüz performans sanatçılarıyla buluşturdu.

"Kırıta Kırıta" adlı video projesi, otuzlu yıllarda Dramalı Hasan Hasgüler tarafından bestelenmiş rumbaları, kantoları ve fokstrotları günümüzün queer performans sanatçılarıyla bir araya getirdi.

Mahmure Handan, Neriman, Fahriye, Nezihe ve Seyyan Hanımların seslerinde ölümsüzleşmiş ve kayıtlarına ulaşmakta bile güçlük çekilen taş plaklardan bildiğimiz bu eserler, Zeki Müren, Adnan Pekak ve Seyfi Dursunoğlu (Huysuz Virjin) tarafından da ara sıra seslendirildi.

Kırıta Kırıta'nın son birkaç aydır devam eden yoğun bir ekip çalışmasının sonucu olarak ortaya çıktığının altını çizen Dramaqueer ekibi şunları söylüyor:

"Kayıtlarına ulaşmakta bile güçlük çekeceğiniz bu eserler, taş plaklarda Mahmure Handan, Neriman, Fahriye, Nezihe ve Seyyan Hanımların seslerinde ölümsüzleşmiş. İşte bu repertuvarı, queer potansiyellerinin de altını çizerek yepyeni kliplerle sunuyoruz. 13 hafta boyunca 13 kliple 1930'lardan 2020'lere bir köprü kuracağız." diyor.
Bu kliplerde hangi queer performans sanatçıları var?

Ahsen Gönülce, Jilet Sabahat, Q-bra, Madır Öktiş, Cake Mosque, Aleyna Fox, Ceytengri, Florence Konstantina Delight, ABB Afrodith, Larissa, Lucis, Aria Na ve Akış Ka.


DRAMAQUEER/İSTANBUL SANAT DERNEĞİ

Dramaqueer Sanat Kolektifi, çalışmalarında toplumsal cinsiyet ve beden politikaları üzerine kafa yoruyor. Türkiye'de queer/feminist inisiyatifler ve dernekler hali hazırda varken Dramaqueer /İSD'nin misyonu queer-feminist aktivizm ile güncel sanat alanını birleştirerek yeni ve alternatif bir alan oluşturmaktır. 2015'te kurulan dramaqueer, 2017 yılında İstanbul Sanat Derneği'ni kurarak yolculuğuna devam ediyor.

Öne Çıkanlar