1994'te vekilliği düşürülen Alınak'tan iktidara HDP tepkisi: Tarih sizi yargılayacak

1994'te vekilliği düşürülen Alınak'tan iktidara HDP tepkisi: Tarih sizi yargılayacak
Dönemin Demokrasi Partili (DEP) milletvekillerinden Mahmut Alınak, 2 Mart 1994'te vekilliği düşürülerek cezaevine konulmuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliği düşürülmesinin hemen ardından HDP’nin kapatılması talebiyle iddianame hazırlanmasına dönük tepkileri büyüyor. Atılan bu adıma 2 Mart 1994'te vekilliği düşürülerek, cezaevine konulan dönemin Demokrasi Partili (DEP) milletvekillerinden Mahmut Alınak'tan da tepki gledi.

'TARİH SİZİ YARGILAYACAK'

Yaşanan gelişmeler karşısında çok öfkeli olduğunu dile getirip, "Sözün hükmü kalmadı" diyen Alınak, 27 yıl önce Meclis kürsüsünden sarf ettiği, "Meclisin önünde darağaçlarını kurar bizi asarsınız. İdam edersiniz. Burada beyazların zencilere yaptığı muameleyi yaptınız bize. Tarih sizi yargılayacak, tarih önünde başınız eğilecek" sözlerini anımsattı. 

Değil bir twit, bir kitaptan kaynaklı bile insanların vekilliklerinin düşürülemeyeceğini söyleyen  Alınak, "Hani Anayasa vardı, hani milletvekilliği dokunulmazlığı vardı? Görüldü ki bunlar birer hikaye. Sizin demokrasiniz, kanunlarınız, verdiğiniz sözlerin hepsi tuzaktan ibarettir. Yüz yıldır aynı tiyatro aynı oyun" diye konuştu.

‘SİVİL İTAATSİZLİK' EYLEMLERİ ÖNERİSİ

Alınak, yaşananlar karşısında "İğneyi biraz da kendimize batırmamız lazım" diyerek, gelişmelere "sivil itaatsizlik" eylemleriyle karşılık verilebileceğini de dile getirdi. Alınak, "Biz bu zorba sistemin önünü kesecek, bunu püskürtecek, ekonomik, sosyal ve siyasal sivil projeleri devreye sokabilseydik bugün bu rezalet yaşanmazdı. Bunlar bir asırdır değişmedi, bunları değiştirecek olan biziz. Bizim sivil projelerimizdir. Bu nedenle iğneyi biraz kendimize batırmamız gerekiyor. Tarihten ders çıkarmamız gerekiyor. Tarihten ders çıkararak bu zorbalığın önünü kesecek, onların önüne set çekecek projeler gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bizim bu birikim ve tecrübemiz var. Bunu başarabiliriz. Bu zorbalığı tarihin çöplüğüne gönderebiliriz" dedi.

'ZORBALIĞA KARŞI DİK DURULMALI'

Alınak, HDP’nin kapatılmasına dair hazırlanan iddianameyi ise "kötü yazılmış bir tiyatro" olarak nitelendirdi.

İktidara "İşin ucu size dokununca hemen partiler hakkında kapatma davası açıyorsunuz" sözleriyle yüklenen Alınak, şunları söyledi: "Bu hukuksuzluk ve zorbalıktır. HDP kapatılır başka partiler açılır. Bu coğrafyayı geçmişte partiler mezarlığına dönüştürdüler. Bunun çıkış yolu olmadığı görüldü. Bir partiyi mezara gömersin hemen yanında başka bir parti fışkırır. Bu konuda yapılacak şey paniğe kapılmadan, bu zorbalıklara karşı dik durmak ve bunları yaptıklarına bin pişman etmektir. HDP hakkında açılan dava bu zorbalıklar zincirinin bir halkasıdır. Nefret ve şiddetle kınıyorum." (MA / Müjdat Can)

Öne Çıkanlar