'2 ayda en az 353 işçi öldü'

'2 ayda en az 353 işçi öldü'
Çalışma Bakanlığı tarafından başlatılan 'hedef sıfır kaza' kampanyasının ikinci ayında hazırlanan raporda 353 işçinin iş cinayetine kurban gittiği belirtildi.

HABER MERKEZİ – İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Çalışma Bakanlığı tarafından başlatılan "hedef sıfır kaza" kampanyasına karşı her ay yayınladığı iş cinayetleri raporunun ikincisini yayınladı. Rapora göre; 78’i inşaat işçisi en az 353 işçi yaşamını yitirdi.

13 Mayıs - 12 Temmuz tarihleri arasında 78’i inşaat işçisi olmak üzere en az 353 işçinin yaşamını yitirdiğinin belirtildiği raporda, "İnşaatlarda yaşanan 78 iş cinayetinin 62’sini ulusal ve yerel basından, 13’ünü işçinin yakınlarından / iş arkadaşlarından, 2’sini işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarından 1’ini ise inşaat işkolunda faaliyet gösteren sendikalardan öğrendik. Hedef sıfır kaza kampanyasının iki ayında (13 Mayıs – 12 Temmuz arası) inşaatlardaki iş cinayetlerinin nedenlerine bakarsak yüksekten düşmeler ve ezilme/göçükler yüzde 67’sini oluşturuyor" denildi.

‘İNŞAAT SEKTÖRÜ ÖRGÜTSÜZ VE GÜVENCESİZ ÇALIŞMA İLE DE ANILIYOR’

2017 itibariyle bir buçuk milyonun üstünde işçinin olduğu inşaat sektörünün adının yalnızca iş cinayetleriyle değil örgütsüz ve güvencesiz çalışmayla da anıldığını hatırlatan İSİG, raporunda "İnşaatlar, Türkiye’de sendikalaşma önündeki yasal ve politik engellerin yanı sıra sektörün kendine has koşulları nedeniyle de örgütlenmenin en düşük olduğu işkolu. Toplam istihdamın yüzde 7’sini oluşturan inşaat sektöründe daha çok mevsimsel, sözleşmeli ve kayıt dışı çalışma hakim. 2017 Ocak istatistiklerine göre işkolundaki işçilerin yalnızca yüzde 3’ünün örgütlü olduğu sektörde 43 bin civarı sendikalı işçi var. Sendikalı ve toplu sözleşmesi olan işçilerin çoğu ise kamu sektöründe. Bu demek oluyor ki, özel sektörde sendikal örgütlülük neredeyse yok. Örgütlenme önündeki bir başka engel ise baskıcı ve keyfi bir çalışma rejiminin hakim olduğu inşaatlarda işçilerin sendikalı oldukları için işten atılmaları sebebiyle çoğu zaman sendikal tazminattan yararlanamaması" ifadelerine yer verdi.

MADENLERDEKİ İŞ CİNAYETLERİ HIZ KESMİYOR

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin raporunun ardından Maden Mühendisleri Odası madenlerdeki iş cinayetlerine ilişkin açıklamasında maden işçilerinin sağlığı ve güvenliği için hiç bir önlem alınmadığını ortaya koydu.

Maden Mühendisleri Odası,16 Mayıs- 16 Temmuz tarihleri arasında 9 madencinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı. Oda, madenlerde işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması sonucu işçilerin birer birer ölmeye devam ettiğini söyledi.

Maden Mühendisleri Odası yaptığı yazılı açıklamada, işçilerin gazdan zehirlenme, grizu patlaması, göçük ve sıkışma gibi önlenebilir nedenlerden öldüğü ifade edildi. Açıklamada, "Alınmayan önlemler dediğimizde bu basit önlemlerden bahsetmekteyiz. Alınmayan bu basit önlemler nedeniyle yaşanan ölümlere de iş cinayeti demekteyiz" denildi.

2 AYDA MADENLERDE YAŞANAN İŞ CİNAYETLERİ

Maden Mühendisleri Odası'nın açıkladığı Mayıs- Temmuz ayaları arasında yaşanan iş cinayetleri:

16 Mayıs 2017 tarihinde Antalya`nın Kaş ilçesinde özel sektöre ait yeraltı kömür işletmesinde gaz ve grizu patlaması sonucu iki maden emekçisi,

30 Mayıs 2017 tarihinde Zonguldak`ın Gelik beldesinde özel sektöre ait yeraltı kömür işletmesinde meydana gelen göçük sonucu iki maden emekçisi,

30 Haziran 2017 tarihinde Türkiye Taşkömürleri Kurumu işletmesinde konveyöre sıkışan bir maden emekçisi,

01 Temmuz 2017 tarihinde Zonguldak`ın Üzülmez beldesinde özel sektöre ait yeraltı kömür işletmesinde çıkan gazdan zehirlenen iki maden emekçisi,

16 Temmuz 2017 tarihinde Gümüşhane`nin Kelkit İlçesinde özel sektöre ait yeraltı kömür işletmesinde gazdan zehirlenen iki maden emekçisi hayatlarını kaybetmişlerdir.

İŞ CİNAYETLERİNİ ÖNLEMEK İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Maden Mühendisleri Odası madenlerde alınması gereken bazı önlemler şöyle sıralandı:

Maden işletmelerinde "kısaca ocak" diye tabir edilen hazırlık galerileri ve üretim alanları uygun ve sağlam biçimde tahkimatla ile desteklenmelidir.

Ocağın tamamında çalışanların ihtiyacı olan havayı sağlayacak, ocak içerisinde oluşabilecek gaz ve tozları dışarıya taşıyacak, çalışma ortamının ısısını ayarlayabilecek ve dolayısıyla ocağın bir bölümünün değil tamamının çalışanlar için çalışma ortamını iyileştirecek havalandırma sistemi kurulmalıdır.

Tehlikeli ve zararlı gazların birikebileceği alanlar çalışanların giremeyecekleri şekilde kapatılmalıdır.

Tüm önlemler alındıktan sonra ani beklenmedik bir durum oluştuğunda çalışanların tehlikeli bölgeyi terk etmeleri için yapacakları işlemler hakkında işverenler tarafından eğitilmeleri ve bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

Su baskını, yangın ve benzeri tehlikeler içinde uygun önlemler bulunduğu gibi; ocak gazları da gaz ölçme cihazları ile sürekli izlenerek tehlikeli boyuta ulaştığında işçilerin ocağı terk etmeleri sağlanmalıdır.

İşverenlerin; madencilik bilim ve tekniği kapsamında alınması gereken önlemleri alması,

Ülkemizde madencilik politikalarını belirleyen, maden ruhsatlarını veren, madencilik mevzuatını hazırlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile çalışma yaşamı ve iş güvenliği politikaları ve mevzuatını düzenleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının gerekli önlemleri alması ve uygulamaları yaşama geçirmesi gerekmektedir.

Öne Çıkanlar