2. Yargı Paketi ile avukatlar artık duruşma salonundan atılabilecek

2. Yargı Paketi ile avukatlar artık duruşma salonundan atılabilecek
Daha önce ÇHD ve Altan kardeşler davalarında ‘reddi hâkim talebinde bulunmak’, ‘söz vermeden konuşmak’ gibi gerekçelerle avukatlar salondan atılmıştı.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- Zaman zaman fiili olarak uygulanan avukatların duruşma salonundan atılması, artık yasal hale geliyor. İkinci Yargı Paketi ile "duruşma düzenini bozduğu" iddiasıyla taraf avukatlar dışındaki avukatlar salondan atılabilecek.

Kamuoyunda İkinci Yargı Paketi olarak adlandırılan ve ağırlıklı olarak hukuk mahkemelerindeki yargılanma usullerine ilişkin değişiklik öngören 63 maddelik Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülüyor.

Kanunun teklifi, savunma hakkını ihlal eden maddeler içeriyor.

Buna göre, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 151. Maddesinin birinci fıkrasında yapılacak değişiklikle, 'duruşma düzenini bozduğu' iddiasıyla taraf avukatlar dışındaki avukatlar duruşma salonundan atılabilecek.

Maddenin gerekçesinde, bunun dayanağı 'yargı yetkisinin kullanılması' olarak tarif edildi.

Madde gerekçesi şöyle: 'Maddeyle kanunun duruşma düzenine ilişkin 151. maddesinde değişiklik yapılmaktadır. Hâkimin duruşma düzenini bozan kimseyi bunu yapmaktan men edeceği ve gerekirse avukatlar hariç derhal duruşma salonundan çıkarılmasını emredeceğine ilişkin mevcut hüküm maddenin düzenleniş amacına uygun olarak salondaki tüm avukatları değil sadece o davada taraflardan birinin vekilliğini yapan avukatları hariç tutacak şekilde değiştirilmektedir. Yapılan değişiklikle duruşma salonunda bulunmakla birlikte görülen davada taraf vekili sıfatı bulunmayan avukatlar, duruşma düzeninin bozmaları halinde duruşma salonundan çıkarılabilecektir. Görülmekte olan bir davada taraf vekili olmayan, ancak duruşma düzenini bozan kimsenin sadece avukat kimliği nedeniyle duruşma salonundan çıkarılmaması Anayasada düzenlenen yargı yetkisinin mahkemelerce kullanılması ilkesiyle bağdaşmayacağı gibi tarafların hak arama özgürlüğüne de aykırılık teşkil edebilecektir. Söz konusu düzenleme bu aykırılıkların giderilmesi ve uygulamadaki tereddütlerin ortadan kaldırılması amacıyla yapılmaktadır."

'KÖTÜ NİYETLE UYGULAMA OLANAĞI YÜKSEK'

Komisyon görüşmeleri sırasında söz konusu maddeye itiraz eden HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, "Taraf olan avukatların dışında diğer avukatlara yaklaşım, yani, hedef gösterilmek suretiyle böyle bir maddenin getirilmek istenmesi bize göre doğru değil; savunma hakkını, aleniyet ilkesini çok net bir şekilde ihlal edeceğini düşünüyoruz. Bunun mesleğe bakış açımızdan ve adil yargılama hakkı açısından geri çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Koç, maddenin kötü bir niyetle uygulanma ihtimalinin de yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

ÇHD VE ALTAN KARDEŞLER DAVASINDA YAŞANMIŞTI

Daha önce Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı dahil 20 avukatın yargılandığı davada avukatlar mahkeme başkanı tarafından salondan atılmıştı. "Duruşma düzenini bozma"nın gerekçesi, yargılanan avukatların vekillerinin reddi hâkim talebinde bulunması olmuştu.

Aralarında yazar Ahmet Altan, Mehmet Altan ile gazeteci Nazlı Ilıcak'ın da bulunduğu 7 kişinin yargılandığı davada da mahkeme başkanı, söz vermeden konuştuklarını gerekçe göstererek avukatları salondan dışarı atmıştı.

Öne Çıkanlar