20. Munzur Doğa ve Kültür Festivali'nin programı belli oldu

20. Munzur Doğa ve Kültür Festivali'nin programı belli oldu
'Madencilik yağmasına karşı doğayı, talana karşı yaşamı, yasaklara karşı sanatı savunuyoruz' şiarıyla yola çıkan festival; 21-24 Temmuz arasında gerçekleştirilecek.

Dersim'de geleneksel olarak devam eden 20’nci Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nin programı açıklandı. "Madencilik yağmasına karşı doğayı, talana karşı yaşamı, yasaklara karşı sanatı savunuyoruz" şiarı ile yapılacak olan festival; Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri ile Dersim Belediyesi işbirliğinde düzenlenecek. 20 Temmuz günü Düzgün Bawa anması sonrası, festival, 21-22-23-24 Temmuz tarihler arasında Dersim ve ile bağlı ilçelerde yapılacak etkinliklerle sürecek.

‘DÜZGÜN BAWA ANMASI İLE STARTI VERİYORUZ’

Festival ve programa dair Dersim Belediyesi toplantı salonunda DEDEF, Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri ile Dersim Belediyesi tarafından yapılan ortak açıklamada konuşan DEDEF Genel Başkanı Özcan Tacer, festivalin 22 yıl önce başladığını, 2 yıl pandemi nedeniyle ara verildiğini söyledi. Tacer, "20'nci festivalin startını veriyoruz. 22 yıl öncesinde OHAL koşullarında gerçekleştirilen, doğa katliamlarına ve insansızlaştırmaya karşı yapılan Munzur Festivali,  22 yıldır kesintisiz devam ediyor. Festivalimiz,  coğrafyamızda başta tüm yasaklamalara karşı bundan sonraki süreçte de demokratik teamüllere uygun olarak yapılacaktır. 20'sinde Düzgün Bawa anmasıyla,21-22-23-24 Temmuz tarihinde ise Dersim merkez ve ilçelerinde devam edecektir" dedi.

Açıklamadan sonra festivalin programı kamuoyu ile paylaşıldı.

Munzur Festivali’nin programı şöyle:

*21 Temmuz Perşembe günü Seyid Rıza Meydanı'nda Festival meşalesinin yakılacak. Dersim Belediye Başkanı konuşma yapacak, Dersim Belediyesi halk oyunları ekibi ve Varvara - Sımsıme halk oyunu gösterisi düzenleyecek. Çevre iller ve ülkenin farklı yerlerinde doğayı korumak için mücadele eden platform temsilcileri Dersim halkı ile buluşacak. Seyit Rıza Meydanında açılan ekoloji stantları ziyaret edilecek. (13.00-14.30)

*Yeraltı Çarşısı üstünde "Dünya bizim evimiz" temalı çocuk resim atölyesi düzenlenecek. (15.00 - 23:00)

*Sanat Sokağı'nda "Geçmişten günümüze kadın mücadelesi; kazınımkar, perspektifler" adlı panel düzenlenecek. Moderatörlüğünü Nilifüer Aktağ'ın yapacağı panelde; Havle Derneği'nden Rümeysa Çamdereli, EMEP’ten Şükran Doğan, Yeni Demokrat Kadın'dan Elif Karakaya, Akademisyen Hülya Osmanağaoğlu, Kadın Aktivist Hacer Özdemir konuşmacı olacak. Panel sonrası Sarya Müzik Topluluğu'nun müzik dinletisi gerçekleşecek. (16.00-19.30)

*Dersim Şehir Stadyumu'nda Konser düzenlenecek. Konser öncesi HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DEDEF Genel Başkanı Özcan Tacar, Dersim Belediye Başkanı Mehmet Maçoğlu konuşma yapacak. Konserde, Dersim Belediyesi Çocuk Korosu, Ozan Serdar(Zülfü Engin), Revşan Çeliker Gürbüz, Grup Yorum, Grup İsyan Ateşi ile Grup Vardiya sahne alacak. (19.30-24.00)

*22 Temmuz Cuma 

*Sanat Sokağı'nda "Alaverdi, Gulızare, Sa Heyder, Sey Qaji, Sey Sılemanê Qurqurik, Sey Weliyê Kupıke, Sılo Qız, Wakıle, Wuşene Weliyê İmami, Zerifa" gibi ozanlar anılacak. Panelin moderatörülüğünü Mesut Özcan yaparken, Daimi Cengiz, Raber (İmam) Diler, Doğan Munzuroğlu(GİYİK), Seyfettin Elaldı, Zeynep Kılıç, Sait Baksi" yer almadı. (13.00-16.00)

*Sanat Sokağı'nda "Eşitlik, Özgürlük ve Demokrasi Ekseninde Siyasal Durum ve Görevlerimiz" vbaşlıklı panel düzenlenecek. Moderatörülüğü Baro Başkanı Kenan Çetin'in yapacağı panelde HDP Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Tayip Temel, SMF Temsilcisi Erdal Ataş, EMEP MYK İskender Bayhan, Partizan temsilcisi Ertan Çıta,

Türkiye Komünist Hareketi Genel Başkanı Aysel Tekerek, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş konuşmacı olarak yer alacak. 16.30-19.30)

*Seyid Rıza Meydanı'nda Behzat Firik Kültür Merkezi Çocuk Korosu, Doğan Çelik, Hıdır Bakır, Şenol Akdağ, Musa Baki, Ruken Yılmaz katılımıyla müzik dinletisi verilecek. (19.30 – 23.30)

"Üstü Altından Değerli" belgesel gösterimi Yeraltı Çarşısı üstünde yapılacak. (21.30- 22.30)

*23 Temmuz Cumartesi

*Celal Doğan Parkı'nda çocuk etkinlikleri düzenlenecek (11:00 -20:00)

*Sanat Sokağı'nda "Alevi İnancı Temelinde Eşit Yurttaşlık" isimli panel düzenlenecek. Panelde "Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Cuma Erçe,Demokratik Alevi Dernekleri Eş Genel Başkanı Musa Kulu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı  Mustafa Aslan,Alevi Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat, Araştırmacı Yazar Erdal Yıldırım konuşmacı olarak yer alacak. (12.00 -15:00)

*Sanat Sokağı'nda "Ber be ber Kılamê Kırmanciye "Kuşaktan Kuşağa Kültürümüz" adlı panel düzenlenecek. (15.30 – 18.00)

*Sanat Sokağı'nda Dersim Emek ve Demokrasi platformu "Yoksulluğa, yozlaşmaya, asimilasyona, doğa katliamlarına karşı" yürüyüş gerçekleşip, ardından basın açıklaması yapılacak.  (18.30-19:20)

*Seyit Rıza Meydanı'nda müzik dinletisi yapılacak (19.30- 23.30)

*Yeraltı Çarşısı üstünde "Domane 38"  Belgesel gösterimi yapılacak.(21.30 - 22.30)

*Hozat ilçesinde de panel ve konserler düzenlecek.

*24 Temmuz Pazar 

*Sanat Sokağı'nda "İnsan Hakları Demokrasi ve hukuk" adlı panel düzenlenecek. (13.00- 15.00)

*Sanat Sokağı'nda Ekolojist ve çevre örgütü temsilcilerin katılımıyla "Dicle-Fırat havzasında maden projelerinin yarattığı tehlikeler. Irmaklar zehir mi taşıyacak?" adlı panel düzenlenecek. (16.00 – 18.00)

*Dersim Şehir Stadyumu'nda EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve Dersim Belediye Başkanı Mehmet Maçoğlu konuşmasının ardından Dersim ve Fındıklı Belediyeleri Korolarının ortak dinletisi, Grup Gündoğarken, Haydar Bayar, Ayşe Tütüncü, Grup Munzur,  Metin Kemal Kahraman, Mikail Aslan" konser verecek. (19.30-24.00) (MA)

Öne Çıkanlar