'21’inci yüzyılda bu bir akıl tutulması'

'21’inci yüzyılda bu bir akıl tutulması'
Sanatçı Mikail Aslan, Levent Üzümcü ve moda tasarımcısı Barbaros Şansal Kuzey Suriye’ye yönelik askeri harekata tepki gösterdi.

Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik askeri harekatı 5. gününe girerken sanatçılardan Mikail Aslan, "En önemlisi Kürtler arasındaki birlik" derken, Levent Üzümcü "Bizler birbirimiz öldürürken, dünyanın başka yerlerindeki toplumlar insan gibi yaşıyorlar" değerlendirmesinde bulundu. Moda tasarımcısı Barbaros Şansal ise "Aklıselim bir insanın aklının alabileceği bir şey değil. 21’inci yüzyılda bu bir akıl tutulması" dedi.

‘EN ÖNEMLİSİ KÜRTLER ARASINDAKİ BİRLİK’

Sanatçı Mikail Aslan, "Bu hareketle coğrafyamızdaki sorunlara çözümsüzlük çizgisi hakim oldu. Ortadoğu, iyi ile kötünün güreştiği bir sahne gibi cehenneme giden yolun kapısı oldu. Dünyadaki herkes bu kapışmada tarafını seçiyor" dedi.  Bölgedeki "çeteleşen devletlerin" Kürt meselesini çözmek istemediklerini, fiziksel ve kültürel imha dayattıklarına vurgu yapan Aslan, "Bir tek yol var o da bölgedeki halkların bu çete devletlerin dışında bir alternatif ortaya çıkarması. En önemlisi de Kürtler arasındaki birlik. Bu birlik olmadan, diğer halklarla mücadeleyi ortaklaştırmak zor" diye konuştu.

‘HERŞEYDEN ÖNCE BARIŞ’

Moda tasarımcısı sanatçı Barbaros Şansal da, her yerde bilgi kirliliği ve algı yönetiminin olduğunu aktararak, operasyonun yorum ve gözlem yapmaya pek de açık olmadığını söyledi. Operasyona dair tam olarak ne olup bittiğini bilmediklerini dile getiren Şansal, "Hiçbir yerden açık kaynak bilgi yok. Bir yandan sadece bir harekat operasyon deniliyor,  bir yandan da hem Türkiye’nin kendi sınırı içerisinde hem sınırı dışından görüntüler iddialar dökülüyor ortaya. Can kayıpları var. Çocuklar ölüyor tabii bu dehşet verici bir durum. Ama gerçekten aklıselim bir insanın aklının alabileceği bir şey değil. 21’inci yüzyılda bu bir akıl tutulması" diye belirtti. Tarih boyunca çatışmaların hiçbir halka fayda sağlamadığını belirten Şansal, "Can ve mal kaybı dışında bir getirisi olmuyor.  Arkasından da çok acılar bırakıyor. Çok daha derin nefretler ve düşmanlık bırakıyor. Her şeyden önce barış" diye konuştu.

 ‘FAŞİZM TARAF TUTMAK ZORUNDA BIRAKIYOR’

Sanatçı Levent Üzümcü ise faşizmin böylesi zor dönemlerde kendi işleyişini koruyabilmek adına insanları taraf tutmak zorunda bıraktığına vurgu yaptı. Üzümcü, "Bu dünyanın her yerinde olmuştur. Dünyada gücü eline geçirenler toplumları kendisine bağlı, kendisini ‘seçen’ daha doğrusu seçmek zorunda bırakılan, seçmezse hain ilan edilen toplumları ele geçirdikten sonra, bir karar verme süreci içerisinde bırakırlar. Taraf olmayan her zaman için ya haindir ya da vatansever. Şuan da öyle bir yöntem izleniyor Türkiye’de" diye aktardı.

‘ABD ÇIKARLARINA GÖRE HAREKET EDER’

ABD’nin bölgedeki politikasına dair de konuşan Üzümcü, "ABD Hazar petrol ve doğal gazını Suriye’nin Lazkiye kentine ya da Akdeniz’e güvenilir bir koridorla aktarma gibi bir planı var. Bu planı yapmak için herkesi kandırıyor. Kendi ülkesinde yaşayan ‘itilmiş ırklar’ da birbirine düşman edilmişlerdir. Dünya üzerinde de aynı plan ve projeyi uygular. Parası olmayan insanlara para ve refah önerir. Toprağı olmayan insanlara toprak önerir. Ama kendi çıkarının haricinde başka bir şey yapmaz" diye belirtti.

‘HERKES İNSAN GİBİ YAŞAMAYI HAK EDİYOR’

Kapitalizmin bölgedeki bütün halkları kullandığını aktaran Üzümcü, "Biz burada kendi yağımızda kavrulurken yani bir birlerimizi öldürürken, bir birlerimize düşman ilan ederken, onların tek amacı var;  Irak’ta Musul ve Kerkük’ün, Hazar petrolü ve onun doğal gaz havzasını bir şekilde 250 yıl daha sömürmek. 250 yıl daha kim bilir bu topraklar daha neler yaşayacak, tabii eğer dünyanın bir 250 yılı daha varsa. Biz burada kim doğruyu söylüyor? Kim doğruyu yapıyor? Kim terörist, kim değil? Kimin toprağı kimin vatanı? Diye uğraşırken bunu yaşatacaklar hepimize. Bizler birbirimiz öldürürken, dünyanın başka yerlerindeki toplumlar insan gibi yaşıyorlar. Oysaki dünya üzerindeki herkes insan gibi yaşamayı hak ediyor" dedi. (MA)

Öne Çıkanlar