26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası 'Sınır' teması ile başladı

26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası 'Sınır' teması ile başladı
Son yıllarda yasaklarla gündeme gelen 'LGBTİ+ Onur Haftası' başladı… Bu yıl ki teması 'Sınır'.

Tuğba BAYKAL


ARTI GERÇEK - Sınır, çok şeyi anlatıyor… Özgürlüklerin sınırlanmasını, isteklerin kısıtlanmasını, artan baskıları ve ardı arkası kesilmeyen yasakları…

Onur Haftası, isim ve tarihini, 1969 yılında Amerika’nın New York şehrindeki Stonewall Inn adlı barda polisin LGBTİ+’lara yönelik baskı ve şiddetinin protesto edilip, barın önüne barikatlar kurularak 4 gün boyunca polisle çatışmasından alıyor. Tarihe bilinen ilk açık LGBTİ + direnişi olarak geçen bu direnişten sonra her sene haziran ayının son haftası dünya genelinde "Onur Haftası" olarak kutlanmaya başlıyor.

Türkiye'de Onur Haftası 1993'te ilk defa "Cinsel Özgürlük Haftası" adı ile kutlanmak istendi, ancak dönemin İstanbul Valiliği’nin izin vermemesi üzerine yapılamadı.

Hafta boyunca çeşitli forum, atölye, sunum, parti vb etkinlikler gerçekleştiriliyor ve hafta geleneksel "Onur Yürüyüşü" ile sonlandırılıyor. Türkiye’de ilk Onur Yürüyüşü 2003 yılında İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 30 kişi ile yapıldı. O tarihten itibaren her sene katılım arttı. 2013 Gezi Direnişi sonrası yürüyüşte katılım sayısı zirveye ulaştı. Yaklaşık 100.000 kişi katıldı.

'RAMAZAN' YASAKLARIN GEREKÇESİ OLDU

Son yıllardaki yasaklamaların gerekçesi, haftanın Ramazan ayına denk gelmesi.

2015 yılında yürüyüş Ramazan ayına geliyor gerekçesi ile İstanbul Valiliği’nce yasaklandı ve polis engeliyle karşılaştı. Polis şiddeti ve göz altılarla engellenen yürüyüşe, tüm baskı ve engellemelere rağmen yoğun ilgi ve katılım sürüyor. Bu sene yürüyüş Ramazan ayına gelmiyor, fakat Ankara Valiliği’nin Ankara’daki tüm LGBTİ+ etkinlikleri yasaklamasının ardından İstanbul Valiliği’nin kararı merakla bekleniyor.

Onur Haftası tamamen gönüllülerden oluşan bir komisyon ile örgütleniyor. Komisyon aralık ayı gibi toplanmaya başlıyor ve hafta dayanışma partileri ve indiegogo kampanyaları ile finanse ediliyor.

LGBTİ+’LAR 'SINIR' TANIMIYOR

Onur Haftası Komisyonu haftanın temasının " Sınır " olarak belirlenmesini şöyle açıklıyor.

Bu çağrıyı yapıyoruz çünkü kimliklerimizin, yönelimlerimizin, varoluşlarımızın, çeşitli bahanelerle sınırlandırılmasını kabul etmiyoruz. ‘’Dört duvar arasında ne yaparsanız yapın’’ diyerek bizi kamusal alandan tecrit edenlere karşı, bizi sıkıştırdıkları alanlardan çıkarak bir araya geliyoruz. Her gün sokaklarda pervasızca var olmaya devam eden şiddete, işkenceye, tacize ve tecavüze ses çıkarmayanlara inat; sevmeye, hazza ve paylaşmaya konulan sınırları aşındırmanın ne denli önemli olduğunu biliyoruz.

Bu çağrıyı yapıyoruz, çünkü yaşadığımız coğrafyanın sınırları ötesinde sürmekte olan savaşın yarattığı kıyımı görüyoruz ve milliyetçi, ırkçı, sömürgeci devletlerin koyduğu sınırlara karşı durmak istiyoruz. Devletlerin koyduğu sınırları bin bir güçlükle aşan göçmen arkadaşlarımızla yabancı düşmanlığının ve ırkçılığın aramıza koyduğu görünmez sınırları konuşmak ve sınırların yarattığı psikolojik, fiziksel problemleri görünür kılmak istiyoruz. Kimliklerimizden duyduğumuz onuru göçmenler, etnik azınlıklar, diğer uluslardan herkesle sınırsızca kutlamak istiyoruz.

26 senedir gösterdiğimiz kararlılık ve irademizle şöyle sesleniyoruz:

Sınır! Yeri geldi bizleri içine hapsettin, Çeçenistan’da toplama kampı oldun, işkenceye ve ölüme maruz bıraktın.

Sınır! Bazen bir polis barikatı oldun, yürütmedin. Bazen istediğimiz kimlikle aramızda duran kanunlar oldun, haklarımıza erişimimizi engelledin.

Bu yıl Onur Haftası’nda sadece güçlünün lehine konan tüm sınırlar üstüne konuşmak, bu sınırlara karşı olanca gücümüzle savaşmak, görünmez sınırları görünür kılmak istiyoruz. Hayatlarımız, bedenlerimiz, duygularımız hakkında bol keseden nefret söylemi üreten özgüvenin sınırsızlığını kaldıracağımıza ve bize ait olanın sınırlarını belirleyebileceğimize dair inancımız tam. Sınırların özgürlüklerimizi elimizden almadığı, aksine onları garanti altına aldığı bir dünya için haftamızı ve yürüyüşümüzü organize ediyoruz.

Adil ve eşit bir dünya isteğiyle...

26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftamız kutlu olsun!

Hafta boyunca yapılan etkinliklere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

http://prideistanbul.org/

https://www.facebook.com/istanbulpride/

LGBTİ+: Lezbiyen, gay, biseksüel, trans ve interseksin kısaltması anlamına geliyor. Kısaltmaya sonradan eklenen "+" ise, bu kimlik ve deneyimlerle tanımlanamayan farklı cinsel deneyim, yönelim, pratik ve oluşları da içermesi için eklenmiştir.

Öne Çıkanlar