27 yıldır iki kardeşinin faillerini soran Hatice Özdemir'e hapis: Tek suçum kardeşlerimi aramam

27 yıldır iki kardeşinin faillerini soran Hatice Özdemir'e hapis: Tek suçum kardeşlerimi aramam
'Ben kardeşlerimin kemiklerini bulmadan ve failleri bulunmadan ölmeyeceğim.'

Şırnak'ta 27 yıl önce kaybedilen kardeşlerinin faillerini bulmak için adalet arayışını sürdüren 60 yaşındaki Hatice Ödemir’e "örgüt üyesi" suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Özdemir, "Beni değil, kardeşlerimin faillerini cezalandırsınlar" dedi. 

Türkiye ve bölge kentlerinde 1990’lı yıllarda başvurulan politikalar doğrultusunda resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 17 bin insan faili meçhul cinayet kurban gidip, kaybedildi. Bu insanlara dair açılan soruşturma ve davaların büyük çoğunluğu ya zaman aşımına uğradı ya da bu tehlike ile karşı karşıya. Bu konuda etkin soruşturmalar yürütülmemesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürülen bir çok davada Türkiye’ye dair mahkumiyet kararları çıkarken, aileler yıllardır yakınlarının kemiklerine ulaşma ve faillerinin bulunup, hesap sorulması arayışında. Arayışını sürdürenlerden biri de 60 yaşındaki Hatice Özdemir. 

Zeynep Durgut'un Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre Özdemir, 1993 yılından bu yana faili meçhul cinayete kurban gidip, sadece birinin kemiklerini bulabildikleri kardeşleri Bahri ve Hasan Boğa’nın faillerinin peşinde.

Şırnak’ın Güçlükonak ilçesine bağlı Bana (Kırkağaç) köyünde yaşayan kardeşlerden 7 çocuk babası Bahri Boğa, 1993 yılında evlerine yapılan bir baskınla gözaltına alınır. Köyden helikopterle götürülen Boğa’dan o günden sonra bir daha da haber alınamaz. 

Akıbetine dair ize rastlayamadıkları ağabeyini bulmak için çalmadık kapı bırakmayan 6 çocuk babası Hasan Boğa cansız bedeni ise, gözaltına alındıktan 9 gün sonra işkence görmüş vaziyette İdil ilçesindeki bir köprünün altında bulunur.

ADALET ARARKEN HAPSE MAHKUM OLDU 

Tam 27 yıldır birinin kemikleri ile birlikte her iki kardeşinin faillerini arayan 60 yaşındaki Özdemir’e, bu adalet arayışından hapis cezası çıktı. "KCK Cizre" davasında 79 kişi ile birlikte yargılanan Özdemir, 24 Haziran’da Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasında "örgüt üyesi olma" iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Özdemir, bu cezasının onanması halinde ilerlemiş yaşına rağmen cezaevine konulacak. Verdiği adalet mücadelesi nedeniyle hapis cezası ile karşılaşan Özdemir, her iki kardeşinin de karanlık güçler tarafından kaybedilip, öldürüldüğünü dile getirdi. Üzerinden 27 yıl geçmesine rağmen hala faillerin ortaya çıkarılmamasına isyan eden Özdemir, kemiklerini dahi bulamadıkları kardeşlerinden Bahri Boğa’nın kaybedilmesini şöyle anlattı: 

"Bir Cuma günü evimiz askerler tarafından basıldı. Bu esnada kardeşim Bahri gözaltına alındı. Köyden helikopterle alıp götürdüler. Biz de ardından aramaya koyulduk. Köyden herkese soruyorduk. Köyden bazı kişiler kardeşimin öldürülüp, bir kuyuya atıldığını söyledi. Bazı görgü tanıkları da askerlere; ‘Buna ne yapacaksınız’ diye sorduklarında "Onu öldüreceğiz" yanıtı aldıklarını anlattı. Daha sonra kardeşimden hiç haber almadık. Bu sefer bir diğer kardeşim Hasan Boğa onu bulmak için yola koyuldu. Şırnak’a bağlı Kasrik Beldesi’ndeki korucular kardeşim Hasan’a; ‘sen bize para verirsen kardeşini bulacağız’ diyorlardı. Kardeşim de bunlara bir miktar para veriyor. Ama bunlar yalan söylüyorlar ve Bahri’yi bulmuyorlar. Kardeşim de onlara tepki gösterip, ‘Siz bana söz vermiştiniz’ der. Bu olayın hemen sonrasında kardeşimi şikayet edip, gözaltına aldırıyorlar. Hasan’a 9 gün boyunca işkence edilir. İşkence ile katledilmiş haldeki cenazesini İdil’deki bir köprünün altında bulduk." 

‘ADALETE İNANCIM O ZAMAN BİTTİ’

27 yıldır kardeşlerinin kemikleri ve katilleri bulunsun diye mücadele ettiğini anlatan Özdemir, buna rağmen ceza alanların failler değil, yine kendisi olduğunu ifade etti. "Bu hangi vicdana sığar? Bana suçumun ne olduğunu söylesinler. 60 yaşındaki bir annenin devlete ne gibi bir zarar vereceğini söylesinler" diyen Özdemir, bu sözlerinin devamında "KCK dosyasından yargılanıyorum. Ben adalet ve barıştan başka bir şey istemedim. Ben 27 yıldır adalet arıyorum. Başımıza bu kadar şey geldi, bizler bu kadar olaya tanıklık ettik. Bunlardan hiçbiri beni yıldırmadı, adalete olan güvenimi sarsmadı. Ama nasıl ki kardeşlerimin failleri yerine bana ceza verdiler, o zaman adalete olan güvenim ve inancım bitti. Kardeşlerim öldürüldü, kaybedildi ama ceza alan ben oldum" ifadelerini kullandı.  

Özdemir, yaşlı ve hasta olması nedeniyle gündelik ihtiyaçlarımı bile karşılamakta bile zorlanırken kendisine hapis cezası verenlere "Nasıl cezaevinde kalabilirim?" diye de sordu. 

‘FAİLLERİ BULMADAN ÖLMEYECEĞİM’

Kardeşlerinin faillerini bulmadan cezaevine girmek istemediğini söyleyen Özdemir, "Cezaevine girsem kardeşlerimin faillerini kim arayacak ve onları kim bulacak?  Ben bir şey yapmadım. Tek suçum kardeşlerimi aramam. Bunun neresi suç var? Ben kardeşlerimin kemiklerini bulmadan ve failleri bulunmadan ölmeyeceğim" ifadesini kullandı. 

Öne Çıkanlar