3 ayda Edirne'ye 500 bin kişi akın etti: Aldıklarını taşımakta zorlanıyorlar

3 ayda Edirne'ye 500 bin kişi akın etti: Aldıklarını taşımakta zorlanıyorlar
Edirne'ye son 3 ayda 500 bin Bulgar ve Yunan geldi. Şehir yabancılar için adeta bir AVM'ye dönüştü. Gelenler tüm ihtiyaçlarını Türkiye'de karşılayıp dönüyorlar.

Türk Lirası’nın diğer para birimleri karşısında değer kaybı, Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya vatandaşları için bir avantaja dönüştü. Kendi paralarını bozdurarak Türkiye'de rahatça alışveriş yapan turistler hallerinden memnun.

Bulgarlar 1 Leva’yı 8.30 TL’den, Romenler, 1 Ley’i 3.29 TL’den, Yunanlılar da 1 Euro’yu 16,20 TL’den bozduruyorlar.

OTELDE HAFTA SONU TATİLİ VE ALIŞVERİŞ

Sözcü'de yer alan habere göre, son günlerde Makedonya, Romanya, Hırvatistan ve Sırbistan’dan da Edirne’ye alışverişe gelen turistler, otellerde konaklamayı tercih ediyor. Cuma günleri sabahın erken saatlerinde Edirne’ye gelen binlerce turist, geceleri otellerde konaklayarak gündüzleri de alışveriş yaparak pazar akşam saatlerine kadar tüm ihtiyaçlarını Edirne’den karşılıyor.

Merkez nüfusu 153 bin olan Edirne’de, hafta sonu yerel halktan çok alışveriş için gelen turistlerin yoğunluğu dikkat çekiyor. Yunanistan ve Bulgaristan başta olmak üzere Balkan ülkelerinin alışverişte cazibe merkezi haline gelen Edirne, adeta bir turizm cenneti haline geldi.

YÜZDE 186 ARTTI

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca açıklanan verilere göre, Türkiye’ye gelen turist sayısı geçen yıla göre yüzde 186,52 arttı. En çok turist ağırlayan iller arasında İstanbul birinci olurken, Edirne’de ikinci sırada yerini aldı. Edinilen bilgiler doğrultusunda, Edirne'ye yılın ilk 3 ayında sınır kapılarından 500 binden fazla Bulgar ve Yunan turist giriş yaptı.

ALDIKLARINI TAŞIMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORLAR

Çoğunluğu Bulgaristan ve Yunanistan vatandaşlarından oluşan Balkan ülkelerinden gelen binlerce turist, bu hafta da Edirne’ye akın etti. Cuma günü sabahın erken saatlerinde Edirne’ye gelen ve soluğu Ulus Pazarında alan turistler, çılgınca alışveriş yaptı. Geceyi otellerde geçiren turistler, Cumartesi ve Pazar günleri de alışverişlerini sürdürdü. Giyecekten yiyeceğe hemen hemen tüm ihtiyaçlarını Edirne’den karşılayan turistler, aldıklarını taşımakta güçlük çekti.

MÖNÜLER ÇOK DİLLİ HAZIRLANIYOR, ESNAF MEMNUN

Edirne esnafı, alışveriş turizminin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğer Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, "Her yer çok kalabalık, adım atacak yer yok. Edirne esnafı ve Edirne ekonomisi için çok güzel. Hem Bulgarca hem Yunanca bilen personellerin sayısı da artıyor. Mönüler de Türkçe, Bulgarca ve Yunanca hazırlanıyor" dedi.

MÜŞTERİLERİNİN YÜZDE 95’İ BULGAR

Bir diğer esnaf Ömür Biçer de, müşterilerinin yüzde 95’inin Bulgaristan vatandaşlarından oluştuğunu ifade etti. Kuruyemiş satan Biçer, Bulgaristan vatandaşlarının kilolarca alışveriş yaptığına değindi. Pazar esnafı Bünyamin Coşkun da, Edirne pazarlarına yabancı turistlerin ilgisinin gün geçtikçe arttığını, Ramazan Bayramından sonra da Edirne’ye turist akınının devam edeceğini söyledi.

Öne Çıkanlar