Tanık ifadesinin değişmesine rağmen, TTB üyesi Dr. Gökalp hakkında ceza istemi

Tanık ifadesinin değişmesine rağmen, TTB üyesi Dr. Gökalp hakkında ceza istemi
TTB üyesi Dr. Gökalp'in 'silahlı örgüt üyeliği' suçlamasıyla yargılandığı davada, beyanları dosyanın temelini oluşturan tanığın ifadesini değiştirmesine rağmen hakkında ceza istendi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyesi Şeyhmus Gökalp hakkında açık tanık Hicran Berna Ayverdi’nin ifadeleri üzerine "örgüt üyeliği" iddiasıyla açılan davanın 3'üncü duruşması Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Gökalp, duruşmada avukatları Ziynet Özçelik, Kerem Altıparmak, Barış Yavuz ile birlikte hazır bulundu.

Duruşmayı, aralarında TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, TTB eski Başkanı Eriş Bilaloğlu, TTB eski Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, TTB Toplum ve Hekim Dergisi editörü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Yüksek Onur Kurulu üyeleri, Ankara, İzmir, İstanbul, Batman ve Diyarbakır Tabip Odaları başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin bulunduğu kalabalık bir heyet ile HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz takip etti.

İddia makamında yer alan savcının cübbesini giymeden yerini aldığı görülen duruşma, kimlik tespiti ile başladı. Mahkemenin önceki celsede tanık Hicran Berna Ayverdi’nin Özel Veni Vidi Hastanesi’nde hangi yıllar arasında çalıştığı konusunda hastaneye yazılan ve Diyarbakır TEM Şube Müdürlüğü’nden Gökalp’e ait dijital materyaller üzerinden yapılan inceleme raporunun gönderilmesine ilişkin yazdığı müzakerelere yanıt verildiği görüldü.

SAVCI MÜTALAA VERDİ

Mahkeme başkanının söz verdiği iddia makamı, Gökalp’e ilişkin hazırladığı mütalaasını yazılı olarak mahkemeye sundu. Mütalaada, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın talimatı doğrultusunda demokratik özerklik stratejisini hayata geçirmek amacıyla kurulduğu ve yapılandırıldığı yönünde değerlendirmelerde bulunulan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasında 9 Ekim 2018 tarihinde yapılan arama sırasında adına düzenlenmiş "DTK Delege Kartı" bulunan Şeyhmus Gökalp’in Diyarbakır’da 26 Mart 2016’de düzenlenen DTK Olağanüstü Kongresi’ne ve 16 Eylül 2017’de gerçekleştirilen DTK 8. Olağan Kongresine katılması suç delili olarak gösterildi.

İLK İFADESİ ESAS ALINDI

Yine Gökalp’e yönelik Emniyet’teki ilk ifadesinde "DTK Sağlık Komitesi'nde yer aldığını" söylese de, davanın bir önceki duruşmasında Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden dinlenen Hicran Berna Ayverdi'nin "suçlamaya konu olaylara tanık olmadığını ve başkasından duyduğunu" beyan etmesine rağmen, mütalaaya ilk ifadesi konuldu.

CEZA İSTEDİ

DTK’nin "KCK yapılanmasının çatı örgütü ve en üst karar alma yetkisi bulunan bir üst meclis yapılanması olduğu" yönünde değerlendirmelerde bulunulan mütalaanın devamında, Gökalp’in "PKK’nin ideolojisini benimseyerek örgütün gayesi doğrultusunda bilerek ve isteyerek çeşitlilik, süreklilik ve yoğunluk arz eden eylemlerde bulunduğu" gerekçesiyle "silahlı örgüt üyeliği" ile üst cezalandırılması ve yurt dışına çıkış yasağının devam etmesi talebinde bulunuldu.

KARAR ERTELENDİ

Gökalp’in avukatları, yazılı sunulan bu mütalaaya karşı süre talebinde bulundu. Mahkeme başkanı, süre talebini kabul ederek duruşmayı karar vermek üzere 19 Kasım tarihine erteledi.

'SÜRECİ YAMKINDAN İZLİYORUZ'

Oldukça kısa süren duruşmanın ardından TTB yöneticileri, Şeyhmus Gökalp ile birlikte adliye binası önünde açıklama yaptı. TTB eski Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, yaptığı konuşmada "Şeyhmus Gökalp’in mücadele arkadaşları olarak bugün burada bu davayı izlemeye geldik. Kamuoyunun yakından takip ettiği bir dava. Biliyorsunuz ilk dava 20 Şubat 2021 tarihinde görülmeye başlanmıştı. Şeyhmus Gökalp 3 ay süren tutukluluk sürecinin ardından tahliye edilmişti. TTB Merkez Konseyi ve Tabip Odaları olarak bu süreci yakından izliyoruz. Yakından izlemekle kalmıyoruz müdahil oluyoruz" dedi.

BULUT: BİR OTUR-KALK DURUŞMASI İZLEDİK

Sonrasında konuşan TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ise "Kamuoyuna buradan şunu arz etmek istiyoruz. Bizler Türkiye’nin her yerinden buraya gelirken Şeyhmus Gökalp hakkındaki haksız suçlamaların yalancı tanık itiraflarının sonlandığı bir davayı görmek için buraya gelirken ‘Diyarbakır’a hakimler vardır’ demeyi çok isterdik. Ancak halkımıza 5 dakikada sağlığı reva görenler, 3 dakika da bir hukuku reva görmüş olacaklar ki bir otur-kalk duruşmasıyla ve savcının cübbesini giymediği bir duruşmada mütalaasını sadece yazılı olarak verdiği bir duruşma izledik" ifadelerini kullandı.

Böylece bir celsenin tamamen buharlaştırıldığını dile getiren Bulut, sözlerini "Önceki celsede zaten yalancı tanık ifadelerini reddetmiş, bu ifadelerinin doğru olmadığı anlaşılmıştır. Bu duruşmada savcı keşke beraat istemiş olsaydı bizlerde Yüksek Onur Kurulu Üyemiz Şeyhmus Gökalp’in beraat kararıyla bugün buradan sevindirici bir açıklamayı size vermiş olsaydık. Ancak bir celseyi tamamen buharlaştırmış, mütalaasını işlememiş bir savcıyla karşı karşıyayız. 19 Kasım’da tekrar bu adliye önünde birlikte olacağız ve karar duruşması savunmamızla olacağız. Türkiye’nin tüm illerinden başkanlarımız, yöneticilerimiz ve eski Merkez Konsey başkanlarımız ve sayın milletvekillerimizin tümü bugün burada. Size daha iyi bir kararı duyurmayı isterdik. Umarım 19 Kasım’da, siyasi davayı burada kapatır ve Türkiye’ye hukukun daha iyi ulaşacağı günler umuduyla sizlere açıklarız" diyerek noktaladı.

Öne Çıkanlar