3. Havalimanı işçileri dünya işçilerinin gündeminde

3. Havalimanı işçileri dünya işçilerinin gündeminde
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu, Uluslararası Çalışma Örgütüne 3. Havalimanı işçilerinin durumuyla ilgili müdahale çağrısında bulundu.

En küçük hak arayışları polis şiddetiyle bastırılan, yüzlercesigözaltına alınıp, 24'ütutuklanan 3. Havalimanı işçileri dünya gündeminde.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharab Burrow, Uluslararası Çalışma Örgütüne (ILO) 3. Havalimanı işçilerinin durumuyla ilgili mektup gönderdi. Burrow, işçilerin serbest bırakılması ve suçlamaların düşürülmesi için ILO’ya müdahale çağrısında bulundu.

 

 

Yunanistan'daki Tüm İşçilerin Militan Cephesi (PAME) ve Yunanistan İnşaatçılar Federasyonu'ndan, 3. Havalimanı işçilerine dayanışma mesajı gönderildi.


Metrelerce yemek sırası, yine aç kalan işçiler, yine her tarafta jandarma ve polis...

3. Havalimanı işçilerinin kötü çalışma koşullarına karşı tepki gösterdiğini, gözaltına alındıklarını ve tutuklandıklarını anlatan (ITUC) Genel Sekreteri Sharab Burrow, yetkililerin güç kullanılmasını ve ağır baskı uygulanmasını kınadıklarını belirtti.

Yetkililerin tutumunun, ulusal yasalar ile Türkiye Cumhuriyetinin de tarafı olduğu ILO’nun 87 sayılı Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunmasına İlişkin Sözleşmesi, ILO’nun 29 sayılı Zorla Çalıştırma Sözleşmesi ve ILO’nun 155 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Ortamına İlişkin Sözleşmesi ile güvence altına alınan temel haklarının ciddi biçimde ihlali sonucunu doğurduğunu ifade eden Burrow, "Bu nedenlerle, temel haklarını kullanan işçilerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması ve işçilere yönelik suçlamaların düşürülmesi için tarafınızı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine yönelik olarak acil müdahalede bulunmaya çağırıyoruz. Hükümet, işçi haklarının kullanılmasını sağlamak ve işçilerin gösterilerine yönelik yersiz müdahale ve misillemelerden kaçınmakla yükümlüdür" dedi.

 

 

YUNANİSTANLI İNŞAAT İŞÇİLERİ: AMBULANSLAR ARTIK SİREN ÇALMIYOR

Üçüncü Havalimanı işçilerine Yunanistan'daki Tüm İşçilerin Militan Cephesi (PAME) ve Yunan İnşaatçılar Federasyonu'ndan dayanışma mesajı geldi.

"Ambulanslar artık siren çalmıyor!" başlıklı mesajda, üçüncü havalimanı da dahil her ülkede kapitalistlerin her şeyi işçilerin kanı ve teriyle yaptıklarını vurgulayan Yunan işçiler, "PAME ve Yunan İnşaatçılar Federasyonu olarak bizler her zaman yeni havalimanında çalışan işçilerin mücadelesini destekleyeceğiz ve dayanışma içinde olacağız" dedi:

"İstanbul’da yeni havalimanı inşaatında onlarca ölü işçi (resmi 35) ve kazalar devam ediyor fakat kazalarda ambulanslar artık siren çalmıyor!

Geçen haftaki kazada 17 işçinin yaralanmasından sonra iş sahasında işçiler büyük bir isyan başlattılar ama Türkiye Hükümetinin ve müteahhitlerin şiddet, baskısına maruz kaldılar, yüzlerce işçi tutuklandı.

Dün (25 Eylül’de) yeni bir iş kazası haberi daha geldi, işçilerin tepkilerini engelemek için bu sefer kaza alanına gelen ambulanslar artık sirenlerini çalmıyor.


İşçiler tutuklanan inşaat işçileri için şantiye hoparlöründen Grup Yorum dinletti.

Ancak, mücadele ederek işçiler yaşam güvenliğini sağlama alabilirler. İşçilerin grev ve iş bırakma eylemleri sonucu 29 Ekim'de yapılması planlanan açılışı, Türkiye hükümetini erteleme kararına zorlamıştır. Bu durum aynı zamanda kötü çalışma ve barınma koşularını iyileştirmek için işçilerin haklı tepkisini dile getirmek üzere yaptığı baskının bir sonucudur.

Adil taleplerimizin karşılanması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve çalışma güvenliğini sağlamak için mücadele azim ve kararlılık gerektirir.

Biz işçiler, yapılan yeni havalimanı ve bir bütün olarak, her ülkede kapatalistlerin gelişmesinde yaptıkları her şeyin işçilerin kanıyla ve teriyle yapıldığını biliyoruz.

PAME ve Yunan İnşaatçılar Federasyonu olarak bizler her zaman yeni havalimanında çalışan işçilerin mücadelesini destekleyeceğiz ve dayanışma içinde olacağız." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar