301 madenci için 'adalet' çağrısı: Bu karar 'kader ve 'fıtrat' anlayışının ürünürdür

301 madenci için 'adalet' çağrısı: Bu karar 'kader ve 'fıtrat' anlayışının ürünürdür
Soma Katliamı'na ilişkin Yargıtay 12'inci Ceza Dairesi'nin 30 Eylül 2020'de, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği, istinafın da onadığı karar Kadıköy'de protesto edildi.

Yağmur KAYA 


+GERÇEK- Sosyal Haklar Derneği, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı'nda Yargıtay 12'inci Ceza Dairesi'nin 30 Eylül 2020'de, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği, istinafın da onadığı kararı Kadıköy Süreyya Operası önünde protesto etti.

Eylemde, 301 işçinin isimlerinin yer aldığı, "Kaza değil cinayet. Unutma, unutturma" pankartı ve "Soma için adalet" dövizi yer aldı. Çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin katıldığı eylemde 'Soma için adalet" talebi yükselti. 

Avukat Can Atalay, 9 yıl önce 301 madenciyle birlikte 301 eş, evlat, kardeşin bir anda hayatını kaybettiğini belirterek, katliamın yaşandığı gün herkesin bu katliamı "Unutursak kalbimiz kurusun' dediğini söyledi. Atalay, "Yarım saat sonra iftar açmaya gidecek herkese söylüyorum: 301 işçi ekmeğini kazanırken göz göre göre ölüme gönderildi, 9 yıl sonra çevrilen dolaba, çevrilen filme gözünüzü kapatacak mısınız?" diye sordu. 

Soma Davası'ın Türkiye işçi sınıfı için en önemli davalardan biri olduğunu ifade eden Atalay, "Hiçbir kuşku yok. İşçiler ölürse ölsün' demişler, işçilerin ölmesini önemsiz bir ayrıntı olarak görmüşler. Mahkeme bu katliamı tüm açıklığıyla ortaya çıkaracak iken mahkeme heyetini değiştirdiler" dedi. 

Türkiye'de derin bir adaletsizlik olduğunu sözlerine ekleyen Atalay, bu adaletsizliğe rağmen Yargıtay'ın Soma Katliamı'nın olası kasıtla gerçekleştiğine yönelik karar verdiğini ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 5 ay bekleyecek Yargıtay üyelerini değiştirdiğine dikkat çekti. "7 Haziran'dan 1 Kasım'a kadar Adalet Bakanlığı'da yapan Kenan İpek'i getirdiler. 5 üyenin 3'ünü değiştirdiler. O zamana kadar bekleyen utanmazlar, 5 ay sonra itiraz ettiler. Bu 3 üye, 5 iş günü içerisinde kararı kaldırdı. Bunlar ayrıntı değil! Bunlar bu memleketin geleceğine dökülen beton." 

KARTAL: İŞ CİNAYETLERİNE KAMUOYU SAHİP ÇIKMALI

Avukat Atalay ardından Soma Davası sürecinde bütün davaları takip eden 'öylemi alay komutanı' söylemi hafızalara kazınan Kamil Kartal konuştu. Davanın bitmediğini ifade eden Kartal, kamuoyunun iş cinayetleri davalarına sahip çıkması gerektiğini aksi halde davaların sümen altı edildiğini söyledi. Kartal, "İş cinayetlerinde ölen işçiler yok sayılıyor, ölenler birer sayı haline dönüştürülüyor. İnsanlar sanki ölmemiş gibi rakamlar konuşuluyor" diye konuştu. 

İŞLER: BU KARAR 'KADER' VE 'FITRAT' ANLAYIŞININ ÜRÜNÜDÜR

Basın açıklamasını dosya avukatlarından Evren İşler okudu. İşler açıklamasında şunlara dikkat çekti: "13 Mayıs 2014 günü 301 işçinin hayatını kaybettiği, 162 işçinin ise yaralandığı ve tarihin en büyük işçi katliamlarından birisi olan Soma Katliamı için görülen davada; Yargıtay 12. Ceza Dairesi, patron Can Gürkan’ın hakkında verilen 20 yıl, diğer sanıklar Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt hakkında verilen 12 yıl 6 aylık hapis cezası ile Haluk Evinç hakkında verilen beraat kararını onadı.

Kamu denetçilerinin bundan sonra bu görevi yapmalarını engelleyen karar ise kaldırılıdı. Yani bu katliamda sorumluluğu bulunan denetçiler, başka madenlerde benzer şekilde denetim yapmaya devam edebilecek.

Bu karar, sosyal cinayetleri görmezden gelen, işçi canını basit bir maliyet kalemi sayan, ‘kader ve fıtrat’ anlayışının ürünüdür. Hiçbir işin doğasında ölüm yoktur. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, daha önce oybirliği ile verdiği 30 Eylül 2020 tarihli kararı ile, öldürülen işçilerin olası kasıt ile öldürüldüğünü vurgulamış ve patron Can Gürkan’ın olası kasıtla insan öldürme suçundan 301 kez ayrı ayrı cezalandırılması gerektiğine hükmetmişti.

'YATARI DAHİ OLMAYAN HAPİS CEZASI KESİNLEŞTİ'

Bunun üzerine Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin üç üyesi değiştirilerek, yerlerine getirilen üç yeni üyenin çoğunluk kararı ile bu tarihi karar bozuldu ve dosya tekrar ilk derece mahkemesine gönderilerek sanıkların bilinçli taksir hükümleri uyarınca cezalandırılması sağlandı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından verilen bu son karar ile de, patron Can Gürkan hakkında verilen ve ‘neredeyse yatarı dahi olmayan’ hapis cezası kesinleştirildi.

'PATRON CAN GÜRKAN'IN SIRTI SIVAZLANDI'

Bugün bu dosya için özel olarak görevlendirilmiş olan üç üye hakim tarafından verilmiş olan bu karar, iş cinayetlerine dair yargısal içtihadın ve işçi sınıfı tarihin açısından en ileri yargı kararlarından birisinin gasp edilmesi demektir. Bugün Kenan İpek, Mustafa Yapıcı ve Fuzuli Aydoğdu isimli üç üye hakim tarafından verilmiş olan bu karar; 'Bize olası kasıttan ceza verirseniz Türkiye’de maden işletecek kimseyi bulamazsınız’’ diyen ve yargıya, ‘sermayeye teslim ol’ çağrısı yapan patron Can Gürkan’ın sırtının sıvazlanması demektir.

BU KARAR İLE SERMAYE SAHİPLERİNE 'SİZ RAHAT OLUN' DENMEKTEDİR'

Yargıtay tarafından verilmiş olan bu karar ile, her yıl yüzlerce işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği Türkiye’de sermaye sahiplerine, ‘siz rahat olun’ denmektedir.'

Öne Çıkanlar