37 kurumdan 'Rojava ve Şengal’i birlikte savunalım' çağrısı

37 kurumdan 'Rojava ve Şengal’i birlikte savunalım' çağrısı
Kuzey ve Doğu Suriye’de 37 örgüt ve kurum, Şengal ve Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik saldırılara karşı ortak direniş çağrısında bulundu.

Kuzey ve Doğu Suriye’de 37 örgüt ve kurum, ortak bir açıklamayla Kuzey Doğu Suriye’ye ve Şengal’e yönelik saldırılara karşı ortak açıklama yaptı.

"Şengal ve Kuzey ve Doğu Suriye halkının direnişine ve özgür iradesine sahip çıkın. Bölge halkına yönelik soykırım ve katliam tehditlerinin önünü kapatın" denilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Bilindiği gibi bölgede olan savaş büyük acılara neden oldu. Tüm Ortadoğu halkı özellikle Kuzey ve Doğu Suriye halkı çok büyük savaşların tanığı oldu. Bölgede yaşanan savaş sonucunda birçok insan hayatını kaybetti, binlerce insan göçertildi, işgal altında olan Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê’de hergün insan kaçırma, tecavüz, katliam yaşanmakta. İşgalciler planlı soykırımlarla bölgedeki kültürü, tarihi ve eski dinlere ait kutsal yerleri hedef alıp bölgenin demografik yapısını değiştirmeyi amaçlıyor. Şengal’deki Êzîdî topluluğumuza 21’inci yüzyılın soykırımını yapıldı. Binlerce Êzîdî kadın köle pazarlarında satıldı, binlercesinin de akıbati belli değil. Asûri ve Süryan haklarının bulunduğu bölgeler de yine hedef haline geldi, onlarca köyü hala boş.

'İNSANLIK DEĞERLERİNİ KORUYACAĞIZ'

Bölge halkı kendilerini, tüm dünyayı, özgür, demokratik, eşitlik ve adalet değerlerini savunmak için kadınların ve gençlerin öncülüğünde onurlu bir savaş yürüttü. Özerk Yönetim’in modeli aracılığıyla bütün bileşenler, kültürler, din, farklı ve inanışlar, özgürlükçü ve devrimci tüm halklar için örnek olabilirlerdi. Bugün, işgalci Türk devletinin Şengal ve Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine yönelik tehditleri yine artmakta. Kadınların ve gençlerin öncülüğünde bütün insanlık değerlerini sonuna kadar koruyacağımıza, işgale ve faşizme karşı mücadelemizi büyüteceğimize söz veriyoruz."

Açıklamada imzası bulunan örgüt ve kurumlar şöyle: "Savaş Gazileri Konfederasyonu, Genç Devrimci Hareketi, Genç Kadın Hareketi, Demokratik İslam Kongresi, Rojava üniversitesi, Öz Savunma Güçleri HPC, HPC-Jin, Sanat Ve Kültür Hareketi Tev-Çand, Kevana Zêrîn, Heyva Sor a Kurd, Cizre İnsan Hakları Derneği, Efrîn-Suriye İnsan Hakları Örgütü, Sara Örgütü, Suriye Özgür Kadın Vakfı, Maya Derneği, Jınwar, Kadın Haklarını Koruma Ve Araştırma Merkezi, Özgür Basın Birliği, Kuzey Ve Doğu Suriye Avukatlar Birliği, İşçi Birliği, Cizre Bölgesi Tabibler Odası Birliği, Kuzey Ve Doğu Suriye Mühendisler Birliği, Cizre Bölgesi Esnaflar Birliği, Kuzey Ve Doğu Suriye Öğretmenler Birliği, Kuzey Ve Doğu Suriye Ticaret Odası Birliği, Kuzey Ve Doğu Suriye Noterler Birliği, Kuzey Ve Doğu Suriye Sanayiciler Birliği, Kuzey Ve Doğu Suriye Eczacılar Birliği, Kuzey Ve Doğu Suriye Sürücüler Birliği, Cizre Bölgesi Aydınlar Birliği, Hukuk Savunma İnsiyatifi, Êzidî Evi, Efrînê Êzidîleri Birliği, Cizre Mühendiler Birliği, Reqa Sivil Toplum Örgütleri, Minbic ve Köyleri Sivil Toplum Birlikleri ve Êzidî Kadınlar İçin Özgürlük Hareketi." (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar