4 Yaşındaki çocuğa cinsel istismar: Aile adalet mücadelesi veriyor

4 Yaşındaki çocuğa cinsel istismar: Aile adalet mücadelesi veriyor
4 yaşındaki çocuğa kuzeni tarafından yapıldığı belirtilen cinsel istismar sonrası tutuklama gerçekleşmezken aile adalet arayışını Artı Gerçek'e anlattı.

Gül GÜNDÜZ


ARTI GERÇEK - İstanbul’da 4 yaşında bir çocuk kuzeni tarafından istismar edildi. Olayı öğrenen aile pedagoga başvurarak destek aldı. Pedagogların raporu üzerine kamu davası açıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da davaya müdahil oldu.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin ardından Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan sanık suçlamaları reddetti.

'HAK ETTİĞİ CEZA VERİSİN'

Doktorların da çocuğun anlatımlarının doğru olduğunu söylediğini belirten ailesi zorlu süreci Artı Gerçek’e anlattı:

Cinsel istismara uğrayan çocuğun annesi, yaşadığı süreci anlatırken olayın failinin hak ettiği cezayı almasını istediğini ancak istismarı yaptığı belirtilen kişinin henüz tutuklanmadığını ifade etti: "Şikayetçi olduğum için acımasız, gaddar, merhametsiz oldum, çünkü yiğenim de 17 yaşındaydı. Hayatı kayar dediler, ama unuttukları bir şey vardı. Benim 4 yaşındaki çocuğumun psikolojisini mahvetmişlerdi. 4. mahkememiz bitti ama çocuk hala dışarıda. Benim çocuğum büyük bir travma yaşıyor, ben büyük bir travma yaşıyorum ama adalet susuyor, adalet görmüyor. Kim verecek bunun hesabını? Hak ettiği ceza verilsin."

'CUMHURİYET SAVCISI DA SANIĞIN CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ'

Cinsel istismar olayının hukuki sürecini değerlendiren ailenin avukatı İlke Örs de Cumhuriyet Savcısının da şüphelinin cezalandırılmasını istediğini belirtti: "Delillerin toplanmasının bittiği bu aşamada, Cumhuriyet Savcısı da sanığın cezalandırılması yönünde görüş vermiştir. Yargılamanın sağlıklı bir şekilde sonuçlanması sanığın çocuğun cinsel istismarı suçu kapsamında üst sınırdan cezalandırılması adına gerekenleri yapmaktayım."

'ÇOCUK KORUMA SİSTEMİ GERÇEKTEN İŞE YARIYOR MU?'

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyesi Süreyya Kardelen Yarlı ise yaşanan sorunun sistemsel olduğuna dikkat çekerek medyanın bu tür haberleri sunuş dilinin önemine vurgu yaptı: "Biz her iki tarafın da çocuk olduğu bu tür istismar davalarında çocukların mahremiyet haklarına dikkat ediliyor olmasını önemsiyoruz. Çünkü bu çocuklar ileride hayatlarına devam ediyor olacaklar. Burada aslında münferit bir olaydan değil, sistemsel bir problemden bahsediyoruz. Bu sadece tek bir çocuğun başına gelen ve tek bir çocuğun yaptığı iddia edilen bir durum değil. Türkiye’de ne yazık ki bu anlamda inanılmaz yaygınlaşan bir durum var. Bu çocuk koruma sistemi bu adalet sistemi gerçekten işe yarıyor mu yaramıyor mu diye bunu konuşmamız lazım. Yaramıyorsa bu durumları nasıl düzeltebiliriz bu gibi durumlara bakmamız gerek. Islah tedbirlerini ortaya koymak ve çocuk koruma kanununu efektif bir şekilde çalıştırmak gerekiyor."

Öne Çıkanlar