Kamudan 42 ihale alan sabıkalı şirkete bir ihale daha

Kamudan 42 ihale alan sabıkalı şirkete bir ihale daha
Karayolları Genel Müdürlüğü, filtre takmadığı için dört termik santralı mühürlenen Çelikler Holding’e 533 milyon TL’lik bir ihale daha verdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz yılın başında bacalardan çıkan zehirli gazları azaltıcı filtre takmadığı için işlettiği dört termik santralı mühürlenen Çelikler Holding’e bir ihale daha verdi.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Karayolları Genel Müdürlüğü, 22 Eylül tarihinde "Van Çevre Yolu İkmal İnşaatı Yapım İşi" adı altında bir ihale düzenledi. İhale, tam 533 milyon 711 bin TL’ye Çelikler Holding’e bağlı YSE Yapı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne verildi.

Ayrıca milyonlarca liralık ihale, Kamu İhale Kanunu’nun "Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların" ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı 21/B maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapıldı.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, şirket geçtiğimiz yıl Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’ndan (TCDD) da milyonlarca liralık bir ihale almıştı. TCDD Genel Müdürlüğü 16 Ocak 2020’de "Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin Kayaş-Elmadağ arası altyapı ikmal inşaatı işi" için ihaleye çıktı. İhale tam 585 milyon 758 bin TL’ye YSE Yapı Sanayi ve Ticaret Şirketi’ne verildi. Bu ihalede yine Kamu İhale Kanunu’nun tartışmalı 21’inci maddesindeki hükümden yararlanılarak "pazarlık usulü" ile yapıldı.

KAMUDAN 8 MİLYAR TL

YSE Yapı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin sadece son yıllarda kamudan aldığı ihalelerin toplamı da milyarlarca lirayı buluyor. Şirket, kamudan 2010 ile 2021 yılları arasını kapayan 12 yıllık dönemde tam 42 ayrı ihale aldı. Bu 42 ihalenin toplam bedeli de 8 milyar 329 milyon TL’yi buluyor.

Şirketin en fazla ihale aldığı kamu kurumlarının başında ise Karayolları Genel Müdürlüğü geliyor. Şirketin son 12 yılda Karayolları Genel Müdürlüğü’nden 17 ihale alırken TCDD’den de dört ayrı ihale aldı. Ayrıca şirket Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü gibi birçok kamu kurumundan da milyonlarca liralık ihaleler aldı.

ERDOĞAN: BİZ SANA SÜRE VERDİK, ŞİMDİYE KADAR NE YAPTIN?

Çelikler Holding'in işlettiği Afşin- Elbistan A Termik Santralı, Kütahya Seyit Ömer Santralı, Kütahya Tunçbilek Termik Santralı ve Bursa Orhaneli Termik Santralı geçtiğimiz yılın başlarında filtre takmadığı için mühürlenmişti.

Çelikler Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Çelik'in ismi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı bir telefon konuşmasıyla gündeme gelmişti. Erdoğan, santral bacalarına filtre takmayan Çelik'i telefonla arayarak, "Biz sana süre verdik. Şimdiye kadar ne yaptın?" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar