'6-8 Ekim olayları' olarak geçen dönemde neler yaşandı? Erdoğan tehdit etti, Demirtaş yanıt verdi

'6-8 Ekim olayları' olarak geçen dönemde neler yaşandı? Erdoğan tehdit etti, Demirtaş yanıt verdi
6-8 Ekim 2014'te 42 kişi hayatını kaybetti, bin 213 kişi gözaltına alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, IŞİD'in Kobane'ye dönük saldırılarının ardından Türkiye'de başlayan eylemleri gerekçe göstererek 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. Soruşturma kapsamında o tarihte Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri, eski HDP'li vekiller ve Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen'in de aralarında olduğu çok sayıda kişi sabah saatlerinde evleri basılarak gözaltına alındı.

Operasyonda aralarında HDP'li eski milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Ayla Akat Ata ve Altan Tan, HDP MYK üyeleri Can Memiş, Alp Altınörs ile Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen'in de olduğu çok sayıda siyasetçi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Emine Ayna, Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz ve Nazmi Gür'ün de olduğu öğrenildi.

'6-8 EKİM OLAYLARI' OLARAK GEÇEN DÖNEMDE NELER YAŞANDI?

6 yıl sonra operasyona gerekçe gösterilen Kobane protestoları döneminde 42 kişi yaşamını yitirdi. 199'u çocuk bin 213 kişi gözaltına alındı. Gözaltılardan 20'si çocuk 183 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan'ın, "Kobane düştü düşecek" dediği dönemde, IŞİD, Türkiye sınır kentlerinden Kobane'ye üç koldan saldırı başlattı. 15 Eylül'de başlatılan saldırının ardından 27 Eylül'de Kobane'ye komşu Urfa'nın Suruç ilçesinde 'direniş nöbeti' başlatıldı. IŞİD'in havan topuyla saldırdığı nöbette 2 kişi yaralandı.

DEMİRTAŞ, DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

1 Ekim sonrası dönemin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobane eylemlerine dönük müdahaleye ilişkin dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Demirtaş, görüşme sonrası, "Türkiye Kobane'de yaşanan katliama sessiz kalırsa, çözüm süreci önemli oranda zarar görür. Hükümetin, 'IŞİD'e destek veriyorlar' algısını yıkması için pratik adımlar atması gerekiyor" dedi.

IŞİD SALDIRILARINA KARŞI EYLEMLER BAŞLADI

2 Ekim'de Diyarbakır başta olmak üzere bölge illerinde eylemler başladı.

5 Ekim'de PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, IŞİD'in Kobane'ye yönelik saldırıların giderek şiddetlendiğine dikkat çekerek, uluslararası güçleri acil müdahaleye çağırdı. Birçok merkezde Kobane için sokaklara çıkan halka yönelik müdahaleler üzerine büyüyen olaylarda ölümler yaşandı.

ERDOĞAN: KOBANE DÜŞTÜ DÜŞECEK

7 Ekim'de dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan, Antep'te "Şu anda Kobane de düştü, düşüyor" ifadelerini kullandı. Aynı dönemde Muş, Siirt ve Diyarbakır'daki protesto gösterilerinde 5 kişi yaşamını yitirdi, 32 kişi yaralandı.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

9 Ekim'de; Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve HDP eş başkanları, IŞİD saldırılarına karşı gerçekleştirilen eylemlerde yaşanan şiddetin sorumlusunun hükümet yetkilileri olduğunu ifade etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kobanê eylemlerinde yaşanan olayların hükümetin iddia ettiği gibi kaos lobisinin işi olmadığını belirterek, olaylara AKP'nin yanlış politikalarının neden olduğunu söyledi.

İzmir'de ÇHD ve ÖHD üyeleri, ülkede yaşanan şiddetin sorumlusu olarak Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

ERDOĞAN TEHDİT ETTİ, DEMİRTAŞ YANIT VERDİ
 
11 Ekim'de Rize konuşan Erdoğan, eylemleri hedef alarak, "Hesabını soracağız" dedi. 14 Ekim'de Erdoğan'ın tehdidine yanıt veren Selahattin Demirtaş, "Hesap soracağız diyorlar. Ölümlerin en acısını yaşattınız. Neyle tehdit ediyorsunuz bizi neyle? Dersim'i yaktınız Maraş'ı faili meçhul cinayetleri, KCK operasyonlarına varıncaya kadar. Ne kaldı, boyun eğdik mi? Çözüm barış olsun dedik, masaya oturalım dedik. Ne kaldı uygulamadığınız? Kime nasıl bedel ödeteceksiniz? Ölümden öte köy yoktur, her birimizin canı Allah'ın emriyle halkımıza bin defa kurban olur" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar