6 muhalefet lideri bir araya geliyor: 'Cumhurbaşkanı adayının eşkali belli olabilir'

6 muhalefet lideri bir araya geliyor: 'Cumhurbaşkanı adayının eşkali belli olabilir'
CHP kulislerinde, 6 muhalefet liderinin 3 Temmuz’daki toplantısında cumhurbaşkanı adayının ‘eşkalinin’ belirlenebileceği iddiası konuşuluyor.

Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışması yapan 6 muhalefet partisinin lideri, 3 Temmuz Pazar akşamı beşinci kez bir araya gelecek. Söz konusu toplantıda cumhurbaşkanlığı adayı ve seçim ittifakı konularında somut bir adım beklenmese de, CHP kulislerinde, cumhurbaşkanı adayının kim olacağı tartışmalarına ilişkin "Aday ismi değil ama eşkali belli olur" yorumlarının yapıldığı öğrenildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, 3 Temmuz Pazar akşamı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ev sahipliğinde bir araya gelecek. Toplantıda, 6 partinin temsilcilerinden oluşan ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş için gerekli anayasal ve yasal değişikliklerle ilgili çalışmayı yürüten komisyonun raporunun ele alınacağı öğrenildi.

Liderlerin toplantıda, parlamenter sisteme geçiş süreci ile ilgili oluşturulan komisyonun çalışma takviminin de netleştirilmesine ilişkin görüş alışverişinde bulunacağı, bir önceki toplantıda oluşturulan "göç komisyonu" ve ekonomideki gelişmelerin de 6 liderin masasında olması bekleniyor. Ayrıca İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda, Türkiye'nin koşullu olarak vetosunu kaldırması konusunu da liderlerin masasındaki başlıklar arasında yer aldığı öğrenildi.

CHP KULİSLERİ: CUMHURBAŞKANI ADAYININ EŞKALİ BELLİ OLUR

Kamuoyunda uzun süredir tartışılan, 'muhalefetin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı' sorusunun, bu toplantıda da netleşmesi beklenmiyor ancak liderlerin, seçime "ortak adayla" mı, yoksa "ayrı ayrı adaylarla mı" gideceğine ilişkin tutum belirlenmesi konusunda adım atılabileceği iddia edildi.

CHP kulislerinde, pazar günkü toplantıda, ortak adaylık dahil, cumhurbaşkanı adaylığı konusunun masaya geleceği beklentisi dile getiriliyor.

BBC Türkçe'ye konuşan CHP'li bir kaynağın "Bütün kamuoyu araştırmaları, isim kim olursa olsun muhalefetin adayının kazanacağını gösteriyor. O nedenle büyük ihtimal zaten ortak aday çıkacak. Biz bu sonuçlara göre Kemal Bey'in aday olacağını düşünüyoruz. Tabii bu toplantıdan, isim, adayın açıklanma tarihi çıkmaz ama eşkali belli olur" görüşünü dile getirdiği aktarıldı.

CHP kaynakları, Temel Karamollaoğlu'nun ev sahipliğinde yapılacak son toplantıda da muhalefetin nasıl bir aday göstereceğinin kamuoyuna deklare edilebileceğini, ancak ismin seçim sürecine girildiğinde ilan edileceğini kaydetti.

DEVA’DA, ‘ÇALIŞMALAR, CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI TARTIŞMALARININ GÖLGESİNDE KALIYOR’ ELEŞTİRİSİ

Öte yandan toplantı öncesinde DEVA Partisi içinde yapılan değerlendirmelerde, parlamenter sistem, seçim güvenliği, geçiş süreci, kurumsal reformlar, ekonomi konularında hazırlanan çalışmaların, "muhalefetin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı" tartışmasının gölgesinde kaldığı eleştirilerinin dile getirildiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Ali Babacan, bu çalışmaların kamuoyuna daha iyi duyurulabilmesi için 6 partinin ortak bir iletişim stratejisi oluşturması önerisini masaya taşıyacak.

Toplantının ardından, liderler alınan kararları, ortak bildiriyle kamuoyuna açıklayacak.

Öne Çıkanlar