6 yıl süren iş davası tazminatla sonuçlandı

6 yıl süren iş davası tazminatla sonuçlandı
İzmir'de yıllarca karara bağlanamayan bir iş davası için AYM sürece dair 'hak ihlali' kararı vererek başvuruculara manevi tazminat verilmesine hükmetti.

İzmir'de 4 işçi, işe iade talebinin yanı sıra kıdem tazminatı ve fazla mesai alacakları için 2015'te dava açtı.

Çeşitli nedenlerle davanın sonuçlanma süreci uzadı. Bunun üzerine davacılar, yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle mağdur olduklarını ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini savunarak AYM'ye başvurdu.

Duvar'ın aktarımına göre, AYM, bu başvuru üzerine kararını verdi. AYM verdiği kararda yargılamanın uzun sürmesine dikkat çekti. AYM, ihlal tespitiyle giderilemeyecek olan manevi zararlar karşılığında manevi tazminatın başvuruculara ödenmesine hükmetti.

'GECİKMİŞ ADALET ADALET DEĞİLDİR DİYORUZ'

AYM'ye başvuran işçilerin avukatı Selim Balku, müvekkili olduğu işçilerden 4'ünün "işe iade" talepleri, "kıdem tazminatı" ve "fazla mesai" alacaklarına ilişkin açtıkları davaların 6 yılda sonuçlandığını söyledi. Baluk, "Geciken adalet adalet değildir diyoruz. Müvekkilim 'Tek celsede bunun biteceğini düşünüyordum. Emekli oldum. 4-5 ay sonra bir ev için pazarlık etmiştim. Alacağım kıdem tazminatı o evin bedelinin yarısıydı' demişti. Davanın sonunda fark ettik ki aynı daire almış olduğumuz kıdem tazminatı ve faizlerini eklediğimiz zaman yaklaşık olarak o evin yüzde 10'una tekabül ediyor" dedi.

Avukat Nesibe Kantar da davanın sonucuna dair AYM'nin bu tip durumlarda davanın uzun sürme sebebini araştırdığını, nedenin hakim, kalem, bilirkişi gibi faktörlerden kaynaklandığını görmesi halinde davacının lehine karar verdiği değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar