7 Alevi kurumundan ortak Hacı Bektaş anması açıklaması

7 Alevi kurumundan ortak Hacı Bektaş anması açıklaması
16-22 Ağustos tarihinde Hacı Bektaş Veli'de şenliklerin, 27-29 Ağustos'ta ise orman yangınları nedeniyle ertelenen İstanbul’daki festivalin yapılacağını duyurdu.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Vakıflar Federasyonu(AVF), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Avrupa Alevi Bektaşi Konfederasyonu (AABK), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) ortak yazılı bir açıklama yaparak, daha önce ülkenin dört bir yanında çıkan yangınlar nedeniyle ertelenen İstanbul’daki festivale ve Hacıbektaş’ta yapılacak olan şenliklere ortak katılım göstereceklerini duyurdular.

Alevi kurumları yapmış olduğu ortak açıklamada, 16-22 Ağustos 2021 tarihinde Hacı Bektaş Veli Dergahında, 27-28-29 Ağustos 2021 tarihinde İstanbul Yenikapı’da yapılacak etkinliklerde bir arada olacaklarını belirttiler.

Alevi kurumları ayrıca açıklamalarında herkesi yapılacak etkinliklere davet ederek birleşme çağrısında bulundular.

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK DEFA BÜYÜK BİR KAMU KURULUŞUNUN ORGANİZATÖRLÜĞÜNDE

‘Gün bir olma, güçlerimizi birleştirme günüdür’ vurgusu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Hepimizin bildiği gibi, hoşgörü ve adaleti insanın yaşam merkezine alarak tüm canlılarla çıkarsız bağ kurmayı öğreten Pir Hacı Bektaş Veli Felsefesi’nin Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü olan  ‘UNESCO’ tarafından tescillenmesi ve 2021 yılının Hacı Bektaş Veli yılı olarak ilan edilmesi hepimizi onurlandırmıştır. Bu vesile ile Alevi kurumları ve bileşenlerinin işbirliği ile birçok etkinlik planlanmıştır.

Bu etkinlikler çerçevesinde;

-29-30 Temmuz ve 1 Ağustos tarihlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Yenikapı Etkinlik Alanı’nda ‘Kardeşliğin, İnsanlığın ve Adaletin Buluşması’ adı altında planlanan Serçeşme Hünkâr Hacı Bektaş Veli Festivali,

-16-22 Ağustos tarihleri arasında tüm Alevi kurumlarının katılımıyla ve Hacı Bektaş Belediyesi’nin birlikteliği ile Hacı Bektaş Anma Törenleri,

-27-28 Ağustos 2021 tarihinde Hacıbektaş ilçesinde Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Hacı Bektaş Veli’nin Hakka yürümesinin 750. yılı nedeniyle Alevi kurumları ve Hacı Bektaş Belediyesi’nin katılımıyla organize edilen etkinlikler siz canlarımıza duyurulmuştur.

Ancak ülkemizin birçok ilinde eş zamanlı yangınların meydana gelmesi hepimizi üzmüş ve yukarıda planlanan etkinlikler dâhil, birçok kültür sanat etkinlikleri de ileri bir tarihe ertelenmek durumunda kalmıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Alevi kurumlarının görüş ve rızalığını alarak ertelediği Serçeşme Hünkâr Hacı Bektaş Veli Festivali’ni Muharrem ayının bitmesini takiben 27-28-29 Ağustos tarihleri arasında yapmayı planlaması üzerine, Alevi kurumları özellikle kamusal alanda yok sayılan Alevilerin bireysel inanç özgürlük hakkına vurgu yaparak, Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir büyük kamu kuruluşu tarafından organize edilen böylesine anlamlı ve önemli bir etkinliğe katılmayı önemsemiş ve 27-28 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapacağı etkinliği ileri bir tarihe ertelemiştir."

'BİR OLALIM, İRİ OLALIM ŞİARIYLA TÜM ETKİNLİKLERE KATILACAĞIZ'

Alevi kurumları olarak inançları ve öğretileri gereği demokrasi, barış ve kardeşlikten yana olacaklarının belirtildiği açıklamada, "Alevi toplumu adına barış ve uzlaşıyı esas alarak, anma ve diğer etkinlikleri en güçlü bir biçimde organize eden, tüm kurumlarıyla ortak duyarlılığı inşa eden Alevi inanç kurumları ve bileşenleri, gelecek yıllardaki anma etkinliklerinde de Pir Hacı Bektaş Veli’nin dediği gibi "Bir olalım, iri olalım, diri olalım"  şiarıyla güçlü bir şekilde bir arada olacaklardır.

Alevi kurumları olarak; 16-22 Ağustos 2021 tarihinde Hacı Bektaş Veli Dergahımızda, 27-28-29 Ağustos 2021 tarihinde İstanbul Yenikapı’da yapılacak etkinliklerde bir arada olacağız." (PİRHA)

Öne Çıkanlar