7 ayda bin 563 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi

7 ayda bin 563 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi
'Barışın ‘yaşam’a imkan tanıdığı bir ortamda, tüm felaketlerde yaşamını yitirenleri rahmetle anarak, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde bir kez daha sesleniyorum: barış yaşatır, savaşa hayır.'

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun açıkladığı 7 aylık hak ihlalleri raporuna göre, bin 563 kişi yaşamını yitirdi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 7 aylık hak ihlali raporunu açıkladı. 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne vurgu yapılan raporda, "Temmuz ve Ağustos aylarında yaşadığımız olaylar, barışın, kardeşçe farklıkları kabul ederek yaşamanın önemini bir kez daha gösterdi. Başta Taliban’dan kaçan Afgan göçmenlerin Türkiye’ye gelmesi, orman yangınları ve sel felaketleri akabinde ırkçı saldırganlık çok ağır sonuçlar doğurdu" denildi.
 
174 KADIN KATLEDİLDİ
 
Rapora göre, ülkede 2021 yılının ilk 7 ayında en az bin 563 yaşam hakkı ihlali yaşandı. Ocak-Temmuz ayları arasında yaşanan hak ihlallerine yer verilen raporda, yargısız infaz, dur ihtarı ve rasgele ateş açma olaylarında 4, cezaevinde 28, gözaltında 1, kara mayınları, sahipsiz bomba ve patlayıcıların patlaması sonucu 3, polis ve asker araçlarının neden olduğu olaylarda 1, nefret suçları- sivil çatışmalarda 10, kuşkulu asker ölümlerinde 5, iş cinayetlerinde bin 301, resmi ihmalden 17, erkek şiddetinden 174 kadın ile 19 mülteci yaşamını yitirdi. 
 
IRKÇI SALDIRILAR
 
Konya’da ırkçı saldırılar sonucunda Hakim Dal ve Dedeoğulları ailesinin katledildiği hatırlatılan raporda, şöyle devam edildi: "Saldırıyı protesto amacıyla 31 Temmuz günü HDP tarafından İstanbul Beyoğlu’nda düzenlenen eylemden sonra dağılanlara Kasımpaşa Mahallesi’nde ırkçı bir grup saldırdı.  19 Temmuz günü Afyonkarahisar Sultandağı Dereçine Beldesi’nde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kişiler Kürtçe konuştukları gerekçesiyle ırkçı bir grubun saldırısına uğradı. Olayda 7 kişi yaralandı. Trans kadın Beren Ecmel, 26 Temmuz Günü İstanbul Şişli’de kimliği belirsiz bir kişinin saldırısı sonucu yüzünden yaralandı. 2 Ağustos günü Antalya Elmalı ilçesinde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan Kurğa ailesinin fertleri ‘Siz Kürtsünüz, bizim topraklarımızı terk edin’ diyen ırkçı bir grubun saldırısına maruz kaldı." 
 
Raporda, ayrıca yaşanan ırkçı saldırılar karşısından iktidar tarafından yapılan "siyasi değil" açıklamaları da anımsatıldı. 
 
BARIŞ YAŞATIR
 
Raporda, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin ise şu mesaja yer verildi: "Barışın ‘yaşam’a imkan tanıdığı bir ortamda, tüm felaketlerde yaşamını yitirenleri rahmetle anarak, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde bir kez daha sesleniyorum: barış yaşatır, savaşa hayır." (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar