Newroz ateşi yakıldı: Kutlamalar 19 merkezde başladı

Newroz ateşi yakıldı: Kutlamalar 19 merkezde başladı
HDP'nin öncülüğünde 'Şimdi Kazanma Zamanı/Dem Dema Serkeftinê ye' sloganıyla gerçekleştirilecek olan Newroz kutlamaları başladı.

HDP'nin öncülüğünde bu yıl "Şimdi Kazanma Zamanı / Dem Dema Serkeftinê ye" sloganıyla gerçekleştirilecek olan Newroz kutlamaları başladı. 29’u il olmak üzere 75 merkezde gerçekleştirilecek kutlamaları kapsamında bugün 19 merkezde ateş yakılıyor.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde startı verilen Newroz kutlamaları kapsamında, bugün 19 merkezde ateş yakılıyor. Dersim, Şırnak, Urfa’nın Suruç ilçesi, Kocaeli’nin Gebze ilçesi, Mersin, Ağrı’nın Patnos ve Mardin’in Kızıltepe ilçesinde sabahın erken saatlerinden itibaren halk Newroz alanların yolunu tuttu. Soğuk hava ve kar yağışına rağmen kadınlar, gençler renkli kıyafetleriyle, Newroz alanını dolduruyor. Kutlamaların başladığı merkezler şunlar:

PATNOSLULAR KAR KIŞ DİNLEMEDİ

Sabah saatlerinden itibaren Newroz’un kutlandığı alanın yolunu tutan yurttaşlar, alanı doldurmaya başladı. Havanın eksi derecede olduğu ilçede, dün akşam başlayan kar yağışıyla birlikte köy yolları kapanmasından dolayı, köylerden Newroz’a katılımı zorlaştırdı. Karla kaplanan yollar belediye araçlarıyla temizleniyor. Newroz alanına gelen Patnoslular, sahneden çalınan stranlar eşliğinde halay çekiyor. 

SURUÇ: GENÇ BAŞLADIK GENÇ BAŞARACAĞIZ

Urfa’nın Suruç ilçesinde yakıldı. Alana giden yollar birçok yerde polis ve jandarma tarafından kapatıldı. Aligör Mahallesi’nde başlayan Genel Bilgi Taraması (GBT), alanın girişinde sürdü. Alana giriş yapan yurttaşlar 3 ayrı arama noktasından geçtikten sonra alana girebildi. Bütün engellemelere rağmen Newroz kutlamasına saatler kala alanda bir araya gelen yurttaşlar seslendirdikleri şarkılar ile halaya durdu. 

Newroz’un yapıldığı Suruç Aligör Yolu üzerinde yer alan Yediemin Parkı karşında bulunan alana İzmir’de katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafı, "Genç başladık genç başaracağız", "Newroz Pîroz be" pankartlar ve Suruç ilçesi Amara Kültür Merkezi'nde 20 Temmuz 2015 tarihinde Kobanê’deki çocuklara oyuncak götürmek amacıyla bir araya gelenlere yönelik DAİŞ’in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında katledilen 33 gencin fotoğrafları asıldı. Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından katledilen Şenyaşar ailesini dair "Herkes için adalet" yazılı pankartın alana sokulması "Newroz ile ilgili değil" denilerek izin verilmedi. Açılış ve selamlama ile başlayan Newroz kutlaması, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile devam etti. Newroz Tertip Komitesi adına yapılan konuşmasının ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP)  İl Eşbaşkanları Newroz’un önemine dair konuştu. 
 
Ardından Newroz ateşi coşku ile yakıldı. Kutlama Yerine kayyım atanan HDP Batman Belediye Eşbaşkanı Songül Korkmaz’ın konuşması ile devam ediyor. 
 
KIZILTEPE’DE HALK NEWROZ’A AKIYOR

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde gerçekleştirilecek olan Newroz kutlaması büyük coşkuyla başladı. Saat 10.00 itibarıyla alana girişler başladı. Yurttaşlar "Bijî Newroz" sloganı atarak ve zafer işareti yaparak alana giriş yaptı. Yağmurlu havaya rağmen yurttaşların alana gelişleri devam ediyor. Alanda yurttaşlar, "Bijî berxwedana zindanan" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atıyor. 
 
Mersin'de halk Newrozu kutlamak alana akıyor
 
MERSİN'DE NEWROZ HALAYI

Mersin'de Tırmıl Alanı'nda Newroz kutlanmaya başlandı. Alan rengarenk flamalarla süslenirken, alana; "Tecrit kıracağız faşizmi yeneceğiz", "Newroz pîroz be" ve "Kemal Kurt ölümsüzdür" pankartları asıldı. Ellerinde Newroz bayrakları ile sarı, kırmızı ve yeşil flamalar olan kadın ve çocuklar, "Bijî Newroz" sloganı ve zılgıtlarla alana girdi. Rengarenk yöresel kıyafetleri ile alanda yerini alan kadınlar, söyledikleri ezgiler eşliğinde halaya durdu.
 
Kitlenin alana girişleri devam ediyor.
 
ŞIRNAKLILAR YEDİDEN YETMİŞE ALANDA

Şırnak merkez Sanayi Sitesi Kavşağı’nda kutlanacak Newroz’da alanda kurulan sahneye "Dem dema serkeftinê ye" (Şimdi kazanma zamanı), "Newroz Kadınların Özgürlük İsyanıdır", "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" pankartları asıldı. Alan bayraklarla süslenirken, kutlamaya kadınlar, gençler ve çocuklar yöresel kıyafetlerle katıldı.

Newroz alanına kutlamaya gelenler tek arama noktasından kontrolleri yapılarak, içeri alındı. Sabahın erken saatlerinde yediden yetmişe herkes Newroz coşkusuyla alana akmaya başladı. Kentte bulunan yaşlı kadın ve erkekler alana ilk gelenler oldu. Soğuğa rağmen Şırnak halkı Newroz coşkusuyla alana geliyor.
Alana gelen kadın ve gençler çalınan parçalar eşliğinde halay çekiyor.
 
GEBZE NEWROZU HALAYLARLA BAŞLADI

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde kutlanacak olan Newroz’a yoğun kar yağışı ve soğuk havaya rağmen yurttaşlar kutlamanın yapıldığı Mevlana Mahallesi Kapalı Pazar Alanı’nda toplanmaya başladı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile partililerin de geldiği Newroz alanına, Türkçe ve Kürtçe, "Şimdi kazanma zamanı. Newroz kutlu olsun!" pankartları asıldı. 
 
Yurttaşların coşkuyla geldiği Newroz alanında, kutlama halaylarla başladı.


 

DERSİM'DE SOĞUĞA RAĞMEN NEWROZ COŞKUSU

Dersim'de etkili olan soğuk hava ve kar yağışına rağmen Newroz kutlaması için toplanan halk, baharın habercisi ateşin yakılmasını beklemeye başladı.
 
Karla kaplı dağların arasında bulunan Dersim'de, Newroz bu yıl soğuk havada kutlanmaya başlandı. Uzun bir kış mevsimi yaşanan kent, dün akşam saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan kar yağışı nedeniyle beyaza büründü. Ancak soğuk hava ve kar yağışı Newroz heyecanı ve coşkusunun önüne geçemedi. Kent sakinleri, günler süren hazırlıklarının ardından yöresel kıyafetlerini giyip, Seyid Rıza Meydanı'nda yapılacak kutlama için sabah erken saatlerde itibaren Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü binasında toplanmaya başlandı. Partili gençler, burada şarkılar seslendirip halaylar çekerek kutlama saatinin gelmesini bekledi.
 
KAR KIŞ ETKİLEMEDİ
 
Halkın toplandığı bir diğer alan ise, Sanat Sokağı oldu. Burada buluşanların sarı, kırmızı ve yeşil renklerde atkılar, eldivenler giydikleri görüldü. Sayıları dakikalar geçtikçe artan kalabalık, soğuk havaya aldırış etmeden, çalınan davul ve zurna eşliğinde halaylar çekip, kutlamalara erkenden başladı.
  
Siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum örgütleri daha sonra kitle ile birlikte kutlamanın yapılacağı Seyid Rıza Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Kortejin en önünde "Dîroka mirovatiye bi jinan dest pê dike" (İnsanlık tarihi kadınla başlar) yazılı pankartla yürüyen Munzur üniversitesi öğrencileri yer aldı. Yürüyüş sırsında "Bê serok jiyan nabe (Önderliksiz yaşam olmaz)", "Devrimci tutsaklar onurumuzdur" ve "Bijî berxwedana zindanan" (Yaşasın zindan direnişi) sloganları atıldı.
 
Gebze ve diğer merkezlerde de Newroz kutlamaları yurttaşların alana girmesiyle başladı. 

AYDIN'DA NEWROZ

Aydın'ın Söke, Germencik ve Nazilli ilçelerinde Newroz, coşkuyla kutlandı. Kutlamalarda, Newroz ateşinin hakların özgürlüğü için gürleştirildiği vurgulandı.  
 
Aydın Newroz Tertip Komitesi tarafından organize edilen Newroz kutlamaları kapsamında kentin 3 ilçesinde Newroz ateşleri yakıldı. Germencik, Söke, Nazilli ilçelerinde Newroz kutlamaları coşkuyla kutlandı.
 
GERMENCİK
 
Germencik ilçesi Ortaklar Mahallesi Newroz Mahallesi'nde yapılan Newroz kutlamasına HDP Milletvekili Kemal Bülbül katıldı. Coşkunun yüksek olduğu kutlamalarda rengarenk bir görüntü oluştu. Kutlamalara katılımı yoğun olan kadınlar yöresel kıyafetleriyle alandaki yerlerini aldı. Alanda sık sık "Direne direne kazanacağız" ve "Jin jiyan azadi" sloganları atıldı.  Saygı duruşuyla başlayan kutlamada Newroz ateşini HDP Milletvekili Kemal Bülbül yaktı. 
 
HDP'li Bülbül, Diyarbakır Cezaevi'nde Esat Oktay Yıldıran zihniyetinin bugün AKP MHP iktidarı tarafından yaşatılmaya çalışıldığını belirterek "HDP’ye kapatma davası açtılar. HDP sizin istediğiniz zaman kapatabileceğiniz bir dükkan değil. 12 Eylül döneminde suç işleyenler daha sonradan yargılandı. Süleyman Soylu suç işliyorsun, sen de yargılanacaksın. Deniz Poyraz’ın katiline ‘abicim adın neydi’ diyenler siz de halka hesap vereceksiniz. HDP’liler eşitlik, özgürlük, adalet istiyor. Pahalılığa, yoksulluğa karşı başkaldırıyor. Beslenemiyoruz, barınamıyoruz, ısınamıyoruz. Ama AKP Genel Başkanı Sarayı'nda keyfine bakıyor. Kürt halkıyla, kadınlarla, devrimcilere bu ırkçı faşist iktidarın sonunu getireceğiz. HDP halkın iradesidir" diye konuştu. 
 
Konuşmanın ardından yerel sanatçıların ezgileri eşliğinde halay çekildi. 
 
SÖKE
 
Söke ilçesinde ise Savuca Mahallesi'nde yüzlerin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı. Bu yıl "Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)" şiarıyla kutlanan Newroz'da kadınlar, yöresel kıyafetleri ve taşıdıkları sarı, kırmızı, yeşil renkli flamalarla alanı doldurdu. Alanda "Newroz piroz bê","Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)" pankartları asıldı. Sık sık, "Jîn Jîyan Azadî", " Kadın yaşam özgürlük", "Biji Serok Apo" sloganları atıldı. Kutlamadan saatler önce alana gelen yurttaşlar halaylar çekti. 
 
Saygı duruşunun ardından HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Dehakların zulmüne karşı Kawaların yaktığı ateşin ruhuyla bir araya geldiklerini söyledi. Deniz Poyraz'ın mirasına sahip çıkacaklarını belirten Aydemir, cezaevlerindeki hak ihlallerine dikkat çekti. Toplumsal yaşanan kadın ve emek sömürüsüne de değinen Aydemir, antidemokratik ve kadın sömürüsü üzerine kurulu olan bir düzeni kabul etmeyeceklerini vurguladı.
 
Aydemir, eril düzenin kadın üzerindeki tahakkümüne dikkat çekerek şunları söyledi: "Kadına yönelik cinsiyetçiliğin, ve tahakkümün aşılması için kadın özgürlükçü paradigmanın hayata geçirilmesi gerekir. Bu konuda bize felsefesi ve ideolojik alt yapısını hazırlayan Öcalan’ın çabaları ortadır. 22 yıldır eşi ve benzeri görülmeyen bir tecritte tabi tutulan sayın Abdullah Öcalan’ın da üzerindeki tecridin kaldırılması ve Türkiye’de barışın yolunu açan müzakere ve diyalog yolunun açılmasını gerekir. Türkiye’de yaşanan başta Kürt sorunu olmak üzere bir çok sorunun çözüme kavuşturulması için sayın Öcalan’ın üzerindeki tecrittin kaldırılması ve siyaset yolunun açılması gerekiyor."
 
Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Zine Koçber ve yerel sanatçıların söylediği şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.
 
NAZİLLİ
 
Nazilli ilçesinde de kadınlar sabahın erken saatlerinde yöresel kıyafetleriyle, kutlamaların yapıldığı alana aktı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) bayrakları ve "Dem dema serkeftine ye (Şimdi kazanma zamanı)" pankartlarıyla süslenen alanı HDK ve HDP bileşenlerinin yanı sıra yüzlerce doldurdu. Saygı duruşuyla başlayan kutlamanın ardından HDP Aydın il ve Nazilli ilçe eşbaşkanları, halkın Newroz'unu kutlayarak, birlik ve dayanışma mesajları verdi. Eşbaşkanlar, Newroz ateşini Kürt ve Türk halklarının özgürlüğü için gürleştireceklerini vurguladı.
 
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Newroz’un kışı uzatmak isteyenlere karşı mücadele etme ve direniş günü olduğunu vurguladı. Kerestecioğlu konuşmasına devamla şunları ekledi; "Sesimiz, Van'da, Amed’te, Ankara, İstanbul ve her yerde yükseliyor. Bizler Newroz alanlarında Kemal Kurkut’ların ve Deniz Poyrazların sesiyiz. Bu ülkede özgürce, mutluluk ve huzurla yaşanması için mücadele ediyoruz" dedi.Ülkede her gün kadınların erkekler tarafından katledildiğine dikkat çeken Kerestecioğlu, iktidarın kadın katliamlarına yönelik cezasızlık politikasına ilişkin şunları dile getirdi: "Erkek adaletiniz ve düzeniniz batsın. Bugün Türkiye'de geleceği kuracaksak, kadınlar olmadan asla bir gelecek söz konusu dahi olamaz. Amed’te ev baskınlarında gözaltına alınan kadın arkadaşlarımız sadece kadın katliamlarına ses çıkardıkları ve 8 Mart’ı kutladıkları için alıkonuldular. Kadınlar olmadan bu ülkenin geleceği de olmaz. Hatta kadınlar olmadan asla bu ülkenin parlak bir geleceği dahi olmaz. Bizler kadınların özgürce yaşayacağı bir gelecek kurmak için mücadele etmeye devam edeceğiz."

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar