74 baro başkanından çağrı: Ormanların korunması devletin sorumluluğunda, havadan müdahale edilmeli

74 baro başkanından çağrı: Ormanların korunması devletin sorumluluğunda, havadan müdahale edilmeli
Dersim’de 12 gündür devam eden orman yangını sürüyor. 74 baro başkanı ortak açıklama yaparak yangına müdahale edilmesini istedi.

ARTI GERÇEK - Aralarında Adana, Adıyaman, Antalya, Diyarbakır, Bingöl, Çanakkale, İzmir, İstanbul, Ankara, Edirne, Trabzon, Zonguldak, Urfa ve Van’ın bulunduğu 74 baro Dersim’de yaklaşık 12 gündür devam eden orman yangınlarına müdahale Konusunda ortak açıklama yaptı. 72 Baro Başkanı imzasıyla yayımlanan açıklamada, 2021 yılının mayıs ayından bu yana Adana, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Hakkari, Hatay, Isparta, İzmir, Mersin, Muğla, Osmaniye, Şırnak, Elazığ, Dersim ve bir çok kentte orman yangınlarının çıktığı hatırlatıldı.

'YETKİLİ MAKAMLARI DERHAL ADIM ATMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Orman yangınlarında her türlü ağaç, otlak alan ve hayvanların barınma yerlerinin yok olduğu ve bir bütün halinde canlı yaşamın olumsuz etkilendiğinin vurgulandığı açıklamada, "Yakın zamanda nasıl ki Muğla, Aydın, Antalya, İzmir, Mersin, Isparta, Hatay ve daha birçok yerleşim yerinde çıkan yangınlara maddi ve manevi olarak katkı sundu isek Kastamonu ve Van’daki selzedelerle aynı şekilde dayanışma içinde olduysak; bugün de yok olan ormanlar için Tunceli ile dayanışma zamanı. Bir bütün olarak Ülkemizde ne sebeple olursa olsun ormanlarımızın yanması ve yakılmasına karşı çıkıyor ve yok olmakta olan alanların kurtarılması için yetkili makamları derhal adım atmaya çağırıyoruz! Halkımıza, kamuoyuna ve basına çağrımız; inancımızın, tarihimizin ve kültürel mirasımız olan doğamızdan, yaşam parçamızdan acılar yükselirken; cümle canlıya, kurda, kuşa sahip çıkılmasıdır" ifadeleri kullanıldı.

ORMANLARIN KORUNMASI DEVLETİN SORUMLULUĞUNDA: HAVADAN MÜDAHALE EDİLMELİ

Anayasa'nın 169’ıncı maddesiyle "Ormanların Korunması ve Geliştirilmesi"nin devletin güvencesine bırakıldığını ve Orman Kanunu ile Çevre Kanunu hükümlerine göre de ormanları korumak ve yaşatmak için gerekli iş ve işlemlerin derhal gerçekleştirilmesi hukuksal bir zorunluluk olduğunun belirtildiği açıklamada şu çağrıda bulunuldu: "Bu kapsamda Tunceli ilimizde Hozat ve Ovacık  İlçemizde 18 Ağustos 2021 tarihinden itibaren birden fazla alanda devam eden yangınlara derhal havadan ve karadan müdahale edilmesi gerekmektedir. Ülkemizin en önemli floristik ve faunistik zenginliğini barındıran coğrafyamızda ki yangınlar daha fazla zarara yol açmadan derhal söndürülmelidir. Biz aşağıda imzası olan Baro Başkanları  olarak, hukuki sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.  Bununla birlikte adli makamlardan da bu olayların en ince detayına kadar araştırılarak sonucunun da kamuoyuna ve basına duyurulmasını talep ediyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar