8 yıldır uzayda yuvarlanan roket parçası 4 Mart'ta Ay'a çarpacak

8 yıldır uzayda yuvarlanan roket parçası 4 Mart'ta Ay'a çarpacak
Tarihte ilk kez insan yapımı bir nesne, yönlendirilmediği halde başka bir uzay cisminin gövdesine çarpmış olacak. Olaydan kimin sorumlu olduğu ise belirsizliğini koruyor.

Yaklaşık 8 yıldır uzayda yuvarlanan otobüs büyüklüğündeki başı boş bir roket parçasının bu hafta Ay'a çarpacağı açıklandı. Çarpışmanın, insanlar veya diğer uzay araçları için herhangi bir tehdit oluşturması beklenmezken, çarpma sonucu küçük bir krater açacağı tahmin ediliyor.

Saniyede 2 buçuk kilometreden fazla hızla hareket eden roket parçası yaklaşık 8 yıldır uzayda yuvarlanıyor.

Gök bilimcilere göre, uzayda yuvarlanan roket güçlendirici parçanın 4 Mart'ta ay yüzeyine çarpacağı tahmin ediliyor.

Bu şekilde tarihte ilk kez insan yapımı bir nesne, yönlendirilmediği halde başka bir uzay cisminin gövdesine çarpmış olacak.

ROKET, AY’IN DÜNYAYA BAKMAYAN TARAFINA ÇARPACAK

Çarpışma, Ay'ın dünyaya bakmayan uzak tarafında gerçekleşecek. Çarpma, insanlar veya diğer uzay araçları için herhangi bir tehdit oluşturmazken, ciddi bir hasara neden olmasa da küçük bir krater açması bekleniyor.

SPACEX Mİ, ÇİN Mİ?

Çarpışma yaklaşırken, olaydan kimin sorumlu olduğu belirsizliğini koruyor. Nesnenin daha önce SpaceX roketinin parçası olduğu açıklanmış ancak daha sonra bu ihtimal göz ardı edilmişti.

Bilim insanları aya çarpma rotasında ilerleyen uzay çöpünün, 2014 yılında bir Çin uzay aracını Ay'a fırlatan roketin parçası olduğunu düşünüyor. Ancak Çin iddiaları reddediyor.

Öne Çıkanlar