80 ülke koronavirüs yardımı için IMF'nin kapısını çaldı

80 ülke koronavirüs yardımı için IMF'nin kapısını çaldı
IMF Başkanı Georgieva, koronavirüs salgını nedeniyle 2020'de küresel ekonominin en az 2008 finans krizindeki kadar büyük bir kriz yaşayacağına dikkat çekti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), bu yıl en az 10 yılı aşkın süre önce gerçekleşen finans krizi sırasındaki kadar kötü bir küresel resesyon beklediğini ve bunu 2021 yılında bir toparlanmanın takip edeceğini kaydetti.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, G20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankacılarının gerçekleştirdiği acil telekonferans toplantısının ardından yaptığı açıklamada, yaklaşık 80 ülkenin Washington merkezli IMF'e acil yardım için başvuruda bulunduğunu söyledi. IMF’ye ülke sayısı ise 189.

Georgieva, IMF'nin birçok ülke tarafından halihazırda atılan olağanüstü mali adımları güçlü bir şekilde desteklediğini ve büyük merkez bankalarının parasal gevşemeye yönelik adımlarını memnunlukla karşıladığını sözlerine ekledi.

Georgieva, "Bu sağlam adımlar sadece her ülkenin çıkarına değil, aynı zamanda bir bütün olarak küresel ekonominin de çıkarına," dedi ve "Özellikle mali cephede olmak üzere, daha fazlasına bile ihtiyaç duyulacak" değerlendirmesinde bulundu.

G20 ÜLKLERİNE "ŞİMDİ DAYANIŞMA ZAMANI" ÇAĞRISI

Salgının insani maliyetinin ölçülemez durumda olduğunu ve tüm ülkelerin insanları korumak ve ekonomik hasarı azaltmak için birlikte çalışması gerektiğini söyleyen Georgieva, G20 maliye bakanları ile merkez bankası başkanlarına "şimdi dayanışma zamanı" sözleriyle seslendi.

Küresel ekonomide 2020’de en az 2008 finans krizi dönemindeki kadar büyük bir resesyon (ekonomik küçülme) beklediklerini söyleyen IMF Başkanı, 2021’de toparlanma umduklarını sözlerine ekledi.

1 trilyon dolarlık tüm kredi kapasitelerini kullanmak için hazır olduklarını söyleyen IMF Başkanı, ülkelere sağlık sistemlerini güçlendirmeye ve virüsün yayılmasını durdurmaya öncelik vermeleri çağrısında bulunarak "Virüsün yayılması ne kadar hızlı durursa, toparlanma da o kadar hızlı ve güçlü olacak" dedi.

IMF, başvuru yapan ülkelerin adını açıklamadı ancak daha önce Venezuela’nın talebinin reddedildiği basına yansımıştı.

IMF’den yardım talebini resmen ilan eden İran’a ise ne yanıt verildiği bilinmiyor.

83 MİLYAR DOLARLIK SICAK PARA ÇIKTI

Gelişmiş ülkelerin krize yanıt verme konusunda daha iyi durumda olduklarını ancak birçok gelişen ve düşük gelirli ülkenin büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirten IMF Başkanı, salgının başlangıcından bu yana gelişmekte olan ülke piyasalarından 83 milyar dolarlık para çıkışı olduğunu aktardı.

IMF Başkanı, bu rakamın tarihte görülmüş en büyük çıkış olduğunu da sözlerine ekledi.

Georgieva ayrıca, özellikle düşük gelirli ülkelerin borçluluk durumlarıyla ilgili kaygılı olduklarını ve bu konuda Dünya Bankası  ile yakın temas içinde çalıştıklarını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar