80 yaş üzeri 4 kişiye ‘örgüt üyeliği’ suçlaması

80 yaş üzeri 4 kişiye ‘örgüt üyeliği’ suçlaması
Savcının tutuklama, ev hapsi ve yurt dışı yasağı istediği 4 kişi serbest bırakıldı. Köyün diğer erkekleri ise hala gözaltında.

Remzi BUDANCİR

 ARTI GERÇEK- Siirt Kurtalan, Ergüven (Bêlêk) köyüne bağlı Çeltikbaş Mezrası'na 4 gün önce baskın yapan jandarma, köyde bulunan tüm erkekleri gözaltına almıştı. Siirt Valiliği, Çeltikbaş Mezrası ve Batman’da 25 adrese eş zamanlı yapılan operasyonda 13 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Operasyonun gerekçesini "örgüte yardım" olarak gösteren Valilik, 2 av tüfeği, bir dürbün, yeşil sarı kırmızı renkli bileklik, 13 kişiye ait cep telefonları, bu telefonlara ait sim kartları ve hafıza kartlarını ele geçirilen malzeme olarak açıklamıştı.

KÖYÜN TÜM ERKEKLERİ GÖZALTINDA

Çeltikbaşı mezrası 1994 yılında boşlatılmıştı. 2004 yılında ise sadece 7-8 aile köye geri dönmüştü. Genç nüfusu kentlerde kalan köyde sadece yaşlılar bulunuyordu. Gözaltına alınanların en küçüğü 50, en büyüğü ise 90 yaşındaydı. Aralarında 70, 75, 80 yaşlarında olanlar da vardı. Tüm erkeklerin gözaltına alınması ile köyde sadece yaşlı kadınlar kaldı.

GÖZLATINA OLANLARIN ÇOĞU KALP, TANSİYON VE ŞEKER HASTASI

Mehmet Vural 85, Hüseyin Vural 87, Ramazan Vural 75, Azaddin Balık 72 yaşında. Gözaltına alınanların sağlık problemleri var. Kimi kalp, kim tansiyon kimi ise şeker hastası. Hüseyin Vural kalp ameliyatı geçirmiş, ilaç tedavisi görüyor. 85 yaşındaki Ahmet Vural ise yaşından dolayı fiziki olarak yürüyemeyecek durumda. Devamlı ilaç kullanması gereken Vural raporlu… İzzettin Vural ise 110 yaşında olan yatalak annesine bakıyor.

YAŞLI 4 KİŞİYE İFADE VERME ÖNCELİĞİ

Günlerdir Siirt Jandarma Komutanlığı'nda ve Tilo Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan 13 kişiden 4’ünün dün ifadesi alındı. Ciddi rahatsızlığı olan ve 80 yaşın üzerinde olan Ahmet Vural, Hüseyin Vural, Ramazan Vural ve İzettin Balık’a öncelik verildi. fadeleri alınan 4 kişi bugün savcılığa sevk edildi.

SAVCIDAN ‘ÖRGÜT ÜYELİĞİ’ SUÇLAMASI

Siirt Cumhuriyet Savcılığı tarafından "örgüt üyeliği" ile suçlanan 4 yaşlı kişi adli denetim şartı talebi ile mahkemeye sevk edildi. Ahmet Vural, Hüseyin Vural, Ramazan Vural ve İzettin Balık’ın avukatı Osman Sönmez, "İstinat edilen suçlama örgüt üyeliğiydi. Her 4 kişi de bu suçlama ile karşı karşıyaydı. Savcılık 1 kişi için tutuklama, 2 kişi için ev hapsi ve 1 kişi için de imza verme ve yurtdışı yasağı konulmasını istemişti. Mahkeme hepsini reddederek, ilerde bu suç vasfının değişme ihtimaline binaen, ölçülük ilkesi gereği, 4 kişiyi serbest bıraktı" dedi.

DİĞERLERİ PAZARTESİ GÜNÜ İFADE VERECEK

Serbest bırakılan 4 kişi hakkında herhangi bir adli denetim şartı uygulamadığını, yargılamanın tutuksuz yapılacağını ifade eden Sönmez, gözaltında bulunan diğer 9 kişinin durumu ile ilgili de bilgi verdi. Sönmez, diğer 9 kişinin Pazartesi günü ifadelerinin alınacağını söyledi.

GÖZALTINA OLAN 9 KİŞİNİN AİLELERİ KAYGILI

Diğer 9 kişinin ne zaman ifadelerinin alınacağı bilinmiyor. Ailelerin kaygılı bekleyişleri devam ediyor. Gözaltına olan İzzet Yoksun’un kardeşi Mehmet Emin Yoksun, yakınlarının suçsuz yere gözaltına tutulduğunu söyledi. Günlerdir ifadelerinin alınmadığını belirten Yoksun, "Bunların bu kadar gözaltına kalması bile işkencedir. Bugün 4’üncü gün. Hala yakınlarımızdan haber alamıyoruz. Kaygılıyız. Korkuyoruz. Her an kötü bir haber alırız kaygısını yaşıyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar