Avukatlar sistemin fişini çekti: Duruşmalara katılmıyor, görev kabul etmiyoruz

Avukatlar sistemin fişini çekti: Duruşmalara katılmıyor, görev kabul etmiyoruz
Meslektaşlarının öldürülmesini protesto eden 9 Baro bir günlüğüne CMK ve Adli Yardım Avukat Atama Sistemlerini kapattığını duyurdu.

Seda TAŞKIN 


+GERÇEK- İstanbul’da Avukat Servet Bakırtaş’ın silahlı saldırı sonucu öldürülmesine tepkiler sürüyor. Bursa Barosu, Mersin Barosu, Adıyaman Barosu, Denizli Barosu, Kayseri Barosu, Kars Barosu, İzmir Barosu, Sakarya, Çankırı Barosu avukatları öldürülen meslektaşlarına yönelik saldırıya karşı farkındalık yaratmak için Ceza Muhakemesi Kanunu Sistemi ve Adli Yardım Avukat Atama Sistemlerini bir gün süreyle geçici olarak kapattı. Sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada avukatlar, "Duruşmalara katılmıyor, CMK görevlendirmesi yapmıyoruz" dedi. 

Avukatlar sadece mağdur çocuk ve kadına yönelik şiddet vakalarında görev yapacak. 

+Gerçek’e açıklama yapan Ankara Barosu Avukatlarından Deniz Özbilgin, 9 baronun kurumsal karar ile CMK sistemlerini kapattığını, Bursa Barosuna kayıtlı yüzlerce avukatın ise kendilerinin şahsi CMK sistemlerini kapattığını söyleyerek, birçok ilde avukatların da bu protestoyu desteklediğini belirtti.

"AVUKATLARA GELEN SALDIRI, VATANDAŞIN ADALET ARAYIŞINA GELİYOR"

Avukatların öldürülen meslektaşlarına yönelik farkındalık yaratmak için böyle bir eylemde bulunduğunu söyleyen Özbilgin, "Avukatlık hizmeti vatandaş için, vatandaşın hakkının vekil sıfatıyla savunulduğu bir meslektir. Avukat kendisi için duruşmaya girmez, halkın sesi olup, taleplerini ileten vekildir. Bu yüzden avukata gelen saldırı, vatandaşa ve onun hak arayışına, davasına, dosyasına, adalet arayışına yönelen bir saldırıdır. Avukatlar saldırıya uğradıkça, hak koruyamaz hale gelir. Meslek tehdit altında oldukça adalet arayışı zarar görür. Buna karşı da elbette direnç noktaları oluşacaktır, avukatlar barolarının ve Türkiye Barolar Birliğinin kurumsal çatısına güvenerek, kolektif bir tavır ile bu çatıyı güçlendirerek etkin bir mücadeleye girmeli" dedi.

Avukat Deniz Özbilgin

"CMK SİSTEMİNİN FİŞİ ÇEKİLDİ"

Özgür Hukukçular Derneği'nden Ebru Akkal da bu eylemin amacını '+Gerçek'e şu sözlerle açıkladı: 

"Barolar ve bazı şehirlerde de avukatlar tek tek fiilen CMK sistemlerini kapatarak sistemi kitlemiş oldular deyim yerindeyse CMK sisteminin fişi çekildi diyebiliriz.  Bu protestonun amacı aslında şuydu: Tıpkı Konya’da katledilen Dr. Ekrem Karakaya’nın öldürülmesinden sonra hekimlerin ve sağlık çalışanlarının iki günlük greve çıkması gibi avukatlar da hukuki yardım ihtiyacı olan ve maddi durumu bulunmayan kişilere müdafi olarak atandıkları CMK sistemini kapattılar ve savunmanın önemini hatırlatmak istediler."

Avukatlara yönelik itibarsızlaştırma ve mesleğin saygınlığını yok etmeye çalışıldığını söyleyen Akkal, "Bunun yansımalarını genelde yargı pratiği üzerinden barolara ve avukatlara yönelik müdahalelerle, toplumsal olarak ise bu şekilde avukatların öldürülmeleri, darp edilmeleri, hedef gösterilmeleri ile görüyoruz. Bunun önünü almanın yolu elbette ki toplumsal olarak ve sistemsel olarak avukatlık mesleğinin ve savunma makamının önemini, yargı içerisindeki konumunu tekrar hatırlamak ve hatırlatmak olmalı. Tekrardan hayatını kaybeden meslektaşımıza rahmet ailesine baş sağlığı diliyorum. Bugün hemen hemen tüm illerdeki meslektaşlarımızın talebini yineleyerek avukatlara ve savunmaya yönelik saldırıların son bulmasına yönelik önlemlerin ve çalışmaların hızlandırılması gerektiğini belirtmek istiyorum" dedi.

Öne Çıkanlar