9 Nisan: Saddam diktatörlüğünün devrildiği gün

9 Nisan: Saddam diktatörlüğünün devrildiği gün
Bağdat'ta 9 Nisan'da Saddam Hüseyin'in heykelinin indirilmesi dünya çapında unutulmayan bir an olarak kayda geçti.

9 Nisan 2003 tarihinde Irak’ın başkenti Bağdat, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından tamamen kontrol altına alınarak, Ortadoğu’nun en büyük diktatörlerinden biri olan Saddam Hüseyin’i devirdi.

Rojnews'in haberine göre, 1963 yılında Irak’ta Ebdul Kerîm Qasim yönetimine karşı darbe yapan Ehmed Hesen Bekr liderliğindeki Baas partisi 40 yıl boyunca kesintisiz iktidarda kaldı.

SADDAM'IN SUÇLARINDAN SADECE BİR KAÇI

Saddam Hüseyin’in Baas iktidarını devralmasından sonra başta Kürt halkı olmak üzere tüm Irak halklarına karşı bir istibdat dönemi başladı ve insanlığa karşı sayısız suç işlendi. 16 Nisan 1988’de Halepçe’ye yapılan kimyasal saldırılarda 5 bini aşkın masum Kürt yaşamını yitirdi. Yine Kürtlere karşı başlatılan Enfal Harekatı da Saddam rejiminin en büyük suçları silsilesinde yerini aldı. 1986’da başlatılan Enfal Harekatı’nın bilançosu ise 182 bin Kürdün katledilmesi ve kaybettirilmesi oldu.

ARAPLARA DA BASKI UYGULADI

Sadece Kürt halkına karşı suç işlemekle yetinmeyen Saddam Hüseyin, aynı zamanda Irak halklarına karşı da büyük suçlar işledi. Uygulanan baskıcı politikalar sonrası Irak’ın güneyindeki Arap halkı 1991 yılında başkaldırdı. Ancak oradaki halkın üzerine şiddetle giden Baas rejimi çok sayıda kişiyi katletti. Bu katliam harekatından çok az sayıda kişi sağ kurtulmayı başardı.

İÇERİDE VE DIŞARIDA SAVAŞ POLİTİKASI

Sadece içeride yaptığı baskı ve katliamlarla yetinmeyen Saddam rejimi, komşu ülkelere de yöneldi. İlan ettiği savaşlarla hem komşu ülkelerden hem de Irak’tan binlerce insanın can vermesine veya engelli kalmasına neden oldu. İran’a ilan edilen ve 8 yıl süren savaş ile Kuveyt’in işgali harekatında binlerce kişi can verdi.

9 NİSAN'DA DEVRİLDİ.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Mart 2003 yılında Saddam rejimine karşı harekete geçerek 21 günün sonunda Saddam’ın dikatatörlüğüne son verdi. 9 Nisan günü ise Saddam Hüseyin’in Bağdat’ta Firdewsi Meydanı’nda bulunan heykeli indirildi.

YARGILANDI VE İDAM EDİLDİ

Rejimin devrilmesinden sonra Saddam Hüseyin ve oğulları Irak’ta saklanmaya başladı. Kızı ve eşi ise Irak dışına kaçtı. Daha sonra Saddam Hüseyin’in iki oğlu Musul’da öldürüldü. Saddam Hüseyin ise sonraki aylarda doğum yeri olan Tikrit’te bir tünelde yakalandı. 2006 yılında yargılandı ve idam edildi. Yargılanması sırasında yargıca "adil yargılanmak istiyorum" diyen Saddam Hüseyin’e yargıcın verdiği "Bunlar senin çıkardığın yasalar" cevabı tarihe geçmişti.

Öne Çıkanlar