AB istihbarat raporu: AKP IŞİD’i görevlendirdi

AB istihbarat raporu: AKP IŞİD’i görevlendirdi
AB istihbarat birimi EUINTCEN tarafından açıklanan raporda, “Bu olayda AKP bünyesindeki güçlerin DAEŞ militanlarını özel olarak görevlendirdiğine inanmak için makul sebep var” denildi.

Ankara Gar Meydanı’nda 10 Ekim 2015’te IŞİD’in bombalı saldırısının AKP’nin talimatlarıyla gerçekleştirildiğine dair istihbarat raporu ortaya çıktı. Ahval’de yer alan habere göre, Avrupa Birliği’nin (AB) istihbarat birimi EUINTCEN'in 13 Ekim 2015 tarihli kapsamlı raporunda ve AB en üst düzey karar mekanizmalarına gönderdiği "çok gizli" ibareli, ''Ankara Bombalaması'' başlığını taşıyan belge ortaya çıktı.

''Ön özet'' ve "arka plan'' ara başlıkları altında, IŞİD saldırısının hangi siyasi ortamda, hangi koşullar altına gerçekleştiği ayrıntılarla sunuldu. Raporun en önemli bölümü olan "Değerlendirme" başlığında, 20 Temmuz 2015'te Urfa'nın Suruç ilçesinde 33 kişinin ölümü, 109 kişinin yaralanmasına yol açan IŞİD saldırısı ile Ankara Katliamı arasında "devamlılık" bağı kuruldu.

Raporun değerlendirme kısmında şu ifadeler yer aldı:

"* Ankara bombacılarının hedefinde ESP de vardı. ESP’nin kurucuları arasında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da bulunuyordu. Ankara saldırısı, 1 Kasım’da tekrarlanacak parlamento seçimleri için yapılan yoğun seçim kampanyaları ve hükümetin PKK’ya yönelik sürmekte olan şiddetli askerî harekâtları sırasında gerçekleşti.

* Suruç ve Ankara saldırıları arasında benzerlikler bulunmakta. Her iki bombalı saldırıda da kalabalıklara yönelik polis koruması yetersizdi ya da hiç yoktu. Her iki mitingde de ESP bulunuyordu. İki miting de Kürtlerle ilgiliydi. Hem Suruç hem de Ankara saldırısında şüpheli DAEŞ’ti...

* Ankara’da Kürt barış aktivistlerinin yer aldığı bir mitinge yönelik bombalı saldırıların sorumluluğu, muhtemelen Türkiye’nin Suriye ve Irak ile olan uzun sınırları boyunca faaliyet gösteren DAEŞ teröristlerinin üzerine kalacaktır. Fakat 1 Kasım’da gerçekleşecek genel seçimlerin yakınlığı, muhalefet partileri arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğündeki sert hükûmet politikalarını destekleyen güçlerin saldırıya karışmış olabilecekleri yönündeki şüpheleri artırdı.

* IŞİD hem Kürtleri hem de Türk devletini meşru hedefler olarak görmekte, bu da onun gözünde silahsız sivillere yönelik ölümcül saldırıları meşrulaştırmaya yeterli olmaktadır.

* Saldırının tarzı ve/ya biçimi (intihar bombacılarının kullanılması) DAEŞ’e işaret etmekte. (Ancak) Göstericileri taşıyan otobüslerde arama yapılmaması, devasa bir mitingde polisin neredeyse tamamen yokluğu gibi koşullar göz önüne alındığında, bu olayda AKP bünyesindeki güçlerin DAEŞ militanlarını özel olarak görevlendirdiğine inanmak için makul sebep var."

Söz konusu katliama ilişkin yargılama, firari sanıklar yönünden devam ediyor. 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’na dair yürütülen kovuşturma aşamasında ise Suruç ve Ankara Katliamları’nın Ebubekir kod adlı IŞİD üyesi İlhami Balı’nın talimatıyla gerçekleştiği ve Balı’nın 2002’den beri emniyetin takibinde olduğu ortaya çıkmıştı. Katliamın ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın patlamadan sonra bir kısım polis şefleri hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçundan soruşturma izni istediği ancak Ankara Valiliği, "soruşturma izni verilmemesi" kararı verdiği ortaya çıkmıştı. Katliamla ilgili müfettiş raporuyla emniyetin mitingde yaşanacak olası bir canlı bomba saldırısı için öncelikle kendi personelini uyardığı, ancak mitinge katılanları ve miting düzenleme komitesini uyarmadığı öğrenildi.

Yine soruşturma kapsamında IŞİD Antep Emiri Yunus Durmaz’la ilgili İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nden bir bilgiye ulaşıldı. 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi bir dava kapsamında 11 Kasım 2013’te Durmaz hakkında yakalama kararı çıkardığı ortaya çıkmıştı.

EUINTCEN NEDİR?

AB İstihbarat Analiz Merkezi (AB ISTAM) münhasıran AB için çalışan sivil istihbarat birimidir. AB karar alıcıları için derinlemesine analizler hazırlar. Analizleri, AB üyesi devletlerin istihbarat ve güvenlik teşkilatlarından edinilmiş istihbarat bilgilerine dayanır. AB ISTAM’ın görevi, AB Dış ilişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Frederica Mogherini’ye ve Avrupa Dış İlişkiler Birimi’ne (European External Action Service-EEAS) istihbarat analizleri sunmak, erken uyarı ve durumsal farkındalık sağlamaktır. Merkez bu görevini uluslararası alanda yaşanan gelişmeleri izleyerek ve değerlendirerek yerine getirir. Bu amaçla özellikle hassas coğrafi bölgelere, terör faaliyetlerine, kitlesel imha silahlarının yayılmasına ve diğer küresel tehditlere odaklanır. (MA)

Öne Çıkanlar